Lupta pentru un spatiu ultracentral poate naste pasiuni, ambitii nestavilite, ba chiar ilegalitati! Locatia de pe strada Eroilor nr. 16 din Cluj-Napoca este situata ultracentral, iar in cazul unor improprietariri subite, inchirieri sau concesionari poate fi o adevarata mina de aur! Totul e sa stii cand si cum sa actionezi.

Informatiile fiind vitale, e benefic ca cei interesati sa aiba urechi ciulite la Consiliul Local si Primarie. Daca sunt chiar si consilieri locali, cu atat mai bine!

Consiliul Judetean vroia imobilul de pe strada Eroilor nr. 16

Corpul de cladire de pe strada Eroilor nr. 16 se afla, pana la inceputul anului 2003, in administrarea Consiliului Local (CL). Atunci, la initiativa Consiliului Judetean (CJ), s-a propus emiterea unei Hotarari de Guvern, pentru transferarea imobilului in administrarea CJ. In anexa proiectului de hotarare se preciza ca intreg imobilul, cu 15 identificari topo si cu suprafata de teren de 1.533 mp, era lipsit de sarcini. Adica, putea trece fara probleme in administratia CJ. Numai ca pe strada Eroilor nr. 16 erau deja puse in aplicare planurile mari ale firmelor Cartel Bau si Ambient Proiect SRL: construirea si amenajarea unei cladiri ultraluxoase cu destinatia birouri!

In numele celor interesati, Ionel Vitoc, patronul SC Ambient Proiect SRL, fost consilier local PUNR, a depus imediat o intampinare la Primarie prin care a sesizat ca la adresa respectiva din imobilul ce urmeaza sa fie transferat, doua apartamente (nr. topo I si II) au fost vandute in baza Legii nr.112/ 1995 (Legea pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului). Vitoc sustinea ca acestea au fost trecute deja intr-un CF nou, dar, din greseala, nu s-a executat scoaterea din cartea Funciara colectiva a imobilului! Mai departe se preciza ca din terenul aferent imobilului - 1.533 mp - o parte a fost vanduta odata cu cele doua apartamente, iar 238 mp au fost concesionati catre Cartel Bau si SC Ambient Proiect SRL pentru executarea unui imobil cu destinatia birouri. De restul terenului, cui ii pasa, nu e afacerea noastra, reiesea din sesizarea lui Ionel Vitoc!

Apoi, acesta a mai atras atentia ca in incinta imobilului se afla o constructie independenta de corpul principal (nr. topo VI si VII), un depozit ocupat prin inchiriere de SC Comona Impex SRL si un spatiu de ateliere, ocupat de Ambient Proiect, prin contract de asociere cu CL pe o perioada de zece ani.

In finalul sesizarii, Ionel Vitoc cerea "reanalizarea actelor anexate si luarea masurilor ce se impun, astfel incat numerele topo I, II, VI si VII si terenul aferent acestora sa nu fie transferate din domeniul public al statului si administrarea CL in domeniul public judetean si administrarea CJ". Cererea, inregistrata cu numarul 36.049/2 din 22 mai 2003, a fost solutionata pozitiv!

Centrul istoric al Clujului…poftim?!

Terenul cu pricina de pe strada Eroilor nr. 16 a fost concesionat, in 2 februarie 1995, de catre Primarie (pe cand Vitoc era consilier local!), pe 99 de ani, firmei Cartel Bau - cu o cota de 80 la suta, si firmei Ambient Proiect a lui Vitoc, cu o cota de 20 la suta.

Cladirea de birouri este o sfidare a bunului simt si a legilor, fiind ridicata intr-o curte minuscula si fara a se tine seama de principiul construirii la cornisa, adica nu are aceeasi inaltime cu imobilele de valoare istorica. Cui ii pasa insa, atata timp cat, potrivit Legii nr.50/1991 republicata, la articolul 25, apare portita de scapare a hotului neprins: "dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile se prescrie in termen de doi ani de la savarsirea faptei".

Chirii de lux in buzunarul Ambient Proiect si Cartel Bau

Cladirea din interiorul curtii de pe strada Eroilor nr. 16 este destinata amenajarii birourilor. Costurile unei chirii in cladirea respectiva sunt insa exorbitante! Reprezentantii Ambient SA au confirmat unui ipotetic doritor de spatiu ca ei sunt proprietarii cladirii. "Nu se poate inchiria mai putin de un etaj. Asta inseamna minimum 175 metri patrati, cu toate facilitatile incluse.

Pretul de pornire este de 13 euro pe metru patrat". Reprezentantii unor agentii imobiliare ne-au declarat ca 13 euro/ mp este un pret imens! "Sunt oferte de 8-9 euro in Piata Cipariu si de 11-10 euro in Piata Unirii. Pentru noi, un pret de 11 euro e deja extrem de mare, indiferent de locatia ultracentrala sau dotari!"

Ionel Vitoc vrea sa fie miliardar cu bani publici

Ambient Proiect este firma arhitectului Ionel Vitoc. In legislatura precedenta, Vitoc a fost consilier local din partea PUNR. De-a lungul anilor, Vitoc a adunat o avere frumusica din "nevinovatele" colaborari cu primarul Gheorghe Funar si cu cei de la Consilul Local.

Vitoc si-a impartit cu Romulus Zamfir toate planurile urbanistice din Cluj, fie PUZ-uri (zonale), fie PUD-uri (de detaliu).

Acestea au fost platite din banul public, fiind comandate si aprobate de Consiliul Local, al carui membru era Vitoc! Firma arhitectului Vitoc si-a adjudecat proiectul parcarii subterane din Piata Avram Iancu, proiectul pentru Monumentul Revolutiei din 1989, pentru utopicul tunel pe sub Feleac, strandul din Manastur sau modernizarea intersectiilor Calea Turzii.

Nici unul dintre aceste proiecte nu a devenit realitate! Ultimele ispravi ale firmei de "miliarde" sunt doua lucrari in valoare de aproape zece miliarde lei.

Vitoc si-a adjudecat de la Consiliul Judetean o lucrare la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, in valoare de 4,5 miliarde lei, desi firma sa nu este acreditata sa execute proiecte urbanistice in situri sau monumente istorice, cum este cazul Palatului Reduta, in care se afla Muzeul Etnografic.

Apoi, Ambient Proiect a incasat, potrivit contractului semnat cu Primaria Cluj in 3 aprilie 2003, peste patru miliarde lei de la bugetul local pentru a intocmi "Planul Urbanistic Zonal - Zona protejata a municipiului Cluj-Napoca".

Cartel Bau, cascavalul din constructii!

Cartel Bau este una dintre cele mai puternice firme de constructii din Ardeal.

Firma are cinci asociati persoane fizice. Managerul ei si actionarul principal cu 54,54 la suta este Constantin Cascaval, actionar principal si la SVI Interdealer Cluj. Printre cei opt administratori ai firmei se regasesc Petru Iacob Pantea, consilier local PRM Cluj Napoca si profesor universitar, precum si Veronica Tusa, fosta membra a CA al Bancii Dacia Felix.

Conducerea Cartel Bau a fost chiar subiectul unei interpelari parlamentare (realizata de Augustin Lucian Bolcas, PRM, in sedinta din 10 decembrie 2002) in care era acuzata ca s-a asociat "ca paravan sau comision intrinsec cu 0,2 la suta" la Gabriel Resources Ltd, controversata firma ce se ocupa de proiectul Rosia Montana.

Cu asemenea asociati, administratori si parteneri, Cartel Bau merge struna, cu profituri de 7,6 miliarde lei (2003), 6,6 (2002) si 3,7 (2001).

Comona, piese auto si fructe ultracentrale!

Comona Impex SRL, chiriasul din constructia independenta a imobilului de pe Eroilor 16, pare a fi un simplu paravan. Comona, potrivit Camerei de Comert si Industrie, are ca obiect de activitate comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule.

Potrivit Ministerului Finantelor insa, Comona are ca obiectiv de activitate comertul cu ridicata al legumelor si fructelor! E imperios necesar ca o firma de piese auto si legume sa aiba sediu ultracentral! Comona are trei actionari persoane fizice, care sunt si administratorii firmei: Ioan Iusan (52,3 la suta), Ioana Marinela Iusan si Roxana Alina Simon, ambele cu cate 23,8 la suta.

Interesant este faptul ca Ioan, nascut in 1951, are aceeasi adresa (strada Unirii nr. 21, ap. 3, Cluj Napoca) cu Roxana Alina Simon, nascuta in 1981! Nici vorba insa sa fie amanti sau concubini! Probabil altceva! Ioana Marinela Iusan, nascuta in 1976, este domiciliata in Bucuresti, pe strada Izbiceni!

Comona a avut in 2002 pierderi de 345,7 milioane lei, iar anul trecut un profit de 370 milioane lei. Curios este faptul ca firma Comona nu are nicaieri vreun birou in curtea respectiva.