Doua dintre instrumentele actuale sunt pastrate (cel pentru sprijin umanitar si pentru de asistenta macro-economica).

In prezent, asistenta si cooperarea comunitara sunt furnizate prin CARDS (Asistenta Comunitara pentru Reconstructie, Dezvoltare si Stabilizare), TACIS (Asistenta Tehnica pentru Statele Independente), MEDA (Acordul de Dezvoltare Euro-Mediteranean) si tematice, cum ar fi Instrumentul European pentru Democratie si Drepturile Omului.

Instrumentul de Pre-adeare va cuprinde statele candidate (Turcia si Croatia) si celelalte tari, candidate posibile din vestul Balcanilor. El inlocuieste instrumentele existente PHARE, ISPA, SAPARD, CARDS.

Instrumentul European pentru Buna Vecinatate si Parteneriat va cuprinde o treime din tarile participante la Politica Europeana de Buna Vecinatate, adica tarile din sudul si estul Mediteranei, Ucraina, Moldova si Belarus, precum si tarile din sudul Caucazului, inlocuind MEDA si o parte din TACIS. Acesta va sprijini parteneriatul strategic al UE cu Rusia.

O caracteristica inovatoare a instrumentului este componenta de cooperare transversala, ce reuneste regiuni din statele membre cu tari invecinate care impart o granita comuna.

Instrumentul de Dezvoltare a Cooperarii si de Cooperare Economica va cuprinde toate tarile, teritoriile si regiunile care nu sunt eligibile pentru asistenta acordata de cele doua instrumente enumerate, inlocuind ALA (tarile din Asia si America Latina) si EDF (Fondul European de Dezvoltare).

Instrumentul pentru Stabilitate este un nou instrument de abordare a crizelor si instabilitatilor si se adreseaza provocarilor transfrontaliere, inclusiv sigurantei nucleare, luptei impotriva traficului, crimei organizate si terorismului.

Instrumentul pentru Ajutorul Umanitar si Instrumentul de Asistenta Macro-financiara vor ramane, cu exceptia ajutoarelor alimentare de natura umanitara, incluse in Ajutorul Umanitar in loc sa fie prevazute de un regulament separat.