Pleiada maramuresenilor intrati in vizorul PNA s-a intregit cu omul de afaceri baimarean Grigore Berinde, acuzat de utilizarea unor fonduri PHARE in alte scopuri decat cele prevazute in contractul incheiat cu Ministerul Integrarii Europene. PNA a trimis dosarul Judecatoriei Baia Mare, care urmeaza sa stabileasca pedeapsa pentru administratorul baimarean.

Conform legii, Berinde risca pana la 5 ani de inchisoare.

Grigore Berinde este primul baimarean anchetat pentru utilizarea unor bani proveniti din fonduri PHARE intr-o alta destinatie decat cea prevazuta in contract.

In luna august a acestui an, procurorii Biroului de Ancheta a infractiunilor privind fraude asupra fondurilor Comunitatii Europene din cadrul PNA au finalizat urmarirea penala a baimareanului Grigore Berinde, administrator a trei firme din Maramures si Satu Mare (a mai avut inca doua, dar acestea se afla in stare de faliment).

Berinde a fost acuzat de infractiunea de schimbare ilegala a destinatiei utilizarii fondurilor UE.

Smen de 2 miliarde!

Povestea omului de afaceri a inceput in 2002, cand Berinde a devenit fericitul “posesor” al unui proiect PHARE aprobat. In 13 noiembrie 2002, administratorul a incheiat un contract de grant, care avea ca obiect proiectul “Fabrica de produse lactate in sistem integrat”.

Beneficiarul acestui proiect urma sa fie SC Berinde Eurotex SRL, al carui administrator si asociat este Grigore Berinde, co-asociat fiind Oana Beatrice Berinde, fiica acestuia. Pentru implementarea acestui proiect, beneficiarul a propus o echipa formata exclusiv din membrii familiei sale.

Odata finalizata partea logistica a contractului incheiat intre Berinde Eurotex SRL si Ministerul Integrarii Europene, societatea administrata de familia Berinde a obtinut fonduri europene in suma de 50.000 de euro (la acea vreme, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de lei), finantare nerambursabila.

Numai ca, in aprilie 2003, Grigore Berinde in calitate de administrator imputernicit al firmei SC Berinde Eurotex SRL, a utilizat ilegal (in alte scopuri decat cele prevazute in contract) 40.000 de euro din fondurile europene.

De la PHARE, la delapidare

Conform Legii 161, orice contract care presupune fonduri PHARE, prevede in mod categoric utilizarea banilor doar in scopul pentru care au fost primiti. Intreaga suma (cei 40.000 euro) a fost retrasa din contul bancar aferent proiectului. Banii rezultati din tranformarea valutei in lei au fost folositi de administratorul baimarean in scopuri personale.

Berinde a recunoscut ca a utilizat fondurile PHARE pentru plata unor facturi ale altei societati, care nu are nici o legatura cu proiectul, dar al carui administrator este tot el. Din cei 40.

000 de euro primiti de la comunitatea europeana, Berinde a achizitionat bunuri pentru firma SC Otris’s SRL (al carui administrator si actionar este) si a platit drepturi salariale si facturi restante catre SC Electrica pentru SC Agrozootehnica SA Ardud (alta firma a sa).

Datornicul

Firma Berinde Eurotex SRL nu a contribuit nici macar cu un leu din fonduri proprii la constituirea fabricii de produse lactate, desi contractul incheiat cu Ministerul Integrarii Europene prevede acest fapt. Deloc surprinzatoare este situatia “nuda” a locului in care ar fi trebui implementat proiectul.

Fabrica urma sa se construiasca in localitatea Ardud (judetul Satu Mare), dar nu au fost realizate nici una din obligatiile asumate prin contract de Berinde Eurotex SRL. “Actiunea” familiei Berinde a creat statului un prejudiciu egal cu valoarea finantarii, la care se adauga dobanda aferenta.

Pana in 31 mai 2004, cand dosarul firmei Berinde Eurotex SRL a intrat in vizorul PNA, Grigore Berinde datora Statului 40.000 euro, plus 3.558 euro dobanda. Firma Berinde Eurotex SRL mai are datorii bancare in valoare de 478.900 de euro, iar la Administratia Finantelor Publice figureaza cu o datorie de 11.702.206.

000 lei! Pentru a se recupera prejudiciul creat Ministerului Integrarii Europene, s-a pus sechestru pe doua imobile apartinand familiei Berinde, iar Judecatoria Baia Mare a fost solicitata sa treaca la ipotecarea acestora. PNA a solicitat cercetarea omului de afaceri baimarean in stare de libertate.

Pentru prima infatisare a acestui proces, Berinde a depus o cerere de amanare pentru a-si angaja un avocat. La al doilea termen, fixat in 30 septembrie 2004, avocatul acestuia a depus o alta cerere de amanare, invocand motive proprii care-l impiedica sa fie prezent la proces. Conform legii, Grigore Berinde risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

In ce priveste infractiunile privind fraudarea fondurilor comunitare, dosarul “Berinde” este al saptelea care a fost solutionat de procurorii PNA cu verdictul de trimitere in judecata al celui verificat. In ciuda eforturilor noastre, Grigore Berinde nu a putut fi contactat telefonic pana la inchiderea editiei.

Dosarul Berinde este primul aflat pe rolul instantelor din Maramures in care se pune problema tragerii la raspundere a unei persoane pentru utilizarea unor credite ale Comunitatii Europene in alt scop decat cel pentru care au fost destinati. Agentii economici care atrag astfel de credite trebuie sa inteleaga ca este nevoie de mai multa rigurozitate si seriozitate in afaceri.

Astfel de situatii afecteaza imaginea noastra in strainatate.

Mihai Pop Cerneanu,

presedintele Tribunalului Maramures

Inchisoare de la 6 luni la 5 ani!

Prin Legea 161 (numita si “Legea Anticoruptie”), intrata in vigoare la 21 aprilie 2003, infractiunile legate de fondurile Uniunii Europene intra in competenta PNA. Aceasta prevedere a fost introdusa cu titlul “Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene”.

Pana in prezent, PNA are in cercetare peste 20 de dosare si lucrari penale care au ca obiect modul in care s-au cheltuit fondurile obtinute de la UE. Dosarele se afla in diferite stadii de cercetare, pana la sfarsitul anului urmand sa fie solutionate. Cuantumul prejudiciilor create de aceste tipuri de infractiuni depaseste 10 miliarde de lei. O parte din bani au fost recuperati de catre PNA.

Daca autoritatile nu reusesc sa recupereze prejudiciul, fondurile vor fi returnate Comisiei Europene de catre Ministerul de Finante, adica din buzunarul contribuabilului. Conform legii, acest tip de infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani (cand prejudiciul depaseste 2 miliarde de lei) sau intre 6 luni si 5 ani (pentru sume mai mici de 2 miliarde de lei).