Ieri, Primaria Bacau a trimis o somatie societatii Desteptarea prin care firma care editeaza ziarul este somata ca in termen de trei zile sa demoleze chioscul de difuzare a presei situat pe strada Marasesti. Motivatia municipalitatii este de-a dreptul aberanta: chioscul "nu mai corespunde cu normele de urbanism in vigoare".

In caz contrar, societatea este pasibila de amenda contraventionala cuprinsa intre 10 si 100 de milioane de lei. Somatia este semnata de primarul Romeo Stavarache.

Problema este ca aceeasi Primarie a emis autorizatie de functionare pentru acel chiosc de difuzare a presei, si, la vremea respectiva municipalitatii nu i s-a parut nimic in neregula. Mai mult, chioscul este realizat din tamplarie de aluminiu, asa cum se specifica in Regulamentul de urbanism al Bacaului.

Contactat telefonic, viceprimarul Nicolae Onica a spus ca lui, personal, nu i se pare frumos chioscul, chiar daca exista o autorizatie de functionare. Intrebat daca in urma cu o luna de zile chioscul i se parea frumos de vreme ce atunci nu ne-a trimis nici o somatie, viceprimarul Onica a spus ca ar fi vrut sa-l demoleze si atunci dar... a uitat.

"Eu nu va grabesc. Puteti sa-l luati si in cinci zile"

Viceprimarul Onica: - Chioscul e o bataie de joc...

Desteptarea: - Ma insel eu sau chioscul era deja autorizat?!...

Onica: - Am inteles ca din contract, in momentul in care sunteti anuntati ca trebuie ridicat de acolo, dumneavoastra il ridicati...

Desteptarea: - O autorizatie se modifica, asa, de la o luna la alta?

Pauza. La celalalt capat se aud soapte

Onica: - Deci, eu v-am spus ca din cate am intrebat eu pe functionarii mei, mi-au spus ca aveti in contract o clauza care in momentul in care sunteti anuntati trebuie sa va ridicati chioscul.

Desteptarea: - Nu este o autorizatie care ne da dreptul sa-l tinem acolo?

Onica: - Reveniti cu un telefon in zece minute!

(...)

Onica (dupa zece minute) - ...scrie ca in termen de 72 de ore de la somatie se elibereaza amplasamentul.

Desteptarea: - Pe celelalte contracte nu scrie la fel?

Onica: - Nu m-am uitat pe celelalte contracte. Ati inteles dvs. gresit. Asa este formularul. Eu nu va grabesc. Poate sa fie si 5 zile. Arata urat.

Desteptarea: - Acum o luna de zile va placea si dintr-o data nu v-a mai placut?

Onica: - Acuma mi-am adus aminte pentru ca pe aicea (in primarie - n.n.) vorbesti, dar nu tot timpul se ia in considerare ceea ce vorbesti. Se mai uita, ca sunt multe probleme.

Desteptarea: Cum adica chioscul nu e frumos? Ce intelegeti prin frumos?

Onica: Exact cum este in reguolamentul de urbanism. Cu tamplarie de aluminiu...

Desteptarea: Si chioscul nostru nu este din tamplarie din aluminiu?

Onica: - E din tabla.

Desteptarea: Din cate stiu eu este din tamplarie de aluminiu...

Onica: Nu stiu, e posibil...