In anul 2000 se punea problema abuzurilor referitoare la desfasurarea de licitatii de catre Fondul Proprietatii de Stat. Salariatii Fondului au admis la licitatii ofertanti fara certificatul de sarcini fiscale emis de Administratia Financiara din care sa reiasa ca persoana juridica nu are datorii catre bugetul de stat.

De asemenea, membrii comisiilor de licitatii, salariati ai FPS, au admis modificari la oferta doar pe baza unor simple discutii purtate in timpul sedintelor de licitatii. In acest fel nu s-a asigurat egalitatea de tratament intre ofertanti. Ba, mai mult, au admis si firme a caror documentatie de ofertare era incompleta.

In nebunia privatizarilor la norma, FPS a admis cu orice prilej ofertanti care nu si-au achitat garantia de participare, incalcand prevederile legale precum si regulamentele de organizare si desfasurare a licitatiilor.

La toate acestea a contribuit din plin si directorul FPS din perioada 1997-2000, Constantin Draganuta, nimeni altul decat actualul vicepresedinte al Partidului Democrat Bacau si primul pe listele PD pentru Camera Deputatilor.

Cine imparte, parte-si face

Dupa terminarea "mandatului" din fruntea FPS, Constantin Draganuta se poate mandri cu o vila impresionanta, un jeep marca Mercedes (care a facut si o victima intr-un accident rutier), si un VW Passat inmatriculat pe societatea comerciala BAT SA Moinesti. Una din privatizarile cu cantec dirijata de catre Draganuta este cea a societatii BAT Moinesti SA.

Dupa ce initial FPS Bacau a cerut 25.000 de lei pe actiune, directorul Draganuta a "reusit" sa vanda societatea unei firme care a platit doar 1.000 de lei pe actiune. Bineinteles ca firma care a achizitionat BAT SA este condusa de cei doi prieteni din PD: presedintele Vasile Nistor si Constantin Draganuta, adica Petroserv Com SA.

Aceasta firma a cumparat aproape 94% din actiunile BAT SA, platind derizoria suma de 800 milioane de lei pe o firma care avea aproape 400 de angajati. In anul 1999, valoarea societatii era de 91 miliarde de lei, in vreme ce datoriile se ridicau la 76 de miliarde.

Deznodamantul acestei incursiuni a celor doi pedisti pe meleagurile moinestene a fost unul destul de tragic pentru angajatii societatii BAT SA. Mergand in pierdere an de an, societatea BAT SA a ajuns, in final, sa dea faliment in martie 2004, dupa ce a dat o gaura majora atat la bugetul de stat, cat si altor parteneri economici.

Pana in vara anului trecut, BAT SA a avut pierderi acumulate de 351 miliarde de lei, fiind in cele din urma executata. Peste 200 de oameni si-au pierdut, astfel, locul de munca.

Hoteluri la pret de vile

De numele lui Draganuta se leaga mai multe episoade controversate ale privatizarilor din anii 1997-2000, cand acesta era seful FPS. Multe dintre aceste cazuri au devenit subiecte dezvoltate pe larg in presa locala.

Fost inginer-mecanic la fabrica Letea, el a ajuns unul dintre cei mai bogati oameni din Bacau in perioada in care au avut loc mai multe privatizari dubioase. Alte privatizari care au atras atentia sunt cele legate de hotelurile Moldova, Bistrita, Central. Este vorba despre cele trei mari hoteluri din Bacau, aflate in buricul targului, primele doua fiind cladiri cu sute de locuri de cazare.

Hotelul Moldova, unde Corneliu Iacobov, ajuns proprietar dupa o prima privatizare ratata, poate interzice accesul oaspetilor incomozi, are 143 de camere, iar hotelul Decebal are aproape 200 de locuri de cazare.

Pretul obtinut, in anul 2000, pe toate cele trei hoteluri privatizate "la pachet" sub riguroasa atentie a democratului Draganuta a fost de numai 25 miliarde de lei, adica in jur de 1,2 milioane de dolari.

Initial, Iacobov a ratat adjudecarea pachetului de actiuni al hotelului Moldova, ca dupa aceea sa recupereze fulminant, alaturi de Sergiu Sechelariu, cei doi detinand acum pachetul majoritar al celui mai modern hotel din Bacau.

Numeroase persoane din anturajul candidatului bacauan pentru fotoliul de deputat sustin ca printre firmele devalizate de Draganuta se numara si compania si Rafinaria Darmanesti. Intrebat de reporterii GAZETEI despre privatizarile efectuate in perioada in care a fost la conducerea FPS, Draganuta ne-a declarat ca "la vremea respectiva toate licitatiile erau deschise si putea participa oricine.

Legea era destul de clara si nu putea fi interpretata. Toate formalitatile legale au fost respectate." Fostul sef al FPS sustine ca toate acuzatiile apar datorita faptului ca a inceput campania electorala, iar el se afla pe listele pentru Camera Deputatilor.

Afacerea "Juniorul"

In afacerea "Juniorul" totul a inceput in momentul in care interesat de aceasta societate a fost un cunoscut om de afaceri, actionar majoritar al societatii comerciale Robinete Industriale SA Bacau. Pentru ca cei doi erau buni prieteni, societatea "Juniorul" a intrat intr-o ampla perioada de cosmetizare si pregatire de privatizare.

Activele acestei societati valorau la acea vreme mult peste valoarea unui milion de dolari, si pentru ca trebuia vanduta s-a recurs la o inginerie financiara mai putin obisnuita. Cu aproximativ doua saptamani inainte de licitatia propriu-zisa, directorul Fondului Proprietatii de Stat, Constantin Draganuta, avizeaza un contract de imprumut incheiat intre o firma si SC Juniorul SA.

Acest lucru a avut drept scop inlaturarea celorlalti afaceristi interesati de cumpararea societatii. Pentru a fi totul in regula, la Oficiul pentru Cadastru este inregistrat acest contract de imprumut, ipotecandu-se astfel societatea. Faptul ca acest contract e cusut cu ata alba este demonstrat de faptul ca obiectul lui era numit figurativ "marfa".

Nimeni nu stie despre ce fel de marfa era vorba sau daca acei bani promisi au intrat in conturile societatii in curs de privatizare. Cumparatorul a fost societatea comerciala Metalbac & Farbe SA Romania, prin licitatie cu strigare in data de 7 februarie 2000. Acest lucru era cunoscut inca din momentul organizarii licitatiei.

In urma unei intelegeri tacite, societatea "Juniorul" este cumparata la un pret derizoriu iar apoi impartita celor care au contribuit la declinul ei. "Pretul pachetului de actiuni de 459.162.500 lei a fost integral achitat de catre cumparator.

In conformitate cu actele normative existente, in cazul licitatiei cu strigare, cea mai buna oferta este cea a ofertantului castigator", se arata in raspunsul venit din partea AVAS. Intrebarea care predomina este cum de s-a putut vinde o societate a caror active valorau mai multe milioane de dolari cu pretul unui apartament?

Relatiile pe care Draganuta le-ar putea avea cu Hrebenciuc si Iacobov starnesc intrebari aprinse in legatura cu profilul de candidat care sa reprezinte interesele bacauanilor in Camera Deputatilor.