In 1997, creierelor de la ROMTELECOM le-a venit o idee: sa-si construiasca in spatele Vilei Florilor din Slanic, aflata in patrimoniul societatii, o piscina acoperita. Astfel, fara sa gandeasca mult si fara sa urmeze calea legala, s-a plasat lucrarea catre o ruda cu firma de constructii care a inceput sa sape in munte. Ca inca mai exista pe harta orasul Slanic Moldova este doar o intamplare. Norocoasa.

Vila Florilor din Slanic Moldova apartine ROMTELECOM, filiala Bacau. De departe una dintre cele mai impozante, vila are un avantaj: este chiar in buza muntelui. Acesta a fost motivul pentru care directorii de la ROMTELECOM din anii 1997 au hotarat ca intre padure si vila sa se construiasca o piscina acoperita, unde cei aflati la odihna sa se bucure de rasfatul apei. Zis si facut.

Lucrarea s-a plasat catre Ilie Alecu, patronul SC Alconep SRL Targu Ocna care, in afara de faptul ca este patron, mai are o calitate: este ruda cu fostul director al ROMTELECOM Bacau care, la randul lui, era "prieten" cu sistemul. De la incredintarea lucrarii de executie s-a crezut ca nu mai exista nici un obstacol.

Nu s-a luat in calcul al cui e pamantul pe care se va situa lucrarea, nu s-au pornit demersurile pentru obtinerea celor multe aprobari si nici macar nu s-a studiat terenul, la propriu, expunand problema. Terenul in discutie are o mica problema: abia sta. Daca se sapa in el, datorita tipului de sol, exista sanse suficient de bune ca muntele sa se pravale peste oras.

Si s-ar fi pravalit, daca muncitorii mai insistau putin.

Sesizare catre… toti

La acea data, problemele au fost "mirosite" de Adi Serban, actualul primar al orasului, care, in numele societatii pe care o conducea, trimite un memoriu catre presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriale, Ministerul Apelor si Padurilor, Ministerul Telecomunicatiilor si Ministerul Mediului.

Aici se precizeaza: "Fara sa existe autorizatie de constructie, in luna mai 1997 SC Alconep SRL Targu Ocna al carui reprezentant este ruda prin afiliere cu directorul RA ROMTELECOM Bacau a inceput constructia unei piscine al carei deviz se ridica la modesta suma de 10 miliarde, insa specialistii estimeaza un cost final de 20 de miliarde de lei".

Cresterea costurilor era determinata de lucrari neprevazute, de genul alunecarilor de teren si a izvoarelor subterane care au ingreunat realizarea planurilor marete.

Daca autorizatia lipsea, dar constructia a fost demarata, vina era dubla: atat a beneficiarului piscinei, care nu catadicsise sa solicite autorizarile necesare, dar si a constructorului, care acceptase sa se apuce de treaba, chiar daca solicitantul nu ii prezentase toate actele impuse de legislatia in rigoare.

Terenul tarii…

… era si bucata de padure pe care cei de la ROMTELECOM hotarasera sa o faca surcele. Adi Serban aprecia ca varsta foioaselor "depasea cu mult viata unor functionari de la ROMTELECOM". Terenul ales pentru piscina facea parte la acea data din fondul silvic al judetului.

Vizavi de acest aspect semnalat de actualul primar al Slanicului, autoritatile locale catre care a fost dirijata problema amintita si la Bucuresti au spus doar ca, vezi Doamne, nu se poate sti daca padurea a fost sau nu a Silvicului, deoarece nu se mai vedeau marcajele la data la care s-a facut controlul.

Deoarece piscina trebuia facuta in roca, piatra obtinuta din sapaturi a fost carata in albia paraului Slanic, deviindu-se astfel cursul – a fost o alta semnalare ajunsa la ministere de la Bacau.

Mai mult, in plangerea inaintata sunt facuti albie de porci inspectorii teritoriali care, desi asistau la distrugerea naturii, nu au luat nici o masura, cu exceptia celei de a-si ridica periodic salariile. Raspunzatori ar fi, se spune in sesizare, Primaria Slanic Moldova si Prefectura Bacau, pentru ca nu au luat nici o masura (nu au sistat lucrarile, nu au cerut nici o socoteala).

Banul public numit ROMTELECOM

La acea data, compania nationala ROMTELECOM nu era inca privatizata, iar toate manevrele care se faceau aveau la baza banul public.

Numitul fond a fost dirijat catre indestulare proprie, conducatorii bacauani (care nu au facut rabat de la regula) alegand sa-si puna pe picioare locuri splendide de vacanta in loc sa vegheze la racordarea la telefonie fixa a celor 124 de sate care, la acea data, nu beneficiau de acest serviciu.

Mai mult, spunea Adi Serban prin semnatura avocatului sau, Vasile Buzdugan, "toate lucrarile de investitii pe care RA ROMTELECOM Bacau le-a efectuat in judet au fost efectuate de aceeasi firma, SC Alconep SRL", adica lucrarile care erau platite de directorul filialei bacauane a ROMTELECOM erau luate de o ruda. Simplul si "banalul" circuit al banilor in natura!

Haine verzi incompetente

Silvicultorii si angajatii de la mediu au fost inregimentati in sesizare in categoria celor cu rea vointa. Cei de la Silvic se pare ca au prezentat la centru o cu totul alta situatie cu privire la ceea ce se intampla la Slanic in ’97. Prin adresa 4243/22.08.1997, Regia Nationala a Padurilor, Directia Silvica Bacau accepta sa transmita un teren solicitat de Directia de Telecomunicatii Bacau.

Destinatia bucatii de teren a fost "Extindere spatii Academia de Management ROMTELECOM – Slanic Moldova" (cursantii nu puteau accede la sfera managementului superior decat daca inainte si dupa exersau saritura in piscina). Acceptul s-a dat la ceva vreme dupa ce ministerele au fost bagate in priza si nu la data inceperii constructiei piscinei in discutie.

In afara bazinului acoperit, la acea data ROMTELECOM sucursala Bacau a inceput construirea si a unui alt spatiu de patru etaje, destinat cazarii.

Daca…

Semnatarul sesizarii solicita ca in cazul in care va fi demarata vreo ancheta "sa fiu instiintat, pentru a se evita riscul efectuarii unei anchete din birou, deoarece noi apreciem ca lupta impotriva abuzurilor si coruptiei trebuie inceputa mai intai din propria ograda". Daca a fost sau nu instiintat Adi Serban – nu stim.

In orice caz, chiar daca ancheta s-a facut sau nu din birou, urmarile au fost cele banuite, obisnuite in societatea pe care singuri ne-am creat-o: ROMTELECOM Bacau are piscina si nici la piscina nu il doare. Plangerea a fost plasata de catre cele multe ministere catre reprezentantii din teritoriu care, cu o nesimtire deja obisnuita, nu si-au miscat prea tare fundul de prin birouri.

Acum, dupa mai bine de 7 ani, piscina telefonistilor sta bine mersi acolo unde au gandit-o creatorii ei. De la debutul problemei si pana acum, datele s-au mai schimbat putin: Adi Serban, cel care, cu suflu proletar, il acuza de coruptie si incompetenta pe fostul primar al urbei moldovene a ajuns primar si sta in puterea lui decizionala daca va lua sau nu o masura, cat de mica.

Asta in cazul in care suflul proletar, "simtul civic" invocat in debutul sesizarii, au reusit sa se mentina pe o relativa linie de plutire.

ROMTELECOM Bacau s-a apucat sa sape o piscina de 20 de miliarde in buza unui munte. De aici si pana la ingroparea Slanicului a mai fost un singur pas.

Parerea specialistilor: Atentie, pica muntele!

In numele firmei sale, SC Sercot SRL, Adi Serban a comandat la data respectiva un studiu de specialitate care sa spuna clar si raspicat daca a fost pusa in pericol viata locuitorilor Slanicului prin lucrarea comandata de ROMTELECOM Bacau.

Obiectul contractului cu numarul 15/1997 vizeaza parafarea unui contract de expertiza tehnica asupra terenului situat in spatele vilei "Florilor", amplasamentul fiind situat pe versantul sudic al masivului Dobru.

La punctul al treilea, denumit "Aspecte privind amplasamentul vilei si vecinatatile", specialistii (Nicolae Botu si Paulica Raileanu) spun ca "indepartarea vegetatiei si despadurirea prin taierea copacilor poate duce la schimbarea regimului hidrostatic prin accelerarea infiltratiilor ce se produc si la declansarea unor fenomene de alunecare avand in vedere si existenta

fractiunii argiloase intalnita in zona". Piscina realizata de ROMTELECOM este, de fapt, aproape un bazin olimpic: adancime de 2,20 metri, lungime de aproape 11 metri si latime de aproape 6 metri. Constatari:

* "Zidul de sprijin perimetral din amonte si din vecinatatea cu proprietatea ROMTELECOM, realizat din piatra cu mortar si ciment, prezinta unele fisuri si crapaturi recente, care pot fi atribuite tendintei de alunecare a masivului din amonte.

• Scarile ce asigura accesul… prezinta o tendinta de deplasare.

• … se observa ca au fost taiati o serie de copaci si s-au efectuat unele indepartari ale vegetatiei".

Datorita acestor date, specialistii ieseni recomanda judetului sa urmareasca cu mare atentie ce va face muntele, deoarece este posibil sa plece intr-o mica excursie. Deocamdata, a reusit sa se abtina.

Uite studiul, nu e studiul

Ca o prima masura, cei piscati de Bucuresti cu ditamai frumusetea de ancheta, recte Directia Apelor Siret Bacau, Directia Silvica si cei de la Mediu au fost siliti sa comande un studiu (la firma SC Aquaproiect, celebra firma din sistemul Apelor Romane, unde sef este consilierul presedintelui Ion Iliescu).

Studiul trebuia platit de constructorul piscinei, care a inceput sa sape in munte fara sa ceara parerea si avizele directiilor implicate. Pana la aceasta data insa studiul nu a fost realizat. S-au facut valuri atunci, dar cand timpul a permis-o, toate au ramas litera moarta. Termenul, daca mai e cazul sa amintim, era prima luna a anului 1998.

Directorul firmei Alconep nu mai stie daca studiul solicitat a fost sau nu efectuat: "Eu nu sunt beneficiarul piscinei. ROMTELECOM este. Poate ca studiul s-a facut, poate ca nu. La cate lucrari am facut eu de atunci, nu mai stiu. Atunci am lucrat dupa documentatie", ne-a declarat Ilie Alecu.

Desi acest studiu nu a fost realizat, vinovat de tergiversarea actiunii pana la pierderea ei in negura timpului este directorul Directiei Ape Siret Bacau, Emil Vamanu. El trebuia sa supravegheze indeaproape lucrarile. Si nu a facut-o.

Privitor la depozitarea rocilor in matca unui rau, deviind cursul acestora, constructorul SC Alconep SRL a incasat o amenda de 4 milioane de lei, conform legislatiei in vigoare la acea data. Aceasta a fost singura masura coercitiva luata la acea vreme.

Conform surselor noastre, intre directorul de la Alconep si fostul director de la ROMTELECOM ar exista o legatura mai stransa, cel din urma fiind implicat in actiunile firmei de constructii de la Targu Ocna.