Stiti ce se poate intampla intr-o zi frumoasa de toamna tarzie, cum a fost cea de vineri? Sa se insinueze, suparator de insistent, ideea ca alegerile generale si-au varat deja coada in vietile noastre. Avem "generale", ce facem cu ele? Simplu! Pentru inceput, "verificam" candidatii, urmand ca in campania electorala sa disecam platformele.

Cu voia dumneavoastra, primul pe lista - c-asa a vrut omul de la butoanele calculatorului -, Excelenta Sa Ioan Buda, locul I si pe lista de deputati a PSD.

PSD ar putea fi definit, dintr-un anumit punct de vedere, un partid al surprizelor.

Cum altfel am putea numi aparitiile surprinzatoare pe esichierul politic ale unor necunoscuti, promovati peste noapte in functii cu raspundere deloc limitata? Este si cazul lui Ioan Buda, actualul prefect al judetului, care dintr-un ilustru necunoscut si neinteresant primar de oras de provincie a devenit, peste noapte, tatucul pesedistilor din Maramures.

Ionica, asa cum ii spun colegii de partid, are un trecut cel putin modest in administratia publica locala. Probabil acesta a fost si argumentul pentru care a fost promovat in functie. Poate mai invata si el ceva.

Si pentru ca surpriza sa fie totala, prefectul costumelor XXL a fost saltat printr-o (de)ghidusie politica pe pozitia cea mai eligibila (daca exista acest grad de comparatie) pentru un loc caldut la deputati. Alegerea sa in pole-position ni se pare de prost gust si nu ne miram ca PSD-ul a obtinut rezultatele jalnice de la locale.

Da-i, sa mearga!

Daca pana si propriii colegi de partid, atunci cand trec de doua pahare de bere, recunosc faptul ca Ionica este cel mai slab prefect pe care l-a avut judetul dupa ‘90, inseamna ca-n PSD ceva este putred. Poate o fi fost bun ca primar, iar activitatea de la judet este peste puterile sale, veti spune. Numai ca Ionica a pornit cu stangul inca din 1992, cand a ajuns primar in Targu Lapus.

Multi nu-si mai amintesc perioada respectiva, de aceea am apelat la memoria lui Mircea Bel, fost primar in Targu Lapus in perioada 1996-2000, imediat dupa primul mandat al lui Buda, dar si al catorva lapuseni. Ei ne-au dezvaluit cateva amanunte din debutul carierei administrative a primarului Ionica Buda. Inceputul anilor ‘90 a fost marcat de elanul investitiilor.

Obisnuiti de pe vremuri sa se faca totul dupa indicatii de sus, multi au apucat calea cea mai simpla. Asa a facut si Buda - da-i sa mearga! S-au intocmit proiecte, s-au inceput lucrari, fara a se vedea daca sunt si bani pentru finalizarea lor.

Administratie dezastruoasa

Pentru ca nu prea avea cu cine se consulta (in primul mandat a avut trei viceprimari), "Buda a facut totul dupa cum l-a dus capul". Asa se face ca la sfarsitul mandatului, la mijlocul anului 1996, vistieria Primariei era perfect goala. "In 16 iunie ‘96, cand am preluat Primaria, nu aveam nici un ban. Toate fondurile din acel an fusesera cheltuite in totalitate.

Pana la rectificarea bugetara din toamna (vreo trei-patru luni) nu am facut nimic, pentru ca nu aveam nici un leu", spune fostul primar Bel. Mai mult, Ionica a lasat si niste datorii financiare drept mostenire, lucrari nereceptionate si un inventar vraiste. "Nu stiu cum s-a facut descarcarea de gestiune pentru anii anteriori si am preluat datorii financiare mari.

A trebuit sa refacem receptiile pentru lucrari incepute anterior si pentru care nu existau acte in Primarie. A trebuit sa luam de bune actele executantului.

Am preluat partial o aductiune de gaz pentru Targu Lapus (avand de recuperat teava de la firmele MALAGRA si CIMP), partial o aductiune de gaz la Rohia si aductiunea de apa de la Raoaia (unde teava, fiind de proasta calitate, s-a spart dupa doi ani, o data cu viiturile dintr-o primavara!)", completeaza Bel. Acestea nu sunt singurele bube ale lui Ionica.

Am aflat ca tot in primul mandat, din inventarul sau lipseau 10 centrale termice, pe care el le predase, fara acte, la diferite institutii (liceu, scoala generala, Manastirea Rohia). "Cazanele respective fusesera predate fara acte si a trebuit sa rezolvam si aceasta problema.

Tot atunci am constatat lipsa materialului lemnos la lucrarea de la acoperisul Casei de Cultura, pe care l-am recuperat, impreuna cu teava de la aductiunea de gaz. Fusesera ceva manevre ale Seviciului Public al Primariei", sustine Bel. O alta problema o reprezinta proasta implementare a proiectelor de aductiune de apa si gaz in localitate.

Initial, Buda a comandat un proiect de gaz pentru toata localitatea (Targu Lapus are peste 10 sate apartinatoare). Firma de proiectare si-a facut treaba si a concluzionat: sunt necesare 10 miliarde de lei. Pentru o asemenea suma era nevoie, la vremea respectiva, de aprobarea Parlamentului pentru investitie.

Erau slabe sanse ca aceasta sa fie obtinuta, asa ca s-a trecut la "amputarea" proiectului initial. Au fost taiate efectiv din proiect localitati sau strazi, pana s-a ajuns la o valoare sub 5 miliarde, pentru care se putea obtine finantare prin Hotarare de Guvern. Ceea ce s-a si intamplat. Totusi, firma de proiectare si-a luat comisionul de 9% din cele 10 miliarde (!?).

Din diferenta de vreo 500 de milioane s-a facut ceva: o sponsorizare asupra careia vom reveni, pentru ca subiectul este prea generos si lapusenii au dreptul sa stie ce s-a facut cu banii lor. Cu aductiunea de apa, la fel. S-a realizat un proiect ce presupunea costuri prea mari.

A fost nevoie sa se foloseasca o teava de calitate mai slaba (pentru reducerea cheltuielilor), iar la prima viitura mai serioasa, s-a dus. Alte cheltuieli, alta distractie. Prin reducerea cheltuielilor a scazut si calitatea lucrarii, dupa cativa ani aparand probleme serioase, care au presupus alocarea de noi bani de la buget.

Reprezentare, ca-i mai usor!

Revenind mai aproape de zilele noastre, aflam ca in mandatul ulterior (2000 – 2003) Ionica Buda nu s-a mai implicat foarte mult in administrarea orasului (probabil constient ca problemele il depasesc) si s-a lansat in marea politica. "Mai tot timpul era plecat pe la Bucuresti.

Orasul l-a lasat pe mana viceprimarului Mitru Lese, in seama caruia a lasat responsabilitatile de ordin economic si de dezvoltare a localitatii. Viceprimarul controla 80% din administratie", a declarat consilierul local Ioan Nechita.

Declaratiile lui au fost confirmate, culmea!, de primarul in functie, Mitru Lese, care a recunoscut ca nu i-a fost greu dupa plecarea lui Buda in functia de prefect, pentru ca "am avut de facut tot ce faceam si inainte". Si iata ca "socializarile" politice ale lui Buda au fost rasplatite.

A ajuns peste noapte (dupa o convocare fulger la Bucuresti) prefect, presedinte al organizatiei judetene si, mai nou, number one la deputati. Prin neimplicarea sa in administratia locala, prin neatragerea investitorilor si proasta legatura cu administratia judeteana, orasul a avut de pierdut. Dar ce mai conteaza cand ajungi locul intai la deputati?

Crochiul dezastrului

Bineinteles, esecurile nu vor fi recunoscute ca apartinand lui Buda, care se va rasuci asa cum o face acum in politica. Dar, in timpul mandatului sau, conducerea Serviciului Public al Primariei a fost desfiintata, atributiile principale revenind lui Mitru Lese, care il conduce si in prezent. "Fac o economie la buget in ceea ce priveste salariul. Eu nu ridic nici un salariu de acolo.

Am scos postul la concurs si nimeni nu a reusit sa-l ocupe. Nimeni nu accepta ca la mine nu functioneaza pilele si relatiile, ci eficienta. Am rezolvat esalonari pentru datoriile pe care le avea serviciul public cand l-am preluat si mi se pare normal sa ma ocup de el pana iese la liman," spune primarul Mitru Lese. Asta e parerea lui. Altii zic altfel.

"S-a ajuns la o centralizare excesiva. Practic, s-a desfiintat serviciul public. Au avut de suferit transportul public local, serviciul de salubrizare, canalizarea. Daca in 2000, pe rutele care leaga orasul de satele apartinatoare circulau circa 5 curse zilnic, acum au ramas una sau doua, iar in perioada vacantelor scolare, nici una.

Autobuzele nu au fost folosite corespunzator, iar bugetul e gestionat ineficient. Din ceea ce stiu, in urma cu o luna, doar un autobuz era la zi cu inspectia tehnica periodica. Pe de alta parte, serviciul de salubrizare are o dotare foarte slaba.

In urma cu 2-3 ani, Primaria a stabilit o taxa de gunoi (denumita ulterior de infrumusetare), pentru toate localitatile apartinatoare de Targu Lapus, dar din lipsa dotarii tehnice, gunoiul din sate nu s-a colectat pana in aceasta primavara, in apropierea campaniei electorale.

De abia se strange putin din oras, ce sa se mai stranga la sate? Primele containere din mediul rural au aparut in 2004", spune Nechita. De situatia scolilor, nu mai vorbim. Dupa 2000, singurele lucrari s-au facut in apropierea campaniei electorale din acest an. Asta in conditiile in care la Razoare Catun, Dobric sau Inau, scolile arata deplorabil.

In mandatul din 2000, Buda a reusit sa faca totusi ceva. A plombat cateva gropi mai evidente din centrul orasului. In rest, pauza. "Singurele lucrari pe drumurile localitatii s-au facut in aceasta primavara, evident cu tenta electorala. A avut loc o infuzie de material (pietris, balast) in satele din jur, dupa ce ani la rand drumurile au fost jalnice", completeaza Nechita.

Rautati

O sa spuneti ca suntem rautaciosi si nu prezentam si realizarile. Pentru ca s-au facut blocurile, pentru ca..., pentru ca... Lasam placerea asta celor cu limba catifelata, care nu vor recunoaste ca Targu Lapus, ca si Maramuresul, se afla intr-o situatie disperata.

Orasul, mai bine zis targusorul, e ocolit de proiecte majore, cladirile arata jalnic, economia se taraie pe coate, praful dens al plictiselii si viitorul sumbru fiind singurele elemente ale unei istorii condamnate. Maramuresul intreg este acum dovada capacitatii manageriale "de exceptie" a domnului Ionica.

Care a fost implicarea in proiecte majore, cate au aparut in minunatul "prefectorat", de ce Satu Mare e pe val sunt intrebari carora doar linistea de la Rohia le poate da un raspuns. Izolarea Maramuresului nu este o realitate prezenta de cateva luni, e un adevar de recunoscut.

Dar, geniala capacitate a prefectului Buda de a se pune in situatii ridicole, ciudata abilitate de a distruge orice inseamna radacini PSD, aburul revoltei interne si balmajeala intretinuta din partid nu fac decat sa adanceasca criza.

Neluat in serios de nici o fractiune importanta din organizatie, Ionica isi croieste drum in barca disperarii sale politice, ajutat doar de secundul Deghid pe post de suflator in panze bucurestene. Fiecare cu visele lui... In ast’ timp, fantoma autoritatii celor doi se indreapta spre firescul sfarsit.

Un Puiu Pascu ranit colosal in orgoliu de eliminarea lui Alexandru Deac de la Viseu; un Matei dispretuitor si, poate, intr-un sfarsit, realist; un Cosma disparut intru linistea sa; un Blajan cu nasul sau siret amusinand deja viitorul lider; o Jeni Godja dovedindu-si incontestabila forta si relationare cu Bucurestiul; un Alexandru Farcas eliminat de la Senat, cartonas galben pentru cei care mai

credeau in Cluj ca centru politic regional; pumnale politice care actioneaza impotriva unui soldat ajuns imparat. Am fost tentati, pentru o clipa, sa-l punem pe Buda intr-un exercitiu "de traseu" cu Cristian Anghel si Jeni Godja, adevarati Primari. Ne-am dat seama ca nu atat el, cat noi am deveni ridicoli.

Dar ridicolul nu e unitate de masura recunoscuta pentru esec, asa cum milogeala din zilele "Afacerii Acoperisul" din Targu Lapus nu sunt neaparat punctul de plecare al unei dezamagitoare cariere politice. Poate, intr-o buna zi, cineva mai intelept decat "rautaciosii" de ziaristi se va apleca asupra acelui interesant moment.

Asa cum, poate, intr-o zi, Ionica va realiza ca Stalin, Sovietele si NKVD-ul au murit, asa ca nu-si mai poate arata muschii in fata unor oameni care trebuie sa respecte doar propria constiinta si nu pumnul trantit nervos pe masa lui Barbulet! Evident ca cei de la Centru, luand in considerare rezultatul alegerile preliminare de rasul-curcilor, vor insista sa ne faca un bine luandu-ni-l de pe cap.

Ramane de vazut daca, intr-un incredibil avant, macar tovarasii sai de partid vor zburda sa-l voteze, opriti din chicotelile din spatele sau si cunoscandu-l acum atat de bine. Cat despre omul simplu...

Sfarsitul nu-i aici!

Pictorii fac crochiuri. Trag liniile care vor sta la baza viitoarei opere. Noi, ziaristii, punctam ceea ce va sta la baza viitoarelor articole. Perseverenta GAZETEI este recunoscuta si de data asta subiectul este la fel de generos ca si celelalte care au deschis publicatia noastra.

Oricum, nu putem sa nu remarcam abilitatea cu care Buda s-a ferit in al doilea mandat de orice ar fi insemnat raspundere. De fapt, Ioan Buda a dovedit si in calitate de prefect, si in calitate de presedinte al PSD, ca stapaneste aproape perfect tactica amanarilor si a temporizarii. Timpul trece, ce nu se rezolva azi, poate se va rezolva maine.

Intre timp, Ionica are sanse imense cat elefantul sa ajunga deputat. De acolo, de la inaltimea noii functii, se va uita la lume precum o girafa. Pe noi ne va vedea ca pe niste picuri mici de ploaie, care vor continua sa agite balta mizerabila a problemelor din orasul si judetul pe care le-a pastorit. Asa-i viata, uneori ploua chiar si in anii cu campanii electorale.

"Totul s-a furat!"

"Fosta Policlinica din centru, monument cuprins in patrimoniul judetului, se afla in paragina. Mergeti si vedeti cum arata. Tot s-a furat din ea. La inceput, usile, apoi parchetul si sobele de teracota. Se afla in administrarea Consiliului Local, cu un administrator platit din banii publici. Cine raspunde? Pe terenul fostului poligon de tragere se afla o cladire compartimentata, cu etaj.

Pana in 1989 a apartinut garzilor patriotice, apoi a fost preluata de Primarie. A fost ocupata anii trecuti de familii de tigani si acum este distrusa. Blocul de pe Tiblesului (foto), la fel. Acesta a fost al UFET-ului (fabrica de lemne) si dupa lichidarea societatii a trecut in administrarea Primariei. Nu s-a facut nimic cu el.

Cladirea este praf!" – Mircea Bel, fost primar Targu Lapus