Soldatii" pesedisti maramureseni s-au aliniat la comanda sergentului-sef de filiala, ce-i privea fioros. Totul era impecabil. Distanta intre membrii organizatiei regulamentara, petlitele in forma de trandafiri, cusute corect, gulerasul de un alb orbitor, iar pieptul scos in fata. Sefu’ s-a intors in doi timpi si a raportat ca filiala este pregatita pentru alegeri.

Mustata invizibila a lu’ Cozmanca a mustacit multumita. In nordul tarii are subordonati de nadejde.

In ultimele saptamani, activitatea de baza in organizatia pesedistilor maramureseni a fost absorbita de stabilirea celor care vor ocupa locurile eligibile pe listele cu candidati la parlamentare. In aparenta a fost usor, in fapt, a fost mai mult decat o batalie. Cu listele in fata ochilor, putem observa limpede in ce ape se scalda organizatia PSD Maramures.

Dupa cum se stie, pana in acest moment, la Camera Deputatilor primele locuri sunt ocupate de Ioan Buda (inca prefect), Petre Godja (deputat de doua mandate) si Marian Stoicescu (liderul sindicatului forestierilor). Pentru Senat, prima pozitie este ocupata de Codrut Seres (PUR), urmat de Ludovica Parvu si Teodor Ardelean (directorul Bibiliotecii Judetene).

Multi au spus ca cele doua liste sunt bune, ca s-a facut dreptate (prin indepartarea Liviei Sima), ca altii mai buni "nu se egzista".

Joaca de-a PSD

Batalia pentru locurile eligibile s-a dat intre mai multe grupari: gruparea prefectului Buda (nu foarte numeroasa, dar cu influenta la "tatucul" Cozmanca); gruparea familiei Godja (primarul Sighetului, Eugenia Godja, presedinte executiv al filialei a avut mult de munca pana a reusit sa-l plaseze pe sotul ei pe locul doi - saptamana trecuta pe acest loc era cand Stoicescu, cand Godja);

gruparea sefilor serviciilor descentralizate; gruparea noilor veniti; gruparea vechilor membri (asistenti la jocurile de culise); gruparea… am putea scrie un articol numai cu gruparile din filiala maramureseana. Situatia este probabil obisnuita in multe partide, cu mentiunea ca in PSD Maramures gruparile s-au razboit pana au pus organizatia pe butuci.

Eminenta cenusie

Peste toate aceste grupari (mai mari sau mai mici) vegheaza, imperturbabil ca un staroste cu trandafirul de plastic in piept, Viorel Deghid, subprefectul ce va ajunge prefect. Evolutia politica a lui Deghid este interesanta.

Dupa mai multi ani, in care a fost un "pion" important in multe afaceri (de la alcool, la spatii comerciale cu vad), actualul subprefect s-a orientat din nou spre politica (spunem din nou, avand in vedere ca a fost unul din activistii PCR ai judetului).

Multe voci sustin ca Deghid este "aproape disperat" si a ales solutia politica "pentru a se scoate din problemele pe care le are pe taramul afacerilor". Deghid a avut si sansa de a fi un apropiat al puternicului Octav Cozmanca, cel care coordoneaza, de fapt, filiala maramureseana. La randul sau, Deghid are o influenta covarsitoare asupra lui Buda.

Iar cei doi, au influenta la Bucuresti. In prima faza, au reusit sa o "planteze" pe Sima pe lista pentru deputati. A fost batalia pierduta de gruparea Godja. Am aflat ca cei doi, prefect si subprefect, i-au lamurit pe liderii bucuresteni ca in Maramures, la Deputati sunt trei locuri eligibile si Godja are sanse mari si de pe locul trei. Schema a tinut o vreme.

Buda era multumit, pe de-o parte l-a indepartat pe Godja, pe de alta si-a consolidat primul loc. Mai interesant a fost la Senat. Dupa ce "s-a rezolvat problema Sima", organizatia maramureseana a trebuit sa primeasca un lider PUR. Fara multa impotrivire a fost acceptat Seres pe prima pozitie, desi numele acestuia nu spune nimic maramuresenilor.

Parvu a cazut pe doi dar, surprinzator, pe trei a aparut Teodor Ardelean, inaintea lui Aurel Filip. Aceasta miscare este o infrangere a grupului din Viseu, care, se stie, are o sustinere puternica la ministrul Ioan Mircea Pascu.

Infrangerea lui Pascu (prin extensie) demonstreaza ca la Bucuresti liderii partidului "se dueleaza" pentru influenta intr-o filiala care ofera multe oportunitati.

Jeni revine

Cam asa erau jocurile in urma cu o saptamana. Situatia i-a nemultumit pe liderii cu vechime din filiala, asa ca au aparut aliante greu de pronosticat. In Maramuresul istoric se stie ca primarul Gheorghe Visovan este exponentul unei grupari ce a dorit mai multa putere in organizatie. Acest grup "separatist" nu era vazut bine de Godja si Ioana Trifoi (primarita din Botiza).

Dupa pseudo-alegerile preliminare, dupa jocurile tandemului Buda-Deghid, gruparea Visovan a venit la Sighet si i-a acordat sprijinul primarului Godja, respectiv deputatului-sot. Aceasta schimbare de macaz arata ca raportul de forte in filiala s-a schimbat. Eugenia Godja a apelat la "cel care o iubeste acolo sus" si a reusit sa-si impuna sotul pe locul doi.

Dorinta lui Jeni a fost acceptata, mai ales ca a si "amenintat" ca nu va sustine campania electorala peste Deal (este cunoscuta influenta pe care o are in zona). Voci din interiorul filialei spun ca anul viitor, cand Ion Iliescu va reveni la conducerea partidului, Godja are cele mai mari sanse de a obtine conducerea filialei.

Paradoxal, dar tot mai multi lideri de-ai locului sunt convinsi ca Jeni va fi cea mai buna solutie pentru PSD Maramures.