Asociatia de caritate germana care activeaza si in Ocna Sugatag este zguduita de un scandal de deturnare de fonduri. Preotul evanghelist Theophil Steuer si persoane din conducerea asociatiei sunt cercetati penal pentru imbogatire ilicita si schimb de averi, folosire incorecta de donatii, inselarea si in detrimentul donatorilor etc.

Politia pentru Criminalitate Economica are o sarcina dificila in solutionarea cazului, deoarece proiectele suspecte au fost desfasurate in Romania si Bosnia.

Castelul banilor iliciti, construit sub atenta supraveghere a preotului evanghelist Theophil Steuer, reprezentantul legal al asociatiei germane de caritate Kriegskinder Nothilfe (in traducere: Ajutor pentru copiii ajunsi in dificultate din cauza razboiului), se va prabusi in curand.

Incoltit de cei mai importanti donatori (fundatiile Sternstunden si Hubert Schwarz) si cercetat de KRIPO (Politia pentru Criminalitate Economica) si Biroul federal pentru Informatii privind Bonitatea, preotul Steuer se vede pus si in fata unei campanii internationale fara precedent din partea jurnalistilor germani si romani.

Colaborarea dintre GAZETA de Maramures, Nurnberger Nachrichten, Suddeutsche Zeitung, Bote si Weißenburger Tagblatt si-a propus obtinerea unor dovezi esentiale pentru elucidarea cazului si a stabilirii celor vinovati de o frauda financiara a carei suma nu a fost inca stabilita, dar care depaseste 1 milion de euro.

Capetele de acuzare

Steuer a reusit cateva jonglerii financiare cu banii donati de cetateni germani, jonglerii care s-au dovedit nu tocmai ingenioase. In Romania, fundatia este reprezentata de Michael Neussinger si are activitati in Ocna Sugatag si Carei. De administrarea acestor activitati se ocupa sigheteanul Gheorghe Pituc, intamplator si cumnat al lui Neussinger.

In principal, in Romania "au disparut niste bani" dupa cum urmeaza: 500.000 euro donati de fundatia Hubert Schwarz (care se ocupa de strangerea de fonduri pentru Kriegskinder Nothilfe), bani din care trebuia construit la Ocna Sugatag un sat care sa adaposteasca 300 de copii. Proiectul trebuia finalizat in 2002.

Astazi, la Ocna Sugatag satul administrat de sigheteanul Gheorghe Pituc este mai degraba un catun. Doar 6 case, dintre care doar doua sunt locuite de 33 de copii. "Sternstunden" (in traducere: "Clipe stelare"), proiect al unor proeminenti cetateni sustinut de Radiodifuziunea din Bavaria, a sponsorizat fundatia lui Steuer cu 280.000 euro.

In aprilie 2004, o comisie a proiectului a ridicat de la sediul asociatiei acte justificative pentru aproximativ 150.000 de euro. Doamna Lamprecht, conducatoarea unui proiect caritabil din Kirkuk (Irak), a declarat ca: "in aceasta situatie anormala se impune a se cerceta unde sunt ceilalti 150.000 de euro din donatii".

Deputatul Herbert Eckstein, care in urma cu cinci ani fusese avertizat ca Kriegskinder Nothilfe nu lucreaza "curat cu banii", a declarat ca Steuer va trebui sa explice acuzatiile si sa demonstreze transparenta. In urma actiunii de caritate desfasurata in regiunea Ruth ("Fiecare cetatean doneaza 1 euro"), fundatia lui Steuer a mai primit 89.000 euro.

In perioada 2000-2001, familia pensionarilor germani Alice si Manfred Kolitsch au donat 65.000 euro pentru caminul din Carei. Se stie sigur ca 20.000 de euro nu au mai ajuns la destinatie. Intrebat despre acest "amanunt", Steuer a declarat ca nu stie unde sunt banii(!), dar ca "se va ocupa de problema".

Kolitsch a declarat mahnit: "este trist ca nu mai poti sa ai incredere nici in popi".

"Helpuri" de miliarde

In ianuarie 2000, Steuer a infiintat o firma privata cu obiect de activitate "comercializarea produselor secon-hand". Firma se numeste "Agentur Synergicon" si este condusa de... Angelika Steuer, sotia preotului! In perioada 2002-2003, prin firma s-au desfasurat operatiuni financiare de 1 milion de euro.

In dosarul "Creditreform", instrumentat de Biroul federal pentru Informatii privind Bonitatea, se consemneaza ca Sznergicon avea 14 angajati, desi nu era inregistrata in registrul comercial! Sediul firmei era acelasi cu al fundatiei de caritate Werkhof Regenbogen (in traducere: Curtea Curcubeul), ambele fiind in stransa legatura cu fundatia Kriegskinder Nothilfe.

Cat de "stransa", Angelika Steuer a refuzat sa explice. La fel, refuza sa dezvaluie ratiunea pentru care Kriegskinder Nothilfe avea nevoie de Synergicon pentru valorificare donatiilor. Conform informatiilor din dosarul "Creditreform", Synergicon urmeaza sa fie inchis. Procuratura din Germania continua cercetarile asupra fundatiei lui Steuer.

Desi si filiala din Ocna Sugatag, condusa de cuplul de cumnati Neussinger-Pituc, beneficiaza de "aportul" unui magazin din Sighetu Marmatiei care comercializeaza produse second-hand, Pituc sustine ca nu are nici o legatura cu Synergicon.

Insa produsele pe care le vinde prin acel magazin de unde vin? Este o intrebare la care organele abilitate, atunci cand se vor trezi, pot afla raspunsul. Cert este ca "helpurile" vandute de Pituc sunt scutite de taxe vamale, desi, in urma cu o saptamana, acesta afirmase contrariul ("Platim taxe, vama, tot... e legal").

Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Sugatag, declara: "cam de 2-3 ori pe an, solicita (Pituc, n. red.) o adeverinta din partea Primariei ca suntem in cunostinta cu activitatea lor: ca se ocupa de copii, ca le aduc ajutoare, ca din acele ajutoare vand prin magazinul lor si completeaza banii pentru hrana... Primaria elibereaza si acte pentru a fi scutit de plata taxelor vamale." Vom reveni.

ULTIMA ORA: In urma articolului de saptamana trecuta, surse din Sighet declara ca la magazinul lui Pituc "s-au pus etichete cu preturi pe produse si s-a pornit casa de marcat, pana atunci, obiect decorativ." Multumiri speciale colegilor germani Alex Blinten si Uwe Ritzer si familiei Adriana si Wilhelm Tontsch.

Soc:

"In Romania ajung numai rebuturi!" Elfriede Massari, unul dintre membrii Kriegskinder Nothilfe, a strans peste 100 de tone de prodese second-hand si aproximativ 10.000 de euro. Massari s-a retras din asociatie dupa ce a aflat ca produsele erau sortate la Roth de cei 14 angajati ai firmei Synergicon si cele mai bune lucruri erau vandute de firma lui Steuer in Polonia si Bosnia.

Cele "calitatea a II-a" erau trimise spre secon-hand-uri din Germania, iar cele mai rele ajungeau in Romania (la magazinul administrat de Gheorghe Pituc?). Fapta a fost dovedita si printr-un protocol semnat in 9 februarie 2004 de conducatorii proiectelor Kriegskinder Nothilfe, protocol care mentioneaza ca vanzarile din magazinele secon-hand din Romania s-au redus drastic.

Steuer scuza situatia aratand ca: "in Romania se livreaza numai rebuturi"!