O noua agresiune petrecuta in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi arunca intr-o lumina nefavorabila sistemul de detentie. Un detinut iesean a fost injunghiat in celula in care isi ispaseste pedeapsa de catre colegii de camera. Totul a pornit de la lupta pentru „sefia“ in celula. Duminica, insa, confruntarea a atins apogeul.

Vasilica Pascu, un tinar condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru furt calificat, a iesit pe locul doi in aceasta lupta, fiind injunghiat pe la spate de ceilalti detinuti, care il sustineau pe contracandidatul sau. Detinutul a fost adus cu ambulanta Penitenciarului la Spitalul "Sf.

Spiridon", unde medicii au constatat ca suferise multiple plagi, dintre care una, penetranta, i-a atins pleura (invelisul plaminilor). Barbatul a refuzat sa povesteasca ce s-a intimplat si nu a divulgat nimic despre agresor. "A fost injunghiat pe la spate. Prezenta trei plagi, una la nivelul umarului sting, iar celelalte doua intre omoplati, de o parte si de alta a coloanei vertebrale.

Tensiunea era buna, respira si din fericire nu pierduse singe. Plaga toracica stinga era penetranta, ceea ce inseamna ca avea cel putin afectata pleura", ne-a spus medicul de garda. Dupa explorarea paraclinica si chirurgicala, medicii au decis sa-l transfere catre Clinica de Chirurgie Toracica, din cadrul Spitalului de Pneumologie.

Conducerea Penitenciarului a ordonat efectuarea unei anchete pentru a elucida conditiile in care a fost injunghiat detinutul. Din primele verificari a reiesit ca Vasilica Pascu a fost taiat cu o coada de lingura ascutita, arma confectionata de detinuti in interiorul Penitenciarului. „Din cite se pare, este vorba pentru o lupta pentru suprematie in celula.

Detinutul a fost injunghiat cu coada unei linguri, dar ranile nu au fost atit de grave pentru a fi necesara internarea acestuia. Nici victima si nici ceilalti detinuti din celula nu vor sa vorbeasca despre ce s-a intimplat.

Noi am sesizat Parchetul in legatura cu acest eveniment, iar procurorii vor efectua cercetari“, ne-a declarat magistratul Mircea Bors, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

Ce cistiga un „sef“ de celula

Astfel de cazuri in care detinutii se bat pentru a-si dovedi capacitatile de lideri intr-o camera de detentie nu sint ceva neobisnuit. Din pacate, acest lucru nu poate fi oprit de gardieni. „Astfel de lupte pentru putere in celule nu vor inceta. Au mai fost situatii asemanatoare si, cu siguranta, ele vor continua.

Numarul mic de gardieni care trebuie sa pazeasca un numar atit de mare de detinuti nu ne permite sa tinem sub control total astfel de scandaluri“, a completat directorul Mircea Bors.

In fiecare camera de detentie exista un sef, numit oficial dintre detinuti de catre conducerea Penitenciarului. El reprezinta doar un liant intre detinuti si conducere, seful iesind doar la raport in fata gardienilor. Seful neoficial, insa, are mult mai multe puteri si beneficii. In toate cazurile, cel mai puternic dintre detinutii aflati intr-o celula se impune in fata celorlalti.

Nimeni nu misca un deget fara acordul acestuia si toti ii executa ordinele. De cele mai multe ori, cel mai puternic nu participa la curatenia din camera. Prin dominare fizica si psihica, seful ii convinge pe ceilalti detinuti din camere sa-i plateasca chiar si biruri: o parte din pachetele primite, bani, bunuri sau mincare.

Agresiuni in lant la Penitenciarul Iasi

Pe 20 iunie a acestui an, detinutul Cristian Maftei a fost transportat in stare de coma la Spitalul de Urgente, avind un traumatism cranian, iar dupa patru zile, acesta a decedat. Ancheta prin care se doreste aflarea adevarului despre moartea detinutului Cristian Maftei se desfasoara la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi, dupa ce, pentru citeva saptamini, a trecut si pe la Parchetul Militar.

In cele patru luni scurse de la decesul detinutului, nu s-a ajuns inca la nici un rezultat.

Un detinut din Penitenciarul Iasi este judecat pentru ca, in urma cu trei ani, si-a stilcit in bataie un coleg de celula. In februarie 2001, ieseanul Florin Gradinaru (19 ani) a observat ca cineva ii umblase printre lucrurile sale si i-au disparut tigarile. Dupa perchezitii printre colegii de celula, tigarile au fost gasite asupra detinutului Ion Apetrei.

Dupa ce l-a batut mar, Gradinaru l-a pus pe Apetrei sa danseze printre paturi. Pentru ca victima nu a vrut, Gradinaru l-a trintit la pamint, a pus pe spatele lui un placaj, dupa care a sarit de citeva ori cu picioarele pe corpul victimei. Detinutul suferise o ruptura de splina, astfel ca doctorii au fost nevoiti sa intervina chirurgical.

Tot in acest an, pe 13 august, o grupa de interventie din Penitenciar a trebuit sa aplaneze un conflict izbucnit intre mai multi detinuti, care s-au luat la bataie cu rangi, bite si alte obiecte contondente. Detinutul Iulian Oancea sustine ca mai multi colegi din camera i-au cerut tigari, cafea si alte bunuri, insa a refuzat sa le dea si i-a atacat pe ceilalti detinuti.

Victimele au ajuns la sectia medicala a inchisorii, cu multiple leziuni.