Cel putin 20 la suta din persoanele diagnosticate cu HIV in judetul Bacau nu au fost instiintate de boala de care sufera. Medicii sustin ca nu sunt obligati sa le aduca la cunostinta pacientilor ca au SIDA. Directia de Sanatate Publica a anuntat ca circa 120 de bacauani seropozitivi nu au fost instiintati de diagnostic.

Sistemul este simplu: o persoana se interneaza in spital pentru o afectiune, de obicei, banala. Medicii recunosc simptomele SIDA si solicita efectuarea unor analize. Pacientul nu este instiintat ca este suspect de infectare cu HIV si pleaca din spital inainte ca analizele sa fie gata. Chiar daca pe fisa de externare scrie ca are niste analize in curs, nimeni nu da importanta acestei hartii.

De obicei, dupa cel putin doua luni, vine si rezultatul analizelor. Chiar daca rezultatul este "pozitiv", medicii nu-l mai anunta pe pacient de acest lucru.

Pana acum, medicii responsabili s-au ascuns bine de sistemul sanitar care a elaborat superficial programe si reguli pe principiul confidentialitatii care a fost ridicat la inaltime.

Directia de Sanatate Publica a anuntat ieri ca 20 de suta din cazurile aflate in evidenta sunt declarate "cazuri pierdute". In special la adulti. Asta inseamna in jur de 100-120 de persoane care au fost diagnosticate seropozitiv dar nu au fost instiintate de acest lucru..

Presa schimba sistemul

Abia dupa ce cotidianul local Desteptarea a publicat mai multe articole referitoare la acest subiect, Directia de Sanatate Publica Bacau a decis sa se implice. DSP a anuntat ieri ca va trimite prin laboratorul de epidemiologie o "circulara" catre toti medicii care suspicioneaza un caz sa urmareasca transmiterea rezultatelor si luarea in evidenta a bolnavilor.

Pe Alexandru (15 ani) decizia DSP nu-l mai ajuta cu nimic. El a aflat de boala dupa patru ani, cand deja era prea tarziu. Medicii nu au considerat ca este necesar sa-i comunice diagnosticul de la inceput, pentru ca "nu intra in obligatiile lor". Este al patrulea caz de acest fel, in judetul Bacau.

Cine trebuia sa comunice rezultatul si care sunt persoanele ce trebuie sa-l cunoasca? "Medicul curant care a emis suspiciunea de boala" - crede dr. Cornelia Cojocaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Bacau.

"El trebuie sa se ocupe de caz pana la capat. Sa ia legatura cu familia sau, in cazul lui Alexandru care a fost institutionalizat, cu autoritatea tutelara. Altfel informatia se pierde. Obligativitatea nu exista in vreo lege sau vreun ordin special. Contractul nu il obliga, insa deontologia, da.

Numai asa persoana depistata seropozitiva poate fi orientata catre medicul din sectia de contagioase pentru a fi evaluat".

DSP a anuntat ca va initia o ancheta in cazul celor patru copii care au fost diagnosticati cu HIV dar medicii nu au informat familiile lor.