Folosindu-se de actele unor pensionari si de "intelegerea" reprezentantilor Casei de Pensii Maramures, multi beneficiaza ilegal de bilete de tratament subventionate de Stat. Reprezentantii institutiei publice responsabile cunosc situatia, dar nu iau nici o atitudine. Mai grav, exista suspiciunea ca unele "smenuri" se fac cu cunostinta angajatilor condusi de Gavril Miclea.

In timp ce Statul este inselat, directorul Casei Judetene de Pensii… ridica din umeri si construieste scenarii SF.

Incredibil! O batrana paralizata, netransportabila, a fost "moca" intr-o statiune pe malul Marii Negre si s-a cazat intr-un hotel luxos de trei stele. A cinat la lumina lumanarilor parfumate, iar chelneri apretati roiau in jurul ei...

Ati rostit "fictiune"? Daca da, aveti perfecta dreptate. Batrana Maria Pop din comuna maramureseana Somcuta Mare nici nu a vazut cum arata Constanta! Insa in scriptele Casei de Pensii, pensionara paralizata "a fost la mare".

De fapt, Maria Pop este doar una dintre persoanele de al carei nume si acte a profitat "cineva" pentru a avea un sejur de lux cu facilitati financiare oferite de guvernul Nastase: un concediu ieftin "la mare" prin Casa de Pensii. Cine a parafat acest "smen"? Cineva din institutia condusa de "scenaristul" Gavril Miclea.

De ce? Raspunsul il stie doar directorul de la Pensii, dar supozitii se pot face destule (avea Miclea vreo "obligatie", ceva?). Halucinanta, povestea nu e singulara. Ceea ce, in termeni "tehnici", deja se numeste frauda.

"Putan, cate putan"

In ultimii 15 ani, politicienii mioritici au indus in subconstientul romanilor ca legile au carente si ca daca nu profiti, esti… prost. Asa am ajuns in anul de gratie 2004, campioni intr-un nou sport: inselatul Statului.

Ghidati de morala cu reminiscente comuniste "doar luam dintr-al nostru!" si obisnuiti cu "averea la comun" (concept propavaduit de socialismul sovietic in care a zacut peste o jumatate de veac Romania - avere din care, "citandu-l" pe Stratan, fiecare ciupea "putan, cate putan"), a insela Statul e astazi sinonim cu normalitatea.

Daca ai bafta sa fii stab in guvern, prejudiciul poate fi estimat la miliarde, dar daca esti "cel de pe strada" te vei multumi si cu o frauda de cateva milioane de lei. Va prezentam una dintre "probele" acestui nou sport de anduranta: povestea biletelor de tratament pentru pensionari.

Conform legii, fiecare asigurat platitor de CAS sau pensionar are dreptul pe parcursul unui an la un bilet de tratament prin Casa de Pensii. Pensionarii cu o pensie lunara mai mare de 2,8 milioane de lei platesc pentru un bilet de tratament 70% din cuantumul pensiei, iar cei care au o pensie mai mica, platesc doar 50%.

Practic, la o pensie de 1 milion de lei, ai ocazia sa petreci 18 zile (casa, masa si trei proceduri de tratament incluse) intr-o statiune din tara, pentru doar… 500.000 de lei. Iar daca nu ai o pensie atat de mica, poate cunosti pe cineva care are si, poate cunosti si pe "cineva" de la Casa de Pensii care e dispus sa "inchida ochii".

Pentru asiguratii "nepensionari" costul este de 50% din valoarea biletului de tratament (in medie 4 milioane de lei pentru 18 zile de concediu). Teoretic, suna bine. Legea prevede exact cine si la ce are dreptul si nu ar trebui sa existe nereguli. Din pacate, in Romania practica nu seamana cu teoria, iar smecherul stie sa profite.

Cazul

Pornind de la lista care includea toti pensionarii care au fost plecati in statiuni prin intermediul Casei Judetene de Pensii Maramures in iulie, am urmarit veridicitatea informatiilor din lista institutiei.

Rezultatul? Dezastru! Din investigatia noastra reiese ca nu pensionarii sunt cei care beneficiaza de drepturilor lor, ci rudele mai tinere sau persoane la care pensionarii "au obligatii". Surse din cadrul institutiei sustin ca printre beneficiarii ilegali ai concediilor subventionate se afla si "politisti, procurori, directori din alte institutii etc.

" Atat angajatii Casei de Pensii, cat si Gavril Miclea, directorul general al institutiei, cunosc situatia, limitandu-se sa ridice din umeri. Ca situatia il depaseste pe directorul de la Pensii este deja o evidenta. Insa, in loc sa propuna solutii care sa apropie institutia de legalitate, Miclea construieste scenarii fanteziste: este "sapat de interese", stie el.

Paralizata la mare!

Printre numele celor plecati in concediu apar doua femei care sustin ca nu au fost si nu au imprumutat nimanui cupoanele. Retineti aspectul ca, nefiind politisti, nu am putut decat sa intreprindem o verficare sumara a acelei liste. Maria Pop din Somcuta Mare, strada Nicolae Balcescu nr.

92, apare in actele celor de la Casa de Pensii ca ar fi fost plecata in perioada 27 iulie - 13 august in statiunea… Saturn! Numai ca femeia e paralizata si netransportabila! "Nu stiu cine a fost la mare in locul meu, dar eu nu am fost nicaieri. Nici nu as avea cum sa merg fiindca sunt paralizata. Nu stiu ce se intampla... Eu nu am dat cuponul meu (de pensie, n. red.) nimanui.

Nu ma intrebati pe mine ce se intampla, intrebati-i pe cei de la Pensii", a declarat pensionara. Alt caz in care suspiciunile sunt depasite de o evidenta infractiune este cel al batranei Maria Stet, din Tisa. Fata-n fata cu reporterul GAZETEI, pensionara a marturisit scenariul in care a fost angrenata de cei de la Pensii. "M-am pregatit, da’ nu m-am mai dus.

Am vrut sa merg la bai, da’ m-am razgandit ca is bolnava. Io am anuntat la Sighet (la Casa de Pensii din localitate, n.red.) ca nu mai pot merge, ca-s bolnava cu inima si nu mi-i tare bine. Apoi ce or facut ei de aici incolo nu stiu..." Am lamurit dilema pensionarei suficient de repede.

Pentru ca a anuntat ca renunta la plecarea "la bai" (mai exact la Baile Felix), unul dintre subordonatii lui Ileana Sofinet (directorul Casei de Pensii Sighet) s-a gandit sa-si trimita vreo "pila" la... mare ("la sa mearga pensionarii care nu se mai pot distra").

Asa ca, pe listele oficiale ale institutiei fraierului de Stat, Maria Stet figureaza ca a fost "la mare".

Peticiti, la hotel de lux!

Cei care merg in concedii "beneficiind" de actele rudelor pensionare comit ilegalitati. Multi dintre pensionari isi instraineaza cu buna-stiinta actele (nu este cazul celor prezentate mai sus). Pe Ioan Serban, din satul Feresti nr. 136, l-am gasit in bucataria unor vecini pe care ii ajutase la munca.

Batranul recunoaste cu nonsalanta ca: "io nu am fost nicaieri, unde sa fiu? Ce, la mare? Apoi, fata mea o fost, Voichita. Nu o cunoasteti pe Voichita? Ii asistenta. Ea o fost, cu nepotu’ meu. Pe actele mele o fost, da. Da’, de ce? Mai trebuia platit ceva? Ii v-un bai?", intreaba batranul. Maties Ileana Anuta si Maties Maria sunt cumnate.

Cele doua locuiesc in aceeasi curte, la numarul nr. 1709 din Salistea de Sus. Conform registrelor de la Pensii, cele doua au fost plecate in perioada 01 iulie-18 iulie la mare, in statiunea Saturn, si au fost cazate in... hotelul de trei stele "Hora"! In curte, am intalnit-o pe Ileana Maties. Garbovita de ani, imbracata ponosit, batranica isi facea de lucru prin curte.

O intrebam daca a fost plecata undeva in vara aceasta. "Fost, cum sa nu fiu. Acolo, la mare. Si io si cumnata am fost. Apoi, io nu stiu sa va spun cum o fost (?), ca am stat mai mult cu nepotu’", a spus batrana. Oricat am incercat sa obtinem un detaliu cat de mic despre statiune nu a stiut sa ne spuna absolut nimic. Raspundea mecanic: "am stat cu nepotul".

Intrebata daca cumnata sa este acasa, batrana face semn spre fundul curtii, unde se afla o casuta minuscula ce seamana mai mult cu o bucatarie de vara si spune ca "este cam batrana si nu prea poate vorbi. Batrana nu prea iese din casa, dar cu toate acestea, conform listelor de la Pensii, a reusit sa faca fata unui drum de 16-17 ore pana la mare!

"Amnezicii"

Familia Vasile si Viorica Muresan din satul Manau, nr. 269 a fost cazata in Tusnad la Hotelul Ciucas (de doua stele) in perioada 20 iulie - 6 august. Noi avem suficiente indoieli referitoare la datele de la Casa de Pensii. Cei doi pensionari nu au telefon, dar am luat legatura cu unul dintre vecini si l-am intrebat daca familia Muresan a fost in vreo statiune in aceasta vara.

Raspunsul a fost ferm: cei doi pensionari nu fusesera plecati deloc din sat. Desi e greu de crezut ca cineva poate sa uite cate paturi erau in camera in care a fost cazat sau daca meniul era multumitor, am intalnit si situatii asemanatoare. Apan Maria din satul Sasar, nr. 307, a fost cazata in perioada 18 iulie - 4 august in Sinaia, la Neoturism hotel Paltinis.

Pensionara sustine ca a fost in statiune prin intermediul Casei de Pensii, dar nu-si mai aminteste sub nici o forma nici cum se numeste hotelul, nici cum se numeste… statiunea! Goloman Maria din Surdesti apare in datele celor de la Pensii ca a petrecut intre 28 iulie - 14 august la Amara. Batrana nu are telefon, dar vecinii confirma ca nu s-a miscat de acasa tot anul.

Acestia sunt doar o parte dintre pensionarii contactati de GAZETA. Povestile se repeta in mult mai multe cazuri. Din dorinta de a-si proteja rudele, sustin cu incapatanare ca au fost plecati, dar nu-si amintesc nici macar cum se numeste statiunea sau hotelul in care au locuit 18 zile. De alte detalii care nu au cum sa-ti scape, nici nu poate fi vorba.

Miclea stia!

Reprezentantii Casei de Pensii cunosc situatia si o accepta tacit. "Noi cunoastem situatia, dar nu putem lua masuri. Daca ar exista in cadrul Casei de Pensii un corp de control specializat, care sa se ocupe de controlul si sanctionarea operatorilor de turism care au inregistrat probleme, atunci probabil s-ar gasi o rezolvare.

In ce priveste angajatii, printr-o directiva a Casei Nationale s-a stabilit ca, prin rotatie, toti angajatii Casei sa gestioneze aceste bilete", a spus Vasile Ghise, directorul adjunct al institutiei.

Incepand cu luna aprilie 2004, de repartizarea, respectiv vanzarea biletelor, se ocupa Adriana Muresan. Gestionara este de acord ca exista fraude! "L-am anuntat pe domnul director ca exista probleme (!). De exemplu, la Sangeorz erau foarte multe cereri. Am considerat ca este nevoie de control, deoarece ne-am confruntat cu probleme. Chiar saptamana trecuta a venit o batrana la ghiseu.

Cand am intrebat-o unde vrea sa mearga, s-a intors la o alta care era in spatele ei si a intrebat-o unde merge. Era clar ca nu pentru ea sunt biletele. Si nu este singura situatie de acest gen. Dar nu puteam sa-i refuzam", a spus gestionara. Situatia nu este roz. Cu toate acestea, iritatul director Miclea refuza acceptarea realitatii. Ceea ce nu e pentru prima oara.

Probabil faptul ca angajatii Casei de Pensii sprijina tacit aceste inselatorii este o situatie de normalitate pentru directorul Miclea.

GAZETA a pus la bataie doar mijloace specifice meseriei de ziarist, si a reusit sa descopere, iata, doar pentru luna iulie, o serie de cazuri suspecte. Asteptam cu interes sa vedem cum se va proceda pentru acoperirea urmelor, cerem interventia clara a Politiei si transparenta in ancheta.

Cat despre sefii lui Miclea de la Bucuresti, vom avea grija ca toate documentele legate de "Afacerea Biletelor de Tratament" sa le ajunga direct pe masa. Asteptam corpul de control!

Dialog cu un depasit de situatie

Dialogul dintre Gavril Miclea, directorul Casei de Pensii si reporterul GAZETEI este edificator pentru perceptia primului despre fraudele facute cu stiinta celor din institutia pe care o conduce. Si cu stiinta sa. Discutia a avut loc in biroul directorului adjunct, Vasile Ghise.

Gavril Miclea: Da, stiu de listele pe care le-ati primit. Ce-i cu ele?

Reporter: Am contact o parte dintre cei de pe liste, atat telefonic, cat si la domiciliu si am gasit mai multe persoane care, desi sustin ca au fost plecate in concediu, nu cunosteau nici macar numele statiunii. Insa am intalnit persoane care nu au fost plecate si nu au dat actele nimanui!

G.M.: Acuma daca ati gasit un om sau doi... Ce a putut face el? Eu nu cred ca ar putea exista nereguli in ce ne priveste! Puteti sa verificati (tocmai asta am facut!, n. red.)... o sa se ocupe directorul adjunct. Cunosc situatia, dar ce putem face? (Pleaca. Revine.) Vreau sa va intreb ceva. Cand ati fost pe teren, de ce v-ati prezentat ca sunteti de la Casa de Pensii? Mi-au spus mie oamenii.

M-au intrebat daca am trimis pe cineva in control. Nu-i corect. (Vrea sa plece.)

Rep.: Stati putin, de ce plecati? Faceti niste acuzatii grave. M-am prezentat ca reporter al GAZETEI de Maramures. In plus am martori, nu am fost singura. Cine v-a spus asta? Ne putem confrunta, nu este nici o problema.

G.M.: Mie asa mi-au spus oamenii. (Pleaca si revine la scurt timp.)

Sa stiti ca eu nu vreau sa acuz pe nimeni, eu v-am intrebat doar. Era o intrebare. Vreau sa va mai intreb ceva. Ce aveti cu institutia noastra?

Rep.: Nimic.

G.M.: Da, poate nu dumneavoastra, dar…

"Generalu’"

Lui Gavril Miclea, directorul Casei Judetene de Pensii, i se poate spune in multe feluri.

I se poate spune "Cascadorul" (pentru ca a facut fata cu brio accidentului care a facut "varza" masina institutiei), i se poate spune "Verde-mparat" (pentru actiunea Angajari-Sighet care a fost "zugravita"-n verde si noi stam calare pe fir, iar madam Sofinet e cu punga de alune pe masa si cu punga cu gheata pe cap), i se poate spune

"Cassanova" (nu putem explica de ce, suntem o revista de rafinament), i se poate spune "Cainele prietenului" (din cauza devotamentului pentru protectorul Vaum), i se poate spune "Regizorul esalonarilor ilegale" (dupa episodul Daster, dovedit si sanctionat de sefii de la Bucuresti), i se poate spune "Pinocchio" (dupa minciuna demonstrata de la

episodul cu masina distrusa), i se poate spune "Micul Geoana" (pen’ ca traieste "pe picior mare din salariu ala nenorocit de bugetar" si-si face vila din economii – aici am ras indelung, in hohote), i se poate spune "Bolnavul inchipuit" (pentru ca e molipsit de "scenarita cronica", visand mereu conspiratii inexistente si neobservand ca e

doar o victima a propriei neputinte manageriale), i se poate spune "Colombo" (pentru ca cerceteaza avid, dar inutil, "cine il toarna?"), i se poate spune... In multe feluri i se poate spune, insa i se spune "Generalu’". Pentru ca fiind director general, vrea sa se delimiteze clar de ceilalti doi directori ai institutiei.