Alianta PNL-PD si Uniunea PSD+PUR se pregatesc nu doar pentru meciul de la Sala Sporturilor din Baia Mare, ci si pentru marele meci al generalelor. Reporterul nostru special la eveniment, Tolomac Buricverde, mi-a recunoscut cinstit doua lucruri: ca e stelist si ca nu a inteles nimic din tactica de joc (daca exista) a celor de la PSD.

Pe baiatul asta trebuie sa-l controlez cumva in cabina de vot, il banuiesc de hiclenie si de faptul ca e ce-ar putea fi mai rau, adica un pesedist rapidist...

Aruncand o privire rapida peste echipa standard a celor de la PSD, nu pot decat sa remarc o fireasca blazare. Marele meci bate la usa si ei habar n-au pe ce lume traiesc: cine trebuie sa aduca echipamentul la stadion, care-i comentatorul, unde-i dusul etc. Mai mult, desi e vorba de ditamai mamutul, nici cu sponsorul nu e foarte clar.

Ah, nu de banii din pusculita de la Bucuresti vorbesc - trimisi sub forma de pesches la Inalta Poarta, din care o parte se vor intoarce - ci de banii pentru actiunile concrete si imediate. Dar, in cunoscutul lor stil, se vor descurca pana la urma, nu-mi fac probleme.

Nu din buzunarul propriu, ca nu se mai lasa fraieriti, va fi vorba de-o claca, de-un telefon, de-un strans discret de gat diverse firme.

Sarcinile

de joc au fost trasate foarte clar de catre ditamai ministrul Mitrea la intalnirea de la Bistrita, din cursul saptamanii trecute. Pentru PSD, Transilvania a devenit din nou cheia castigarii alegerilor, un scor electoral adus aici la 33-35% reprezentand siguranta victoriei.

De altfel, echipele codase au fost nominalizate - Sibiu, Mures, Bihor – componentii acestora fiind pusi sa faca flotari pana le va iesi votul de pe nas. Maramuresul a iesit cu semnul intrebarii doar pentru ca aici exista identificat un nucleu tare de votanti, care va merge cu PSD pana li se termina bonul de pensie de tot.

Interesant este ca nu s-a amagit nimeni, doar toata lumea, inclusiv mustata ministeriabila, s-a prins de mult cine-s si cat pot Buda si Deghid. Ei bine, acum trebuie sa scoata 3 deputati si 2 senatori, asa, ca target, iar distractia va fi maxima pentru ca baietii nu o mai pot da la intors.

Sa mai mentionez un transfer de marca, e vorba de fostul prefect de Satu Mare, "Ghita" Ciocan, care va raspunde de Maramures din partea Biroului Executiv! Au ajuns incapabilii de pesedisti maramureseni sa se uite cum exporta supervizori un Satu Mare catastrofal, care abia a reusit sa stranga niste amarate de voturi pentru Puiu Pascu, acel judet care pe vremuri o lua printre picioare

si statea mut la "braziliene"...

Portar

nu poate fi decat Ionica Buda. Are rupt elesticul de la sort si se uita mirat la neoane, dar, cu toata aparenta de nevinovat, face tot ceea ce vrea, la fel de incapatanat. Poate e inteligent, poate nu, poate e bun, poate nu, ceea ce e sigur e ca nu va fi niciodata politician.

Iar daca marii nostri parlamentari interbelici nu-l vor putea admira in toata splendoarea activitatii si discursului la tribuna, asta nu inseamna ca nu-l vom putea urmari noi, stupefiati.

Bine, "jmekeriile" cu punerea organizatiei in fata faptului implinit o sa mai tina o vreme, dar pana la urma o sa-l scoata cineva de pe linia portii si o sa-l intrebe cum s-a constituit staff-ul de campanie, cum s-a trimis la Bucuresti si de ce le face pe toate dupa cum vrea el.

Managementul sau de "succes", cu marele sprijin al acestui "atat de apreciat organizator" - cum se da subprefectul Degid -, a adus echipa in pragul falimentului din punctul de vedere al pregatirii. Ca a ajuns Pupeza de la Bistrita sa se dea mare cu strategia si rezolvarea problemelor de organizare... Portarul ideal este, insa, Deghid.

Il mai da cu energizante pe Ionica, il mai alearga usurel ca sa-l mentina in forma, a se citi cu limba scoasa dupa cai verzi pe pereti. Postul marelui portar Barbulet este tot mai aproape, titularizarea pare fireasca - desi ma indoiesc ca asa va fi, pe motive ce tin si de J.R. Nu, nu personajul, cotiera domnului Deghid stie despre ce este vorba.

In toata aceasta nebunie, ce-l mana pe el in lupta? Ce-l intereseaza, in fond, daca se obtine 28, 30 sau 33%? Daca ganditi ca mine si spuneti ca nu-l intereseaza, cred ca ati dat raspunsul corect. Mai curat, mai uscat, mai neimplicat, ca doar vin si alegerile interne din februarie, parca.

Mizand pe mentinerea umanistului Codrut Seres sub o cupola informationala pe care sa o controleze, Deghid si ale sale exceptionale plonjoane risca sa intre sub talpile puternicilor

Fundasi

adica Blajan, Cosma, Parvu. Doctorul s-a prins rapid de miza inexistenta a alegerilor generale. Jambiera cazuta la piciorul drept e un semn. Pentru ca e piciorul cu care vrea sa suteze in lege in cazul patrimoniului de la "Sfanta Maria", dupa o fenta pe flancul stang, probabil la intelegere cu oaresce consilieri.

Si pe el, dar in general pe stabii baimareni, il doare mai mult de imaginea organizatiei din Baia Mare si conservarea unei pozitii, nu de actiunile concrete.

Pentru ca, altfel, ar trebui sa aiba pregatit raspunsul la intrebarea: care sunt baimarenii de pe liste (cu sanse reale), in conditiile in care orasul este cea mai importanta punguta de voturi? Cosma, care joaca acum mai eficient-discret, se da linistit. De fapt, nu e deloc.

Se aude ca o sa-si traga ziar - salutari, coane, poate te vad si-n Clubul Roman de Presa si Asociatia Editorilor – si atunci sa vezi distractie. Acum, ca si-a recuperat firma (greu, dar asta e), nu stiu de ce dar am o banuiala ca regreta sprijinul dat lui Buda. Despre meciul cu Deghid, ce sa mai spun, cred ca nu-s destule crampoane pe lume ca sa-i ostoiasca lui Sandel dorinta de revansa.

De altfel, corect dupa mine, dom’ ex-presidente va fi (este) cel mai neinduplecat adversar al preluarii organizatiei de catre Deghid. Nu poate fi pe lume imagine mai interesanta decat Parvu alergand pe postul sau, faultata de Deghid prin aranjarea apelor pentru postul de senator.

Vica, aceasta blana de vulpe argintie de pe umerii scofalciti ai PSD, a intrat intr-o batalie pe care nu va putea s-o duca singura, dar probabil nu va intelege asta decat in momentul in care va pierde. Si atunci, totusi, cine va alimenta cu pase

Mijlocasii

cei atat de lenesi? Acum, sa nu-mi spuneti ca-l roade foarte mult la glezna pe Calin Matei care vor fi rezultatele la alegeri. El e ok, doar Consiliul Judetean e superbul loc unde se fac si desfac atatea. El joaca, de fapt, in adevarata echipa mare, aceea a vesnicilor consilieri judeteni, tabaciti de atatea intelegeri in care nu conteaza absolut deloc culoarea politica.

Plus ca-l are alaturi pe vesnic neobositul "Redford" Rohian, acest Saban al politicii egiptene, pardon, maramuresene. Bun cantaret, imi va fi mai mare dragul sa va prezint in curand frumoasele concerte trecute-n uitare ale duetului Rohian-Doctoru’, adica renumita trupa "La Butoaie-n Grajd".

Atacantii

i-am lasat la sfarsit, ca asa e cu vedetele. Merita urmarita cu atentie Jeni Godja, adica penetrantul varf la cele mai inalte nivele, beneficiara unui public fanatic, care le-a indesat destule mere in traista unor neaveniti. Suteaza din toate pozitiile, de cele mai multe ori cu succes, dupa cum s-a dovedit. Desi legitimata la un club mic, Sighetul, dovedeste ca e mereu o solutie.

Atentie la Codrut Seres, marea necunoscuta. Nu neaparat pentru mine, ci pentru coechipierii lui. Clar foarte inteligent, mult mai putin dependent decat cred cei ce incearca sa-l controleze, va fi tinut departe, cu disperare, de orice contact real cu membrii organizatiei, tocmai pentru a nu descoperi dezastrul.

E o mare speranta pentru Maramures, dar va ramane asa daca nu va filtra informatia si nu-si va da seama rapid de realitatile jo-locului. Fulminanta sa cariera, discursul, rigoarea cazona, il fac, practic, singurul adversar real pentru "Pele" Cristian Anghel, acest neobosit victorios. Minutele acordate transmisiei noastre s-au scurs.

Ramane sa inchei cu singura contributie a reporterului meu, Tolomac Buricverde, in fapt, un indemn adresat Aliantei PNL-PD: Dati-le la oase!