Demiterea lui Augustin Botis de la carma Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului nu a mirat pe nimeni, poate doar pe fostul director. Botis avea certitudini. Printre acestea era si aceea "ca nu va fi schimbat" (avand asigurarile unor politicieni iresponsabili). La sedinta Consiliului Judetean care a legiferat demiterea lui Botis s-a observat ca miza a fost doar politica.

Ca de-obicei, situatia copiilor institutionalizati a ramas pe planul doi, trei… sapte etc.

Demiterea lui Augustin Botis de la carma corabiei avariate numite Directia pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPC) a produs un mic cutremur. Surse din Consiliul Judetean (CJ) au dezvaluit ca intre unii consilieri exista o intelegere conform careia Botis urma sa ramana in functie pana la o data nespecificata.

Insa "Aripa Gherghel" din CJ nu a respectat intelegerile, astfel ajungandu-se intr-o situatie tragi-comica pentru institutia de protectie a copiilor institutionalizati.

Consilierii judeteni semnatari ai pactului, impreuna cu ceilalti "scenaristi", au fost interesati de ascunderea unor "mici amanunte" din interiorul a ceea ce ani de zile a fost "o vaca buna de muls", adica DPC. In situatia confuza de la sedinta de CJ (Botis demis, dar Marcela Gherghel neacceptata) s-a ajuns la compromisul cu Nicolae Boitor, director interimar.

Si asa, politicienii s-au dus linistiti acasa, convinsi ca au rezolvat partial durerile DPC. Probabil, din sala mare a CJ asa se vad lucrurile.

Actele la control!

Insa in DPC anarhia si-a luat papucii de casa si se simte confortabil, ca acasa (sa nu se inteleaga eronat ca pe vremea directoratului lui Botis ar fi fost perfect sau cand au condus alte ilustre personaje ce musai trebuia sa fie luate la "purecat"). Boitor, noul director interimar, nu si-a gasit locul, la propriu! In primele zile nici nu a avut un birou, mai ca a stat pe holuri.

Dupa ce Botis s-a dus cu chiu cu vai (si cu valiza) acasa, Boitor a incercat sa-si intre in atributiuni. A solicitat acte, documente si a primit... cu "taraita". Sau nu a primit de loc, pe motiv ca "actele solicitate sunt la persoana X care-i la Sighet".

Sefii DPC (ca sunt multi pe acolo!) au inceput sa-si aranjeze "linistea" in cazul unor controale care urmau sa vina. La DPC nu exista arhivar, asa ca... nu gasesti acte (ne referim la cele controversate de tipul: licitatii, proiecte, angajari, demiteri, case familiale etc.)! Se pare ca Politia s-a autosesizat si a solicitat Curtii de Conturi (CC) un control la DPC.

In mod normal, controlul CC ar fi trebuit sa aiba loc anul viitor, insa in contextul tulbure de azi, este mai mult decat necesar. Mai ales ca din motive necunoscute, de vreo 3-4 ani nu a mai fost efectuat acest tip de verificare.

Umbra lui Botis

Pe langa debandada din actele celei mai mari institutii aflate in subordinea CJ, am mai aflat "detalii" greu de verificat.

Se spune ca fostul director Botis ar fi semnat niste angajari dupa ce i-a fost retrasa calitatea de conducator al institutiei! Conform acestui scenariu, beneficiarii acestor decizii ar fi persoane din anturajul sau (mai multe persoane, angajate la DPC cu o jumatate de norma, dar ca manageri de proiecte, pe salarii babane, la una dintre fundatii).

Inutil sa specificam ca ar fi o ilegalitate evidenta (incompatibilitate, i-ar spune, in traducere). Am incercat sa verificam aceste informatii, dar ne-am lovit de debandada birocratica din DPC. Boitor afirma ca nu este adevarat, ca Botis nu a mai semnat nimic dupa ce a fost demis. Oricum, noi asteptam rezultatele controlului CC.

Limbaj grobian

Pe de alta parte, zilele trecute, intr-o sedinta CJ de Colegiu Director urma ca Ionica Pop, interimarul secretar al CJ din "perioada Alexandru Cosma", sa-si predea "inventarul" lui Dumitru Dumuta, actualul secretar al CJ - secretarul CJ fiind presedintele Comisiei pentru Protectia Copilului din CJ.

La aceasta sedinta a participat conducerea CJ (presedintele Marinel Kovacs), Ionel Pop si sefi de Centre din cadrul DPC.

Surprinzator, a venit si Botis, care nu mai avea nimic cu "problema", fiind demis! Kovacs a fost deranjat de prezenta lui Botis, care a absentat nemotivat de la sedinta de CJ unde s-a discutat demiterea lui, dar care a catadicsit sa vina la sedinta Colegiului Director, desi nu mai avea nici o atributie.

Din schimbul de replici intre cei doi, am aflat ca Botis a venit pentru ca doreste sa ajute (?) DPC, CJ, pe Boitor si pe "copilasi". Sursele noastre sustin ca Botis ar fi parasit sala doar dupa ce a fost...

poftit afara! Mai mult, cand a ajuns in dreptul lui Ionel Pop, Botis iar fi spus acestuia cu furie: "Si tu, ma, porcule! Acum vii? Timp de patru ani nu ai catadicsit sa vii la sedinte!" Nu avem certitudinea asupra procentului de adevar din acest dialog, Boitor sustinand ca nu a auzit, iar Pop neputand fi contactat pana la inchiderea editiei, pentru a confirma sau infirma varianta.

Am reprodus acest scurt monolog deoarece, paradoxal, Botis a spus un mare adevar (daca l-a spus): Pop nu a participat la sedinte. Insa limbajul grobian al fostului senator PDSR nu este specific unui poet. Decat, cel mult, unuia ratat.