Statul roman pare sa aiba un apetit insatiabil in cooptarea ilegalistilor din sfera colaborarilor externe.

Guvernantii au lasat pe mana companiei Deloitte&Touche doua sectoare de maxim interes national, in conditiile in care aceasta a fost implicata in scandaluri internationale de proportii cauzate de fraude, implicare in traficul ilegal de armament si incalcarea regulamentului american privitor la practica juridica.

Compania internationala Deloitte&Touche ofera servicii de consultanta financiara in diverse domenii industriale pentru 150 de tari din intreaga lume. In anul 2001 compania a devenit consultantul oficial al fostului AVAB, actualul AVAS.

Activitatea acestei institutii statale pe parcursul celor trei ani care au trecut poate fi caracterizata oricum, exceptand termeni precum profitabilitate sau corectitudine. Cu toate acestea, statul roman continua sa alimenteze compania cu bani publici. De curand, Deloitte & Touche a castigat licitatia pentru consultanta financiara a proiectului unitatii nucleare 3 Cernavoda.

Prestatia companiei costa 800.000 USD

Compania Deloitte&Touche, de provenienta americana, a intrat pe piata economica romaneasca in 1992. In scurt timp aceasta a devenit una dintre preferatele statului roman in privinta atribuirii contractelor pe bani publici.

In 2001, Banca Mondiala a finantat si a monitorizat timp de un an de zile activitatea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) printr-un program de "twin-management". Specialistii delegati de Banca Mondiala au fost doua firme familiarizate deja cu peisajul economico-financiar romanesc: Reiffeissen Bank si Deloitte&Touche.

In timp ce compania Deloitte&Touch era implicata in scandaluri de coruptie si frauda fiscala pe continentul american si african, activitatea institutiei statale romanesti responsabile de recuperarea creantelor bancare preluate de la Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola si CEC era controlata, in mod oficial, de "inculpat".

Dupa o serie de alte colaborari cu statul roman, precum si cu mari companii private care activeaza pe teritoriul Romaniei, Deloitte&Touche prinde anul acesta potul cel mare. De curand, controversata companiei internationala a devenit consultant oficial al industriei energetice nucleare romanesti.

Scandalurile iscate de activitatile ilegale in care a fost implicata compania nu par sa trezeasca suspiciunea guvernantilor. Accesul liber al Deloitte&Touche in cadrul Societatii Nationale Nucleare (care administreaza cele mai periculoase resurse energetice pe plan mondial) ar trebui sa alarmeze autoritatile. In schimb, statul a considerat ca mai bine varsa in conturile Deloitte&Touche 800.000 USD, suma estimata pentru serviciile de consultanta. In schimb, compania se obliga sa asiste Societatea Nationala Nuclearelectrica in gasirea celor mai adecvate solutii de finantare pentru construirea celui de-al treilea reactor al centralei de la Cernavoda, fara implicarea directa a statului, intrucat lucrarea va fi executata printr-un parteneriat public-privat.

Sub masca bunei reputatii

Compania Deloitte&Touche isi afiseaza cu nonsalanta, pe site-ul www.deloitte.com bunele intentii si reputatia concretizata in diverse premii internationale.

Compania de audit ofera servicii precum cercetarea in domeniul industriei, economiei, afacerilor, energiei si resurselor, finantelor, sanatatii, manufacturii, tehnologiei si telecomunicatiilor si sectorului public prin parteneriate public-private si reforme guvernamentale.

Dincolo de reusite si diplome de merit stau acuzatiile unor organizatii si institutii cu greutate pe plan international, ca FBI, ONU si Comisia Europeana. In raportul anual asupra situatiei crimei organizate in statele UE, aparut in 1997 la Strasbourg, Deloitte&Touche este mentionata la capitolul "Fraude mai mari de 1,4 milioane de dolari".

Nici anul 1998 nu a fost mai bland pentru Deloitte&Touche, intrucat Curtea Suprema de Justitie a statului Texas a investigat atat compania amintita, cat si consortiul Arthur Andersen (acuzat de autoritatile americane ca fiind vinovat de prabusirea companiei energetice Enron) pentru acuzatia de practicare ilegala a consultantei juridice.

Investigatia a venit ca raspuns la sesizarile facute de mai multe firme americane si europene din domeniul juridic in legatura cu practicile neconcurentiale si ilegale ale celor doua companii care ofereau clientilor servicii neprofesionale. Atat Deloitte&Touche, cat si Arthur Andersen au negat acuzatiile. Anul 1999 aduce FBI-ul in birourile americane ale companiei.

Agentii Biroului Federal de Investigatii au anchetat cazul in care respectabila companie internationala de audit a fost acuzata de frauda fiscala. Cazul a fost indelung mediatizat in presa americana. Thomas Shine, fostul presedinte al disparutei companii Logo Athletic, actualul vicepresedinte al Reebok International Ltd. din Massachusetts, a fost acuzat de falsificarea rapoartelor financiare ale societatii pe care o reprezenta pentru a se sustrage de la plata a 700.000 USD catre Just For Feet (JFF). La randul ei, Deloitte&Touche, firma de audit a JFF, a inclus in raportul anual datele false.

Thomas Shine si Steven Davis, doi dintre managerii Logo Athletic au fost gasiti vinovati, iar pedeapsa a fost cinci ani de puscarie si amenda penala de 250.000 USD.

Fraude in Vest, succese in Est

Romania pare a fi tara marilor succese pentru Deloitte&Touche. In timp ce urmarea activitatea AVAB-ului si oferea consultanta firmelor romanesti aflate in proces de privatizare prin intermediul APAPS, Deloitte&Touche era in atentia FBI si ONU pentru scandalurile de proportii in care era implicata.

"Maestrul combinatiilor" in marile privatizari initiate de statul roman a fost acuzat de unul dintre clientii americani, Adelphia Communications de neglijenta profesionala, incalcarea contractului, management defectuos si o frauda de nici mai mult, nici mai putin de 400 de milioane de dolari. Compania are filiale si in Africa, mai exact in Liberia si Burkina Faso.

Activitatea Deloitte&Touche nu a fost lipsita de incidente cu autoritatile nici pe continentul african. In 2002 guvernul Liberiei a semnat o intelegere secreta cu Deloitte&Touche conform careia toate informatiile privitoare la contract, chiar daca sunt adaugate ulterior semnarii acestuia, apartin exclusiv statului si nu pot fi divulgate decat cu aprobarea directa a acestuia.

Conditiile prevazute in acest contract au trezit suspiciuni suficient de fondate din partea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si a Federatiei Internationale a Transportatorilor (FIT).

Organismele internationale au reactionat vehement impotriva acestui parteneriat "public-privat" care parea sa tina sub umbrela respectabila a companiei Deloitte&Touch activitatile ilegale ale statului Liberian, sub al carui pavilion circula o buna parte din navele maritime de pe mapamond.

Organizatia Global Witness a solicitat imediat companiei sa dea publicitatii toate informatiile legate de clauzele contractului. Desi liderii companiei au replicat ca statul Liberian abuzeaza de buna reputatie a Deloitte&Touche, raspunsul legat de activitatea de audit prevazuta in contract a intarziat.

Cateva zile mai tarziu, Global Witness si Federatia Internationala a Transportatorilor au formulat o scrisoare deschisa prin care solicitau companiei aceleasi informatii. Raspunsul incomplet venit din partea companiei nu a linistit spiritele. David Crockroft, presedintele FIT remarca faptul ca Deloitte&Touch este semnatara pactului global al ONU.

In acest context, David Crockroft declara ca "prin acest pact Deloitte&Touch a fost de acord sa respecte standardele internationale privind responsabilitatea corporatiilor, iar a da ascultare regimului liberian este total incompatibil in aceasta situatie.

"Multe companii liberiene de transport maritim sunt implicate in finantarea gruparilor care incalca drepturile omului si activeaza in domeniul traficului ilegal de arme.

Scandal pe Wall Street

Presa franceza si americana a comparat de mai multe ori Deloitte&Touche cu o alta firma de audit, Arthur Andersen, celebra pentru obstructionarea justitiei in cazul celui mai mare faliment din istoria SUA. Arthur Andersen a fost firma de audit a companiei Enron din Texas (a saptea mare companie din SUA).

Enron, cea mai mare companie distribuitoare de energie si telecomunicatii din SUA a devenit emblematica pentru cazurile de falimentare planuita in detaliu. In 2001, compania de audit Arthur Andersen a fost acuzata de ascunderea documentelor Enron in timpul anchetei desfasurate de FBI. Cazul a avut ecou in cele mai fierbinti puncte ale finantelor americane: Wall Street, Main Street si Washington.

In 2002, istoria se repeta in Franta, doar protagonista se schimba. De aceasta data, "vedeta" e compania Deloitte&Touche, in calitate de firma de audit a corporatiei Gescartera. Pentru "neregulile" gasite de investigatorii francezi in activitatea de audit, Deloitte&Touche a fost amendata cu 540.000 Euro. Deloitte&Touch si-a sifonat imaginea si in Burkina Faso (Africa).

Presa nu a iertat faptul ca reprezentantul companiei si directorul Camerei de Comert si Industrie pe probeleme fiscale din Burkina Faso, Ouedraogo Nabassoum Salif este suspectat de implicare in fraude statale si mafia locala. In acest context, mentionam un aspect deloc neglijabil.

Conform unui studiu realizat de Reporters sans Frontieres, Romania este surclasata de Burkina Faso in privinta libertatii presei.

Lozul de 800.000 de dolari

Deloitte&Touche si-a extins birourile in Est, unde si-a cladit o reputatie onorabila. Banii publici ai Rusiei (unde a monitorizat afacerea OAO Gazprom Belarus din birourile aflate in Moscova) si Romaniei sunt la fel de buni ca cei ai francezilor sau ai americanilor. Dupa contractele cu AVAB si APAPS, Deloitte&Touche a intrat in afaceri cu Societatea Nationala Nuclearelectrica.

AtomicEnergy of Canada Limited (AECL), companie care a participat la constructia primului grup al centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda si este unul din contractorii Unitatii 2, a depus deja o scrisoare de intentie pentru realizarea celui de-al treilea reactor al centralei. Urmeaza ca Deloitte&Touche sa hotarasca in numele Romaniei al cui caiet de sarcini pare mai tentant.

Deloc nesemnificativa este cetatenia canadiana a lui Paul-Andre Michaud, directorul general al Deloitte&Touche Romania. Michaud a fost doi ani presedintele loteriei nationale Quebec (Canada). O experienta care s-a dovedit a fi folositoare.