Printre cei 50 de bacauani care vor primi aprobarea din partea Consiliului Local sa primeasca o locuinta se numara si Doinita Hutu, cea care s-a ocupat cu calcularea punctajelor celor care solicita case de la Primarie. Ea ocupa in prezent postul de consilier juridic in cadrul municipalitatii bacauane. Cazul sau este considerat "social" - adica va avea prioritate la atribuirea unei locuinte.

Nimeni nu pune la indoiala faptul ca Doinitei Hutu ii este greu sa se descurce cu un salariu de 3 milioane lei si nici nu vrem sa credem ca Primaria a favorizat-o in vreun fel pe cea care a fost insarcinata tocmai sa recalculeze punctajele dosarelor pentru primirea unei locuinte. Ne intrebam doar ce se intampla cu adevaratele cazuri sociale.

Cu bacauanii care dorm prin gari, prin scarile blocului si care semneaza saptamana de saptamana condica la audientele sustinute de autoritatile locale in speranta ca vor primi totusi o locuinta. "Sunt putine locuinte iar cei necajiti sunt multi", se plangeau adesea primarul Stavarache si viceprimarul Nicolae Onica.

Daca e asa, atunci cum se face ca s-a gasit o casa pentru un angajat al Primariei si tocmai pentru cel care s-a ocupat de impartirea locuintelor, care, culmea, a fost in centrul unui teribil scandal, cel al apartamentelor?

Angajata primariei se autopropune pentru un apartament

Doinita Hutu, cea care semneaza referatul prin care propune aprobarea listei (in care se regaseste si dumneaei!) nu a dorit sa raspunda la nici o intrebare pe acest subiect motivand ca este functionar public si institutia are un purtator de cuvant! Ionut Tomescu, responsabilul neoficial cu presa, nu a putut furniza date care sa ateste ca intr-adevar Doinita Hutu este caz social.

Singurele informatii transmise de purtatorul de cuvant sunt legate de punctajul obtinut (70 puncte) ca urmare a terminarii unei facultati, a postului ocupat intr-o institutie de interes comunitar si alti factori - locuieste cu parintii - deci sunt trei persoane intr-un apartament cu doua camere. Ca multi altii, de altfel, care inca mai asteapta o casa, spre deosebire de Hutu.

Paradoxal este ca angajata Primariei primeste o casa, pe baza punctajului obtinut, la scurt timp dupa ce administratia actuala, asaltata de oameni nemultumiti de punctajul re-recalculat (de Doinita Hutu), a ajuns la concluzia ca de fapt nu aceasta este cea mai buna varianta pentru acordarea unei locuinte.

Prin decizia de a acorda o locuinta Doinitei Hutu, Primaria lasa de inteles ca s-au cam terminat cazurile sociale. Lucrurile nu stau cu siguranta asa si Primaria o stie. Iar daca nu, le amintim autoritatilor ca o femeie de 42 de ani (Anita Clim) din Bacau traieste, impreuna cu cei cinci copii ai sai, intr-o cocioaba fara geamuri, fara usi, apa, gaze sau vreo sursa de caldura.

"Locuinta" i-a fost repartizata de Primarie "numai pentru doua saptamani, pana cand se gaseste altceva". Saptamanile s-au transformat in luni, iar femeia nu a primit nici acum o locuinta decenta. Nu se afla, evident, alaturi de Doinita Hutu pe lista celor care vor primi locuinta. Si este doar un caz.