Inceputul campaniei electorale a coincis cu debutul “razboiului" intre Alianta PNL-PD si Uniunea PSD-PUR (cele doua formatiuni politice maramuresene cu cele mai mari pretentii). Disputa inceputa pe “sticla" unui post local TV s-a transformat intr-o desfasurare de forte fara precedent la un inceput de campanie electorala in Maramures. Scandalul a depasit rapid granitele judetului.

Totul a inceput intr-o emisiune electorala a unui post local de televiziune. Invitati: deputatul democrat Mircea Man si Codrut Seres, candidatul Uniunii PSD-PUR. Ceea ce a debutat bine, s-a sfarsit cu o cearta ca la “usa cortului".

Va prezentam pozitiile celor doi protagonisti ai scandalului electoral, cu precizarea ca Maramuresul s-a facut din nou de ras, disputa fiind preluata de posturile nationale de televiziune.

Operatiunea Fiola

Pana la urma, nu aceasta disputa controversata intre doi politicieni a fost “sarea si piperul" serii de vineri. La finalul conferintei de presa a Aliantei, doi dintre ziaristii prezenti la conferinta au facut “sou". Unul dintre cei doi l-a intrebat pe Man direct: “sunteti sau nu baut?".

Dupa un moment de uimire, deputatul democrat a raspuns: “nu!" Ziaristul a “licitat", s-a apropiat de masa unde se aflau liderii Aliantei si, motivand ca ar fi bine a se pune punct suspiciunilor, i-a intins o fiola: “am fiola aici, vreti sa suflati in ea?", a spus jurnalistul. In acest timp, colegul acestuia fotografia de zor scena.

Nu suntem avocatii nimanui, dar scena cu fiola a fost grosolan regizata si a pus in derizoriu tarasenia ce, la inceput, parea a fi o treaba serioasa.

Cum si de unde a facut rost un jurnalist intr-un timp atat de scurt de o fiola model 2004? Fiole de acel tip sunt detinute de Politia economica, de cea Rutiera si de societati comerciale ce desfasoara activitati sub incidenta Legii 400 (cu “foc continuu").

Dupa “celebra" emisiune TV, candidatul Uniunii maramuresene a convocat o conferinta de presa extraordinara. “Intr-o emisiune-dezbatere pe un post local TV am avut de-a face cu o chestiune care credeam ca a disparut de mult din politica romaneasca. Un tratament incalificabil a unei persoane care doreste sa reprezinte in continuare judetul in Parlament.

Persoana in cauza a avut o abordare necuvincioasa la adresa reprezentantilor Uniunii si la adresa moderatorului emisiunii. La intrebarile adresate de moderator, persoana in cauza (Mircea Man, n. red.) s-a adresat cu cuvinte care vin din suburban, la adresa noastra, a celor de acolo si a liderilor de filiala si de partid.

La incercarile moderatorului de a tempera situatia, reprezentantul Aliantei a continuat sa profereze invective, acuzatii nefondate si sa evite cu obstinatie raspunsurile la intrebari. Fata de o asemenea atitudine anuntam opinia publica ca noi, candidatii Uniunii, refuzam participarea in emisiuni televizate cu persoane care vin nepregatite, care renunta la limbajul normal politicos, cuviincios.

Refuzam intrarea in balacareala politica numai de dragul jocului politic", a spus Seres. El a mai afirmat ca stie de intentiile reprezentantilor Aliantei de a recurge la o campanie murdara. “Eu cred ca maramuresenii au dreptul de a alege intre idei, programe si nicidecum intre persoane care injura mai bine decat altele. In final, respectivul domn, m-a injurat si m-a amenintat.

Este incalificabil si nu vom tolera un asemenea comportament", a mai precizat candidatul Uniunii. Colegii acestuia sunt de parere ca astfel de dezbateri televizate ar trebui precedate de un test de alcoolemie. Pana la urma, Seres a explicat in ce a constat amenintarile candidatului Aliantei. “A spus ca o sa am eu de-a face cu el cat va dura campania.

S-a apropiat de mine intr-o maniera golaneasca, ca si cand ar fi vrut sa ma agreseze. Din pacate pentru domnia sa, sunt un pic mai inalt si am o alta abordare a acestei problematici", a spus Seres.

Dupa conferinta de presa a Uniunii a urmat cea a Aliantei, in care reprezentantii liberali si democrati si-au prezentat punctul de vedere fata de cele intamplate. “Noi am analizat ce s-a intamplat acolo si spunem ca este un atac direct la adresa presedintelui Mircea Man, este o diversiune, este un raspuns la impotenta lor de a se prezenta in campanie pana in acest moment. A fost o golanie.

Din acest punct de vedere, Alianta nu va mai avea nimic de discutat cu acest domn Seres. El nici nu reprezinta PSD. Poate ca domnul Man a folosit cuvinte tari, dar adevarul ii unul singur. Partidul-antena, asta este PUR-ul. E clar, partidul-televizor. Nu vom mai face nici o intalnire cu Seres", a declarat liberalul Radu Stroe.

Man, cel incriminat de reprezentantii Uniunii PSD-PUR ca ar fi venit la emisiunea cu pricina intr-o stare de “excitatie bahica", a refuzat o asemenea etichetare. “Dupa mine, PUR face prostitutie politica, este partidul care si-a negociat locurile ca si femeile usoare. Voi sustine aceasta idee pana la capat. De aici, toate aceste acuze facute de acest copilas care a confundat Negrestiul.

Cand l-am intrebat daca stie unde este Negrestiul mi-a spus ca sunt un om beat. Poate nu arat foarte bine in comparatie cu Seres, dar sunt un politician responsabil, nu am iesit niciodata in fata cetatenilor cu un mesaj pe care sa nu-l pot transmite. Oricand ma voi cu PUR, dar nu voi mai intra intr-o emisiune cu Seres, care nu a inteles inca problemele Maramuresului", a spus Man.

Declaratiile membrilor Aliantei au fost pe aceeasi lungime de unda, acuzandu-l pe Seres de diversiune si de o exagerare a unei dispute politice degenerata intr-o cearta. A fost finalul primei zile de campanie electorala, inceputa anost si terminata in forta.

Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile “la cald", in urmatoarele zile de campanie nu vom mai asista la dezbateri televizate cu reprezentantii celor doua formatiuni politice, ci vor fi doua campanii paralele, distincte. Ca va fi bine sau rau, ramane de vazut.