Joi, 4 noiembrie, o instanta a Judecatoriei Bacau urma sa judece plangerea facuta de reclamanta Firuta Haret, impotriva unei solutii a Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau. Haret fusese „vizitata“ de sase indivizi toti cu antecedente penale, care au sechestrat-o, lovindu-i cei cinci copii.

Femeia a depus reclamatie la politie. Plangerea a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau care, a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva agresorilor, „intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu si sechestrare de persoane, intrucat fapta nu exista“.

Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Bacau. In urma judecarii cauzei, cei sase au fost sanctionati contraventional cu cate cinci milioane lei amenda.

Impotriva acestei solutii, Firuta Haret a facut recurs iar termenul a fost fixat pe 4 noiembrie 2004.

Show in instanta

In momentul in care completul de judecata trebuia sa analizeze plangerea impotriva solutiei Parchetului, toti cei din sala au fost martorii unei surprize cum numai in justitia romana se poate petrece. Lipsea dosarul cauzei, dosar care ar fi trebuit inaintat Judecatoriei de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, in vederea solutionarii! Din acest moment a inceput circul.

De unde pana atunci, judecatorul avusese o prestanta demna de subliniat, pus in fata unei astfel de situatii, a fost nevoit sa ridice si el tonul in fata avalansei de acuzatii aduse de Firuta Haret si sotul ei!

„Suntem peste 20 de persoane in sala, prejudiciati“, spune Vasilica Feraru, sotul Firutei Haret. In acel moment, aproape toata sala s-a ridicat in picioare, protestand impotriva acestei situatii nemaiintalnite, in care dosarul sa nu ajunga in instanta iar aceasta sa fie pusa in imposibilitatea de a judeca! „Sa faca fiecare plangere separata“, spune procurorul.

„Dam termen pe 2 decembrie la Curtea de Apel“, spune judecatorul, dupa care revine si fixeaza unul pe 24 noiembrie, tot la Judecatorie, punand cireasa pe tort!

„Dosarul n-a fost aruncat pe geam!“

Vizavi de aceasta situatie inedita, judecatorul Liviu Anchidin, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Bacau, ne-a declarat: „S-a facut adresa la Parchet si ne-a fost comunicat ca dosarul a fost trimis la instanta. Probabil nu s-a inteles exact numarul de dosar dar, conform celor spuse de procurorul de sedinta, se stie ca exista in instanta si urmeaza sa fie identificat.

Oricum, va dati seama ca nu a fost aruncat pe geam“ (!!, n. n.).