Recensamantul caprelor negre din Muntii Rodnei

Intre 24-26 octombrie a avut loc un controversat recensamant al caprelor negre din Masivul Rodnei, rezultatele oficiale confirmand ca acolo ar trai cel putin 61 de mamifere de acest tip. La auzul rezultatului, montaniarzii si ecologistii s-au rupt In doua. Chestiunea e mai complicata decat pare la prima vedere.

In articolele despre disparitia caprei negre din Muntii Rodnei, n-am amintit Inca despre fractura care Imparte In doua tabere montaniarzii si ecologistii. Deoparte stau "oficialii" si unele ONG-uri agreate de factorii de decizie, iar de cealalta outsider-ii, organizatiile incomode si multi alti Impatimiti.

Revenind la ultimul recensamant al caprelor negre din Muntii Rodnei, In cele trei zile au participat la actiune o multime de oficiali (In special padurari, ingineri silvici sau de vanatoare) si doar cativa ecologisti neguvernamentali.

In urma numaratorii s-a comunicat ca s-au gasit 61 de capre, mult peste previziunile pesimiste din primavara acestui an, cand s-a anuntat ca ierbivorele de stanca aproape au disparut. Unii Insa au contestat rezultatul, afirmand ca cifrele au fost, din nou, gonflate.

Desi GAZETA a fost In permanenta In mijlocul problemelor ecologice din Carpatii Nordici, n-am fost invitati la recensamantul caprelor negre. De ce? Deranjam? Pentru organizatorii recensamantului poate nu contam, dar organismele internationale ne iau foarte serios In seama, pentru ca GAZETA a fost invitata In luna martie 2005, la Conferinta Internationala pe teme de Protectia Mediului din SUA.

Deloc Intamplator, tema comunicarii pe care reprezentantul nostru o va prezenta acolo este: "Distrugerile mediului Inconjurator In Muntii Rodnei". La acea conferinta se va aminti si faptul ca redactorii nostri au fost uneori tinuti la distanta de autoritatile In materie de mediu din Maramures. Ca si In cazul recenzarii caprelor negre.

In Muntii Rodnei, singura institutie de presa invitata la inventarierea "antilopelor Carpatilor" a fost o televiziune centrala, si nici un ziar.

Montaniardul maramuresean Petru Lucian Godja s-a aflat In aceeasi situatie, fiind lasat pe dinafara, desi specifica pe un forum al montaniarzilor: "Daca In Parcul National Muntii Rodnei, In anul 2003 erau recenzate 184 de capre, In primavara lui 2004 s-au numarat numai 136, iar acum doar 61 de capre negre.

Unde au disparut acestea In sase luni, scazand la sub jumatate? Cine se face vinovat de disparitia lor? Nu cumva cifra e doar gonflata silvico-activistico-pesedistic? Daca e asa, cine raspunde de grosolana dezinformare a opiniei publice?" In acest timp, silvicii maramureseni, suceveni si bistriteni exulta: prestigioasa organizatie internationala WWF a considerat recensamantul ca fiind reusit.

Rezultatul (61 de capre negre - gonflat sau real) va conduce spre noi aprobari de "recoltare ridicata". Mai mult, daca nu ar fi fost publicate locurile unde au fost vazute In timpul actiunii caprele negre, acestea ar fi supravietuit linistite. Asa, braconierii au primit informatiile pe tava, iar rezultatele se vor vedea la vara viitoare. si urmele sangerii.

In privinta "oenghistilor" si autoritatilor montane, cat timp va dainui spiritul sufocant de superioritate al unora, forta miscarii ecologice din Romania va fi nula. Ca si In prezent.