Dupa ce pentru aproape un an cladirea construita special pentru viitoarea Judecatorie din Jibou, judetul Salaj, a fost pe punctul de a trece in conservare, Ministerul Justitiei a deblocat fondurile necesare finalizarii constructiei.

Surse din Ministerul Justitiei au afirmat ca dupa ce s-a stabilit necesitatea construirii unei judecatorii la Jibou oportunitatea a fost discutata in repetate randuri. Decizia ca judecatoria sa fie finalizata in cursul anului viitor a venit abia in august. Aceasta, desi unele documente arata ca o astfel de initiativa a avut avizul favorabil al ministerului inca din 1997.

In plus, contractul cu constructorul a fost semnat la abia un an dupa ce autorizatia de construire fusese eliberata. Autorizatia expira in mai putin de doua luni.

Judecatoria din Jibou trebuia construita de 12 ani. Anexa 1 la legea 92/1992 republicata in septembrie 1997 arata ca in Salaj exista trei judecatorii. In realitate, la acea data existau doar doua, cele din Zalau si Simleu Silvaniei, insa nici acum, la sase ani de la publicarea anexei, situatia nu s-a schimbat.

Judecatoria din Jibou inca se tot construieste, dupa ce initial Ministerul Justitiei a fost pe punctul de a renunta la proiect, asa cum s-a intamplat cu judecatoria din Salonta, Bihor. Pana in august, cand a fost publicata lista definitiva a judecatoriilor din tara, cladirea din Jibou a fost pusa in conservare.

In total, valoarea investitiei se ridica la 37 de miliarde, din care 33 de miliarde reprezinta cheltuielile pentru constructie si montaj. Initial, potrivit devizului general de lucrari, suma totala nu a depasit 33 de miliarde. Diferenta de peste patru miliarde reprezinta costurile intarzierii lucrarilor, cu 14 luni.

In raspunsul elaborat in urma unei solicitari scrise in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Alina Tonigaru, seful serviciului Imagine Publica al ministerului, sustine ca majoritatea sumelor au fost deja alocate. Respectiv, este vorba de 28,9 miliarde de lei la data ultimului transfer, din 30 septembrie.

Contractul, umflat cu patru miliarde

Documentele consultate de noi arata ca la baza umflarii contractului cu patru miliarde, bani publici, sta tergiversarealucrarilor cu aproape doi ani. Licitatia pentru desemnarea constructorului lucrarii a fost organizata in 29 noiembrie 2001.

Primele demersuri in vederea construirii judecatoriei din Jibou au fost inregistrate insa abia in februarie 2001, cand Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a solicitat Primariei Jibou autorizarea executarii lucrarilor la construirea sediului.

Constructorul a fost desemnat Comigex Constructii SRL Zalau in urma unei licitatii la care au participat 11 ofertanti, din care cinci firme clujene (TIM SA Cluj, Acomin SA Cluj, Trans Beton SRL Cluj, ACI SA Cluj, Romviocons Cluj, Conrom SRL Criseni, Feraconsal SRL Ludus, Concid SA Bistrita, Comigex Construct SRL Zalau si Izorep SRL Targu Mures).

Firma zalauana s-a angajat in contract ca va efectua lucrarea pentru un buget total al lucrari de 33.347.323 mii lei cu TVA inclus. Dupa ce contractul cu Comigex a fost semnat, in 1 februarie 2002, suma solicitata a crescut cu patru miliarde. Directorul tehnic al Comigex Constructii, Aurel Silaghi, sustine ca diferenta reprezinta indexarea sumei cu indicele de inflatie.

„Dupa ce se semneaza contractul, se reface devizul general. Asa e in tara noastra, ca nu e stabila economia", a explicat Silaghi. Altfel spus, o inflatie de aproape zece la suta!