Ieri dimineata localnicii din Orsova au avut surpriza sa constate ca de-a lungul falezei, pe o lungime de aproape doi kilometri, si-a facut aparitia o “banchiza” compacta de gunoaie.

Orsovenii spun ca de fiecare data cand ploua, torentii de apa spala gropile de gunoaie aflate pe Cerna, in amonte de gura de varsare a acesteia in Dunare. Ilie Merca, este pescar si de peste douazeci de ani prinde peste in zona Golfului Cerna. El spune ca astfel de deversari sunt in fiecare an, dupa orice ploaie mai puternica, dar ca acum, nu a fost niciodata:

“Au mai fost din astea. Cum ploua mai tare, cum sunt deversari. Apreciati si dumneavoastra ca suprafata… cam un sfert din lacul Cernei e acoperit.”

Mai multi orsoveni spun ca autoritatile stiau de aceste probleme, dar nu au luat niciodata masuri concrete de rezolvare. Pentru ca deseurile vin din judetul invecinat (Caras Severin), si se opresc in Golful Cernei (Mehedinti) autoritatile se multumesc doar sa discute. Chiar si ieri, s-a discutat indelung pe marginea acestui subiect.

La Orsova s-au deplasat echipe operative ale Garzilor de Mediu si ale Regiilor Autonome din Mehedinti, Caras- Severin si Timis, pentru a constata gradul de poluare a Dunarii.

Solutiile propuse au fost de la cele mai modeste pana la cele mai ciudate. Daca la inceput se propusese ca intreaga operatiune de curatare sa fie facuta de oameni, cu instrumentele din dotare, in toiul dezbaterilor s-a propus si secarea lacului de acumulare de la Portile de Fier I, astfel incat gunoaiele sa ramana pe uscat, iar debarasarea lor sa fie mai usoara.

Aceasta propunere, considerata ca aberanta, a incins atmosfera din sala de conferinte a Prefecturii Mehedinti, moment in care Constantin Negulescu, primarul Orsovei, si-a iesit din pepeni, acuzand ca “intreaga operatiune este doar o manevra electorala. Nici in doua luni nu se va curata Golful Cernei de deseuri daca muncitorii culeg gunoaiele doar cu furca”

Ionel Vlaicu, director tehnic la Directia Apelor Banat spune ca se va cauta o societate care sa curete mizeria facuta de viitura, in timp ce Ion Sandu, director la Apele Romane Mehedinti declara ca “nu este poluare, dar are un aspect urat, avand in vedere ca este fluviu international.”

Muncitorii care lucrau la debarasarea gunoaielor spun ca in Golful Orsovei, banchiza de gunoaie se intinde pe o lungime de aproape doi kilometri, si o latime de 20 de metri.

Un lucrator al echipei din Caras Severin a mentionat: “mult… e foarte mult de muncit aici… aluviunile toate sunt aduse de Cerna. E foarte greu. Daca nu se intervine cu un vapor, un greiver, un slep, care sa preia reziduurile, nu putem face fata, nu terminam nici intr-o luna”

“Daca in cateva zile cei responsabili nu isi reglementeaza activitatea, Prefectura Mehedinti isi rezerva dreptul de a anunta reprezentantii Ministerului Mediului si pe cei ai Guvernului Romaniei”, a declarat prefectul de Mehedinti, Constantin Zimtea.

Astazi, din cantitatea imensa de peturi, coceni, animale moarte, resturi menajere si vegetatie uscata localizata ieri dimineata in Golf, au inceput sa se desprinda portiuni care migreaza spre barajul de la Portile de Fier I.