Pretul locuintelor a crescut de citeva ori in numai trei ani. Cu toate acestea, piata imobiliara cunoaste o continua dezvoltare, investitiile din acest domeniu fiind printre cele mai profitabile din Romania. O explicatie o constituie posibilitatea achizitionarii unei case prin intermediul creditelor.

Ofertele bancilor privesc creditele imobiliare, ipotecare sau sub forma de imprumut pentru nevoi personale.

Raiffeisen a infiintat recent un serviciu specializat: Banca pentru Locuinte. Acesta a inceput sa functioneze intr-un sistem de economisire si creditare colectiva: solicitantul de credit economiseste, in lei, jumatate din valoarea casei si primeste restul de bani, tot in lei, cu dobinda fixa, de 6%.

Astfel, timp de 18 luni pina la zece ani, solicitantul unui astfel de credit va trebui sa depuna lunar o suma fixa, ce nu poate fi mai mica de 500.000 de lei, in functie de citi bani are nevoie pentru achizitia unei locuinte. La acest depozit se acorda o dobinda anuala de 3%. La sfirsitul perioadei de economisire, solicitantul poate primi un credit egal cu suma economisita.

Pentru acest credit va plati o dobinda fixa de 6% pe an. De exemplu, daca depune lunar echivalentul a 100 de euro (4 milioane de lei), dupa cinci ani suma acumulata (inclusiv dobinda) va fi de 280 milioane de lei.

Pentru stat, 30% dintr-o casa face 15 milioane de lei

La aceasta suma se acorda imprumutul bancii, alte 280 milioane de lei, la care se adauga subventia acordata de stat – anual 30% din suma economisita, dar nu mai mult de un salariu mediu brut pe economie comunicat de autoritatea nationala de statistica. La sfirsitul anului 2003, salariul mediu brut pe economie era de 6,7 milioane de lei, iar, pentru 2004, este de 8 milioane de lei.

Astfel, in cazul exemplului nostru, pentru economiile acumulate timp de 5 ani, statul te ajuta cu suma de 15 milioane de lei, deoarece se calculeaza in functie de suma economisita in depozitul bancar.

Cu acesti bani (economiile plus creditul si subventia) va puteti cumpara o garsoniera confort II, in valoare de 600 milioane de lei. Creditul de 280 milioane de lei poate fi rambursat intr-o perioada de la 7 pina la 16 ani.

Cum iti pierzi banii prin depozit

Orice persoana care doreste sa apeleze la acest nou sistem de creditare este dezamagita de dobinda extrem de mica practicata la depozitul constituit la Banca pentru Locuinte – de numai 3%. Dobinda la un depozit obisnuit pentru un an este cuprinsa intre 13 si 19%, astfel ca, intr-un singur an, deponentul nostru pierde minimum 4.800.000 de lei, iar, in 5 ani, peste 24 milioane de lei.

In acest caz, vine si intrebarea: Nu se pot depune acesti bani in alte conturi, pentru care dobinda este cea normala? „Oricine intra in acest sistem este obligat sa economiseasca minimum 18 luni.

Se poate veni de la inceput cu o suma foarte mare, insa nu va primi imprumutul decit dupa ce banii au stat in depozitul constituit la Banca pentru Locuinte timp de minim 18 luni“, ne-a precizat Dorin Tudose, directorul Raiffeisen Bank Iasi.

Dobinda la credit este singurul avantaj

Pe de alta parte, cine poate economisi lunar 4 milioane de lei are venituri de cel putin 10 milioane de lei, deci poate obtine cu usurinta un credit ipotecar, deci casa imediat – fara a mai astepta minimum 18 luni, este, insa, foarte adevarat, cu o dobinda mult mai mare decit cea practicata la Banca pentru Locuinte, care este de numai 6%.

In prezent, pe piata, valoarea dobinzii la creditele imobiliare in lei sint de peste 20%.

Previziuni de 41.000 de noi locuinte in 2004

Studii de specialitate arata ca romanul isi schimba locuinta o data la 24 de ani, in timp ce, in Franta, media mobilitatii rezidentiale este o data la 9 ani, iar americanii se muta o data la 7 ani.

Estimarile privind piata locuintelor arata un potential anual de crestere de 820 milioane de euro, iar valoarea insumata a tranzactiilor ar urma sa se apropie de 9 miliarde de euro in 2007. Totodata, la un numar existent de locuinte de aproximativ 8,1 milioane, in peste 10,6% locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane. Cu alte cuvinte, Romania are un necesar de circa 800.

000 de noi unitati locative. Pentru 2007, studiile realizate de Raiffeisen indica aproape 60.000 de locuinte noi, fata de 41.000 in 2004. Deci potential exista, insa salariile sint inca prea mici si, din aceste motive, peste 60% din noile constructii sint in mediul rural, iar, dintre acestea, majoritatea sint inca din chirpici.

BCR vrea in cont banii pentru cel putin un sfert de casa

In cazul in care doriti sa faceti un imprumut pentru o casa la BCR, veti constata ca aceasta va ofera doua solutii. Prima ar fi creditul ipotecar, iar cea de-a doua cel imobiliar. In ambele cazuri, nu trebuie sa sperati la o locuinta achizitionata in totalitate cu banii de la banca.

In cazul creditului ipotecar se solicita un avans minim de 25% din valoarea totala a apartamentului ce urmeaza a fi cumparat. Creditul poate fi achitat in maximum 20 de ani, dobinda fiind de 25,41%.

Cea de-a doua solutie pusa la dispozitie de catre BCR este creditul imobiliar, pentru care trebuie sa platiti un avans minim de 15% din valoarea totala a casei, urmind ca, pentru aceasta, sa fie achitata o dobinda anuala de 21%, timp de maximum 20 de ani.

La BRD, ori avans mare, ori giranti

La BRD, oferta de credite pentru achizitionarea unei locuinte cuprinde tot doua pachete. Primul si cel mai cunoscut este cel ipotecar ANL. Cea de-a doua solutie este „Creditul pentru cumpararea de locuinte“, care poate fi achitat in maximum 20 de ani, avind o dobinda anuala de 25%. Creditul poate fi achitat in maximum 20 de ani.

Este, insa, foarte adevarat ca, in cazul in care achitati un avans de peste 30%, veti putea garanta imprumutul doar cu locuinta pe care tocmai o cumparati. In caz contrar, in functie de solvabilitatea dumneavostra, evaluata de catre specialistii bancii, exista posibilitatea sa apelati si la giranti.