Soc! Un contrabandist sighetean a fost "iertat" de Iliescu si Nastase

Gratie gratierii

Adrian Ieudan, un sighetean in varsta de 32 de ani, condamnat la inchisoare pentru contrabanda, a fost gratiat de liderii Romaniei, desi s-a sustras in permanenta de la executarea pedepsei. Zvonistica urbei natale a gratiatului consemneaza ca pentru libertatea sa ar fi intervenit Ilie Maris, un preot "cu relatii sus-puse",, care e si nasul sau.

Cand ploua, cel mai bine e sa stai tolanit, aproape letargic, lecturand cu nesat Monitorul Oficial nr. 981 din 25 octombrie 2004. Te avertizez, insa, ca atunci cand vei "da cu ochii" de asa-numitul Decret prezidential privind acordarea unor gratieri individuale, risti sa ramai cu pupilele dilatate. Si daca nu ai Proculin la indemana, nu ai decat o sansa.

Sa incerci sa intelegi ce o fi fost in capul presedintelui Ion Iliescu, cand el, in calitate de garant al legilor si al Constitutiei, a decis sa mictioneze viguros pe hotararile a doua instante romanesti? Pentru ca in decretul buclucas figureaza si numele sigheteanului Adrian Ieudan, fost Ieudan Adrian pe vremea cand politistii maramureseni dadeau cu cascheta de pamant de ciuda ca nu-l pot prinde pe cel dat in urmarire generala, pentru ca se sustragea efectuarii unei pedepse, data in urma unei sentinte definitive.

Mandatele recuzate

Adrian Ieudan a fost condamnat pentru contrabanda. Se spune ca era un tip dur care acum "s-a linistit si nu mai face prostii". Conform declaratiei unor inalti oficiali de la Politia municipiului Sighet, Ieudan a comis infractiunea prin 1992-1993. "A tot tergiversat procesele, pana in 2001, cand a fost condamnat la 1,6 ani de inchisoare, cu executare.

In octombrie 2001 am emis un mandat de arestare pe numele sau, dar instanta a cerut inapoi mandatul. In urmatorii ani, pana in vara lui 2004, l-am pus de mai multe ori sub urmarire dar, de fiecare data, instantele au recuzat mandatele. In urma cu vreo doua luni l-am dat in urmarire generala, Ieudan Adrian aparand inclusiv in presa ca fiind urmarit general.

In tot acest timp, el s-a sustras de la pedeapsa, nefiind de gasit (am auzit ca ar fi fost ba internat prin spitale, ba pe la Cluj sau Bucuresti). La sfarsitul lunii octombrie l-am gasit in Sighet si l-am retinut. Cand am vrut sa cerem arestarea sa, am aflat ca acesta fusese deja gratiat de presedinte.

Noi nu am fost informati, probabil din cauza timpului extrem de scurt scurs intre data gratierii si cea a retinerii sale. Asa ca Ieudan este liber si din punct de vedere legal. Nu cunoastem amanunte despre cum a scapat sau cum a fost gratiat, desi se sustragea de la condamnare. Si nu e treaba noastra", a declarat un inalt oficial al politiei sighetene.

Hai ca-i bine. Zau!

Ieudan e un tip care nu a clacat dupa acea perioada neagra si si-a refacut viata. S-a apucat de afaceri si acum are un atelier de tamplarie, unde da de lucru catorva angajati. Plateste taxe si impozite, este un contribuabil onorabil si incearca sa-si uite trecutul. In aceeasi calitate de contribuabil, nu pot decat sa-l felicit: aduce bani la bugetul Sighetului.

Trebuie sa fiu solidar cu el, doar platim amandoi contributia pentru strazile, asfaltul, canalul, gunoiul sau salariul sutelor de contopisti ai administratiei locale. Nu putem sa-l lasam sa putrezeasca in puscarie pe un intreprinzator! Ce daca a facut o infractiune? Doar nu a dat in cap, nu a omorat pe nimeni, alea-alea.

Sa fie clar! Avem nevoie de cati mai multi Adriani Ieudani, pentru propasirea natiei! Fapt pentru care tin sa-i felicit cu abnegatie proletara pe presedintele si prim ministrul Romaniei, care au inteles ceea ce trebuia (intelepti oameni!) si au sters cu buretele mizilicul acela de condamnare.

Biserica gratiatului

Pornind de la zvonurile care sustin ca Ieudan s-ar fi angajat ca, daca scapa de inchisoare, va plati 1-2 miliarde de lei pentru constructia bisericii din cartier (prin intermediul influentului sau nas, preotul Maris), am cerut catorva vecini de-ai sai parerea despre personalitatea acestuia si misterioasa gratiere. "Adi Ieudan este baiat de treaba. Un om ca el mai rar gasesti.

A gresit, dar ce, dumneavoastra nu puteati omori pe cineva (pardon?, n.red.)? Poate Iliescu a vazut (?) ca e un om bun… Si apoi, da de lucru la niste oameni, are angajati la atelierul sau. Ce faci? Lasi oamenii pe drumuri?", s-a intrebat o vecina tanara, miloasa si frumoasa, care ne-a luminat. Partial.

Insa un alt vecin ne-a soptit un alt scenariu, mult mai rautacios: "da, stiu cum a procedat, dar... Se spune ca a dat mult ca sa scape. Zeci de mii de parai (dolari, n.red.), prin popa Ilie Maris care are pile (aici s-a referit la Cotroceni, ca daca s-ar fi refrit la Rai, ar fi trebuit sa scriem "sus" cu majuscula, n.red.).

Se aude ca Adi a promis ca daca scapa va da bisericii 1-2 miliarde de lei pentru constructie." Cert e ca Adrian Ieudan este liber. Din discutia cu cel gratiat de presedinte, prima impresie e ca e tipul dur s-a cumintit. Dar nu-mi iese din minte expresia: "sustragerea de la condamnare" (din declaratia politistului). Dand credibilitate 100% acestei declaratii, cred ca Iliescu a fost dezinformat.

Argumentul lui Ieudan cum ca ar fi fost gratiat pentru ca e bolnav si are in intretinere doi copii, nu prea sta in picioare. Sunt multi puscariasi care sunt bolnavi grav, care au acasa cate 10 guri de hranit si pe care nu-i baga nimeni in seama. Asa ca senzatia (poate gresita) este ca Ieudan a fost gratiat pe sustache, pe relatiile preotului Maris si cu ajutorul banilor proprii.

Ceea ce, daca s-ar confirma, nu pare deloc corect, dar "normal" in "tara PSD".

Ce spune gratiatul?

Reporter: Ati suferit o condamnare si ati fost gratiat?

Adrian Ieudan: Da’ de ce va intereseaza? Am fost condamnat, dar cu suspendare.

Rep.: Pai, nu ati fost dat in urmarire generala?

A.I.: Ba da, ca eu am fost bolnav, in spital, si ei nu au stiut asta. Nu m-am ascuns.

Rep.: Ce sentinta vi s-a dat? 9 luni?

A.I.: Cam asa, dar povestea e mai lunga si complicata. Da’ de ce trebuie sa spun asta?

Rep.: Pai, ati fost gratiat de Iliescu, ati fost publicat in Monitorul Oficial, este o chestiune publica.

A.I.: Bine, dar vedeti numai ce scrieti in ziar…

Rep.: Cum ati ajuns la presedinte? Ati avut relatii, sau avocat?

A.I.: Nu, nu. Deloc relatii. Am facut sesizari la Iliescu. Multe, si 4-5 pe an. Si eu i-am scris, si avocatul, si altii. Si preotul din Camara, Ilie Maris, mi-a facut un dosar intreg. Asa am fost gratiat, cerand-o repetat. Ati vazut, acolo au fost gratiati oameni si de 80 de ani.

Rep.: Dar de ce dumneavoastra, ca sunteti tanar? Ati fost bolnav?

A.I.: Da, au fost mai multe. Si bolnav, si am in intretinere doi copii mici.