Sefii BCR Sighet, cercetati penal!

Dificil de lamurit ce s-a intamplat cu finantarea SAPARD orientata catre firma SC Industrializarea Carnii SA Sighetu Marmatiei, dar deviata de filiala locala a BCR in propriile conturi. Scandalul se apropie de final. Cititi ultimele noutati si rememorati modul in care s-a ajuns aici.

"Lovitura de teatru" in cel mai mare scandal financiar sighetean din ultimii ani. Politistii au propus Parchetului inceperea urmaririi penale a conducerii BCR Sighet.

Remember

In 4 iulie 2003, Agentia SAPARD a incheiat un contract de finantare cu 11,7 miliarde lei a abatorului sighetean SC Industrializarea Carnii SA. Cu acei bani (care urmau a fi virati in trei transe), societatea urma sa modernizeze fabrica de preparate din carne, respectiv sa puna pe picioare un incinerator ecologic.

In paralel, pentru acoperirea jumatatii investitiei (asa cum cer cutumele europene), firma a solicitat doua credite bancare derulate prin BCR Sighet, banca lor traditionala, cu care faceau afaceri de ani buni. In decembrie 2003, abatorul a primit de la banca 335.000 de euro, imprumut pe o perioada de 48 de luni care avea prima rata de scadenta in 21 iunie 2004.

Imprumutul a fost garantat de Fondul National de Garantare 75 % (FNG) si de catre "Industrializarea Carnii" 25 %. Tragand linie, rezulta ca societatea s-a indatorat la BCR cu ceva peste 80.000 de euro pentru care a garantat cu abatorul (evaluat la circa 800.000 de euro - aproape 1 hectar de teren si cladiri), doua apartamente etc.

Dupa obtinerea imprumutului, in 20 februarie 2004, firma procesatoare a achizitionat cu 4,8 miliarde lei singurul incinerator ecologic din nordul Transilvaniei. In 28 aprilie, SAPARD a virat in contul firmei sighetene deschis la BCR prima transa a imprumutului: 4,5 miliarde de lei.

Furt sadea

A fost momentul in care a inceput conflictul dintre BCR si firma sigheteana. In 28 mai, BCR a anuntat abatorul ca aproape 94.000 de euro din contul SAPARD au fost rambursati in contul creditului oferit, desi prima rata din acel imprumut trebuia platita doar in 21 iunie! In 1 iunie, procesatorii de carne au anuntat BNR, Centrala BCR si SAPARD: banii agentiei europene au fost deturnati, fara acceptul lor.

In 4 iunie, bancherii si afaceristii au fost chemati la Bucuresti, unde li s-a dat termen o saptamana, pentru clarificarea situatiei. Peste exact o saptamana de la acel ultimatum, conducerea de la "Industrializarea Carnii" a fost chemata la Baia Mare unde a semnat, pe capota unei masini!, cateva acte care, credeau ei la acea vreme, ii vor ajuta sa deblocheze situatia.

Lipsa din echipa firmei sighetene a unui jurist care sa verifice atent clauzele contractuale, increderea (gresita) pe care au avut-o abatoristii in banca cu care lucrau de multa vreme, viteza si stresul i-au facut sa semneze acele acte antedatate in fals si pline de clauze ciudate.

Conducerea firmei sustine ca a crezut ca este vorba de derularea in conditii imbunatatite a imprumutului luat de la banca si ca a semnat doar un singur act in mai multe exemplare. Asta a fost tot.

De fapt, prin acele acte aditionale abatorul s-a angajat sa plateasca ratele la banca din fondurile SAPARD (!) si sa achite imprumutul intr-o singura transa, si nu in trei ani, asa cum prevedea contractul initial! Un fals amplificat de tardivitatea gestului (banii oricum fusesera deturnati cu o luna si jumatate inainte) si de antedatarea in fals a "documentelor" pline de greseli (care chipurile au fost intocmite pe la jumatatea lui ianuarie). Directia Supraveghere si Control a BNR certifica ilegalitatile si neconcordantele, precum si faptul ca BCR Sighet a incercat sa induca Banca Nationala in eroare.

Pentru aceste nereguli, Centrala BCR a reclamat conducerea sucursalei sighetene (Iuliana Stoica si alte patru persoane) la Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures (cercetati acum in dosarul penal 622), iar BNR a pasat cazul la PNA (care lucreaza la dosarul 259).

Se pare ca se ancheteaza infractiuni conexe fenomenelor de coruptie (probabil mita sau incalcarea legii speciale privitoare la infractiunile contra intereselor financiare ale UE).

Scosi la mezat

Igor Druleac, unul dintre administratorii abatorului, sustine ca sefii de la BCR Sighet au declarat la politie de fiecare data altceva, mentinand suspiciunile privind vinovatia acestora. Se crede, de asemenea, ca unii factori politici incearca disperat musamalizarea cazului.

Directorii BCR Maramures (Alexandrina Bancos) si BCR Sighet (Iuliana Stoica) sustin ca abatorul e de vina si ca a acceptat toate acele acte dubioase in cunostinta de cauza, iar Centrala BCR nu a oferit presei nici un semnal. Abatorul se afla deocamdata cu conturile BCR blocate. Transa a doua SAPARD (4,8 miliarde) va intra totusi in firma, insa printr-o alta banca.

Recent, din cauza deciziilor judecatoresti care au luat de bune actele aditionale enumerate mai sus, executorul bancar Viorel Lar a incercat sa puna sechestru pe abator daca nu se platesc intr-o singura zi (!) 255.000 de euro, pe care chipurile firma sigheteana i-ar datora bancii (s-a uitat de garantia FNG?). Pai, initial, parca era vorba doar despre 80.000 de euro… Cine sta totusi in spatele acestei afaceri? Zvonurile de pe piata informationala a Sighetului vorbesc despre sotul unui cadru de conducere din BCR Sighet, despre un medic veterinar si despre un fost sef de ferma de legume, cu totii prieteni (de poker).

Ca-s astia sau altii, un lucru transpare cert: cineva vrea cu disperare sa puna mana cu bani putini pe un abator care valoreaza 1 milion de euro, si care are o importanta strategica (singurul abator la standarde UE din Maramuresul istoric si unicul dotat cu incinerator ecologic pe cale de trei judete).

Pana atunci, in Sighet se zvoneste ca directoarea BCR, Iuliana Stoica, s-a pensionat deja, in locul acesteia fiind director interimar Rita Gavaller. Vom reveni. ULTIMA ORA: Politia a instrumentat dosarul intocmit pe numele conducerii BCR Sighet si l-a inaintat la Parchet cu solutia "inceperea urmaririi penale".