Fabrica de Ciment din Medgidia, apartinand societatii Lafarge Romcim SA, este una dintre cele mai importante investitii straine de pe teritoriul judetului Constanta.

Numai ca acest important actor al economiei constantene tinde sa devina si cel mai mare poluator al judetului, obiectivele sale productive punand in pericol sanatatea unui numar impresionant de locuitori din orasul Medgidia si din catunul Luminita.

Pastrand doar o parte din capacitatile de productie ale vechii fabrici de ciment din Medgidia si externalizand o alta parte insemnata a activitatilor de pe platforma Romcim, actionarul majoritar al obiectivului industrial -compania franceza Lafarge - este nu numai un furnizor de ciment de constructii pentru piata interna, ci si un exportator important, care obtine profituri masive din

comercializarea acestui produs pe piata internationala.

Din nefericire, investitiile la nivel occidental realizate de Lafarge in retehnologizarea Fabricii de Ciment de la Medgidia, nu s-au rasfrant si asupra protectiei mediului ambiant din zonele intens populate, unde se regasesc unele dintre principalele obiective productive ale companiei.

Astfel, una dintre cele mai importante surse de poluare cu pulberi din judetul Constanta o constituie instalatiile industriale ale Fabricii de Ciment din Medgidia.

1,1 tone de pulberi, evacuate in 5 minute

Detinand numeroase semnale despre poluarea cu pulberi, vizibila cu ochiul liber, care se manifesta in zona orasului Medgidia si a satului Luminita, datorata obiectivelor Lafarge, am solicitat informatii pertinente despre acest subiect de la reprezentatii Agentiei de Protectia Mediului Constanta, care initial ne-au declarat ca astfel de date nu sunt destinate publicarii.

Dupa numeroase insistente, am reusit in cele din urma sa obtinem informatiile despre situatia respectarii normativelor legale privind protectia mediului de catre Lafarge Romcim Medgidia.

Astfel, masuratorile efectuate in cursul lunii septembrie a.c. de specialistii Agentiei de Protectia Mediului Constanta indica faptul ca pulberile evacuate de instalatiile Lafarge din Medgidia au atins incredibila cantitate de 1,1 tone in numai 5 minute.

De altfel, cantitatile de puberi (praf) evacuate in atmosfera de fabrica de ciment din Medgidia intrec orice inchipuire, chiar si pentru ageamii: 26,5 tone in februarie a.c.; 60,3 tone in martie a.c., 65,1 tone (!!!) in aprilie a.c.; 30,5 tone in mai a.c.; 34,8 tone in iunie a.c.; 25,1 tone in iulie a.c.; 16,5 tone in august a.c.: 14,3 tone in septembrie a.c.

si 30,1 tone in perioada 1-22 octombrie a.c.

Economie de electricitate pe sanatatea locuitorilor din Medgidia

Situatia catastrofala din punctul de vedere al calitatii aerului respirat de locuitorii Medgidiei, generata de evacuarea zecilor de tone de praf inecacios provenit de la fabrica companiei Lafarge, s-ar putea datora - spun specialistii APM - politicii echipei manageriale a Romcim de scadere a consumurilor de energie electrica, aspect ce conduce la oprirea functionarii electrofiltrelor, echipamente

energofage, dar care diminueaza considerabil raspandirea prafului in aerul existent in zona orasului de pe malul canalului.

In plus, inspectorii APM Constanta au descoperit si alte incalcari grave ale legislatiei actuale de mediu.

Este vorba despre exploatarea inca din anul 2002 a unei rampe pentru deseuri inerte care nu este amenajata, dar in care Lafarge depoziteaza si reziduuri de azbest -fapt raportat catre autoritati si de Romcim - in conditiile in care acest tip de deseuri sunt incluse in categoria deseurilor periculoase.

In plus, operarea barjelor prin incarcarea de ciment in portul Medgidia (amplasat pe canalul Dunare-Marea Neagra) de catre un utilaj al societatii Lafarge este total necorespunzatoare, aspect ce genereaza la randul sau o poluare si mai accentuata cu praf a orasului Medgidia.

De asemenea, Lafarge nu a respectat angajamentele luate prin programul de conformare privind modernizarea filtrelor cu saci de la concasoarele Wedag 1,2 de la cariera Luminita, in timp ce la nici una dintre carierele exploatate (Luminita-Tasaul si Medgidia) investitorul francez nu a efectuat reconstructia ecologica a zonelor respective, mai spun specialistii APM Constanta.

“Ei scot miliarde si pe noi ne trateaza ca pe niste tarani prosti”

Insa o situatie realmente dezastruoasa privind calitatea aerului si a apei se poate observa in catunul Luminita, apartinand de comuna Corbu.

Aici, activitatea carierei Lafarge a transformat viata celor aproximativ 100 de locuitori ai satului intr-un calvar.

Zeci sau poate chiar sute de tone de praf de calcar se abat anual asupra catunului aflat la mai putin de jumatate de kilometru de cariera Lafarge.

Localnicii sunt disperati in fata norilor uriasi de praf raspanditi in aer de concasoarele si celelalte utilaje ale carierei Lafarge.

Copii, batrani si adulti, impreuna cu animalele din ograzile lor, inghit zilnic, in special vara, kilograme de praf de calcar care a izbutit sa albeasca toate gradinile de legume ale satenilor din Luminita, facand inutila munca lor de peste an.

Satenii din Luminita beau apa cu calcar

Mai mult, satenii din Luminita, toti nevoiasi, impinsi de saracie in acest colt de judet uitat de autoritati, sunt nevoiti sa foloseasca apa plina de calcarul care le-a contaminat pana si fantanile, devenite surse de apa nepotabila.

“Ne afecteaza praful si zgomotul de la cariera Lafarge.

Daca bate vantul dinspre cariera, se albesc si patrunjelul si animalele si oamenii de la praf.

Le-am cerut sa ne traga macar apa si noua, ca sa putem sa ne spalam alimentele de praf, dar nu au facut nimic”, ne-a declarat Cezar Rusu, localnic din Luminita.

Acelasi pas il are si Angelica Rusu, sotia sateanului satul de promisiunile fara acoperire ale reprezentantilor Lafarge:

“Toti care am venit la Luminita avem greutati si am cumparat aici o bucatica de pamant mai ieftina. Dar mai mult de 60 de ani nu cred ca poate trai cineva aici”.

La randul ei, Maria Moraru, proprietara unei alte gospodarii din Luminita, este indignata de comportamentul celor de la cariera Lafarge:

“In afara de poluarea sonora si de cea din atmosfera, cand dinamiteaza este jale. Casele se zguduie si se crapa pe la incheieturi. In fiecare an trebuie sa bagam bani pentru a le repara si cei de la Lafarge nu ne platesc nici o despagubire”.

Singura compensare acordata in urma cu 4 ani de Lafarge, la presiunile satenilor din Luminita, pe care calvarul zilnic ii scosese in strada, s-a rezumat la cateva milioane de lei si o avalansa de promisiuni din care nu s-a concretizat nimic pana acum.

Dupa cum ne-a marturisit Silvia Bighiu, atat Ion Trofin, directorul general al Fabricii de Ciment de la Medgidia, cat si seful carierei de la Luminita nu au manifestat nici o intelegere fata de obstea din Luminita.

(Vom reveni)