Istoria mariajului Nazar - Uzinele Chimice

Uzinele Chimice Turda au fost cumparate de arabul Ahmed Nazar, patronul SC Nuha Trading, cu 9 miliarde de lei, in 1999. Deoarece, societatea era in lichidare, practic, arabul a cumparat doar activele. Datoriile, cifrate la peste 40 de miliarde lei, au ramas in contul statului. Adica al nostru, al contribuabililor.

Judecatorul sindic care s-a ocupat de lichidarea societatii, clujeanul Ionica Pop, s-a dovedit a fi un apropiat (prieten) al lui Ahmed Nazar. Imediat dupa ce a cumparat ramasitele UCT, arabul s-a pus pe capatuiala. A dezmembrat tot ce a apucat, vinzind apoi, bucata cu bucata, materialele rezultate.

Conform datelor contabile pe care le detinem, in primul an dupa ce a pus mina pe UCT, Nuha Trading a avut venituri oficiale cifrate la 15,5 miliarde lei. Am precizat "oficiale", pentru ca, in acelasi an, Ahmed Nazar a fost arestat preventiv, fiind cercetat penal pentru evaziune fiscala, fals intelectual, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Conform concluziilor intocmite de organele de ancheta, Nazar a dezmembrat utilajele si instalatiile existente, vinzindu-le mai multor societati din tara si strainatate, ca "materiale refolosibile".

Majoritatea materialelor erau din inox si erau vindute la preturi mult mai mici decit cele de pe piata. Pentru a se sustrage de la plata impozitului pe profit si a TVA, Nazar a intocmit facturi false in numele unor firme-fantoma inregistrate la Bucuresti.

Practica firmelor fantoma se pare ca ii era draga arabului, deoarece din datele obtinute de noi rezulta ca Ahmed Nazar a fost implicat in alte 4 societati comerciale din judetul Cluj: Akobis SNC, A&A Prodcomimpex SRL, Rinaldi SRL si Hero Group SA.

Majoritatea acestor societati functionau cu activitate redusa, pe "pierderi", fiind folosite, probabil, doar in "caz de nevoie". Prejudiciul adus statului, descoperit si calculat la acea vreme, depasea 1,6 miliarde lei.

In dosar, s-a mai motivat ca Nazar nu a inregistrat unele venituri, iar pe de alta parte a "umflat" partea de cheltuieli, astfel incit sa rezule ca societatea sa functioneaza cu pierderi.

Pentru a fi judecat in libertate, Ahmed Nazar a scos din buzunar 300 de milioane de lei, pentru a plati cautiunea. Ulterior, dosarul s-a "rezolvat".

Arabul a intrat in relatii apropiate si cu administratia locala. In 2003, consilierii turdeni i-au aprobat reesalonarea unor datorii la bugetul local, in valoare de circa 1,2 miliarde lei. Ba mai mult, desi se plingea ca nu are bani sa-si achite darile, arabul a fost anuntat... sponsorul echipei locale FC Ariesul.

In a carei conducere sunt implicate mai multe persoane din administratia locala sau din Consiliul Local. Ulterior, a disparut de pe lista sponsorilor, iar in actele contabile nu figureaza nici o donatie.

Probleme grave de mediu

In toti acesti ani, arabul Ahmed Nazar a beneficiat de o protectie suspecta din partea reprezentantilor unor institutii abilitate sa faca lumina. Desi el a cumparat toate activele, cei de la Mediu sustin ca n-ar fi cumparat si substantele periculoase depozitate pe raza fostei societati.

Care sunt ale nimanui, de vreme ce societatea arabului nu detine acte care sa-i permita depozitarea si gestionarea unor astfel de substante.

Daca de scandalul "inactivului" de la Turda s-a mai scris in presa, despre tonele de mercur existente la fostele UCT nu a prea vorbit nimeni. Oficial, ar fi vorba de 3,5 tone de mercur. Neoficial, cantitatea este mai mare. Nazar spune ca nu este a lui, pentru ca aceasta substanta n-ar fi fost inclusa in contractul de vinzare-cumparare al societatii.

Dar ZN 21 detine un document din care rezulta contrariul. In 2000, dupa ce a cumparat UCT, Nazar a cesionat marca Turdacupral catre SC Alboria, mentionind ca "a fost dobindita prin cumpararea intregului patrimoniu detinut de UCT, societate in lichidare, la licitatia publica din data de 28.10.1999, prin procesul verbal de adjudecare".

Normal ca cesionarea marcii i-a adus bani frumosi. In schimb, atunci cind a fost vorba de alte substante, aflate pe teritoriul fostei Uzine Chimice, pentru care trebuia sa obtina o autorizatie speciala, care i-ar fi atras niste cheltuieli suplimentare, arabul a sustinut ca... nu le-a cumparat.

Cu alte cuvinte, a cumparat doar ceea ce a putut revinde apoi, cu profit imediat, nu ceea ce i-ar fi atras niste cheltuieli.

Mercur lasat de izbeliste

Pe amplasamentul fostei sectii de Electroliza, acum mai exista doar un schelet de cladire. Asta, dupa ce arabul a dezmembrat tot ce se putea dezmembra, vinzind fierul sau alte materiale rezultate.

Acum, din nepasare, mercurul musteste in pamint si nimanui nu-i pasa! Daca inlaturi cu o lopata, citiva centimetri de pamint, mercurul iese la suprafata imediat. Cei de la Mediu se fac ca nu vad. Iar organele de ancheta inchid ochii, in mod suspect.

Arabul aproape a scapat de cladire, dupa ce pe aceasta a fost pus sechestru, pentru neplata unor datorii. Normal ca nu-si va plati datoriile, iar administratia locala se va alege cu o cladire cu probleme de mediu nerezolvate.

Dar, de ce sa plateasca arabul ponoasele, cind se poate face acest lucru, ulterior, din banul public? In plus, desi au fost semnalate cazuri in care se facea trafic cu mercur, provenit de la fosta Uzina Chimica, nimeni nu a cercetat cine e in spatele acestor traficanti. Poate, e chiar arabul...