Operatiunea politica ANL

Mult timp s-a batut moneda pe faptul ca in judetul Maramures, constructiile de tip ANL, destinate inchirierii sau vanzarii catre tineri, sunt mult mai putine decat in alte parti ale tarii. De asemenea, s-a vehiculat ca in Baia Mare nu s-au facut aceste locuinte, in timp ce in alte localitati (Sighetu Marmatiei sau Targu Lapus) deja s-au dat in folosinta.

In repetate randuri, in special in campania electorala pentru "locale", primarul Cristian Anghel a fost criticat de pesedisti pentru lipsa acestor constructii in municipiul pe care il conduce.

Dar care e adevarul? Cei care au lucrat la documentatia necesara pentru aprobarea construirii de blocuri ANL in Baia Mare sustin ca s-au depus numeroase eforturi pentru ca aceste constructii sa se faca si in municipiul resedinta de judet, dar toate s-au "rezolvat" de la nivel central. Pentru elucidare, am verificat actele, care dovedesc aceste afirmatii.

Din documentele pe care ni le-a pus la dispozitie Traian Florea, directorul tehnic al Primariei, reiese faptul ca la fiecare solicitare venita din partea Agentiei Nationale pentru Locuinte, Consiliul Local Baia Mare s-a conformat, aproband derularea proiectului.

In 2001, Agentia a solicitat Consiliului Local identificarea terenurilor potrivite pentru construirea de blocuri si realizarea studiilor de fezabilitate aferente. Prin Hotarare de Consiliu Local s-a aprobat construirea a doua blocuri (S1 si S2) cu 25 de apartamente fiecare, pe strada Serelor din Baia Mare.

S-au intocmit toate actele necesare, schite de dezmembrare, cu tot tacamul si s-a trimis la ANL Bucuresti. A mai venit o solicitare si, in acelasi an, Consiliul Local a aprobat construirea unui alt bloc, pe strada Marasesti, cu 48 de apartamente, pe locul unei fundatii parasite inca din 1990.

In 2002, ANL a aprobat teoretic cele doua blocuri de pe Serelor, fapt dovedit prin includerea lor in protocolul semnat in 1 august cu Consiliul Local Baia Mare. Au mai urmat cateva luni de strangere de "hartogarie", iar la inceputul anului 2003 s-au aprobat studiile de fezabilitate pentru S1 si S2. S-au trimis toate la ANL, care a avizat favorabil proiectul, in august 2003. De atunci...

pauza totala. In front nu s-a miscat nimic desi, in repetate randuri, primarul Cristian Anghel a dus personal la Bucuresti toata documentatia. De asemenea, cei care au lucrat la documentatie sustin ca au fost chemati uneori de acasa (in preajma Craciunului, de exemplu), pentru a trimite urgent actele la Bucuresti.

Asta pentru ca, uneori, ANL solicita trimiterea documentatiei in cursul aceleiasi zile, la ore imposibile. Am putea merge putin mai departe, sa observam ca operatiunea ANL s-a facut pe criterii politice.

Nu trebuie decat sa ne uitam decat la Sighet (unde primar este Eugenia Godja, membra a Partidului Social Democrat, cu un sot deputat), care a beneficiat de mai multe blocuri, date in folosinta de aproape un an. Sau la Targu Lapus, unde fostul primar Ioan Buda (devenit ulterior prefect) s-a invartit in timpul mandatului mai mult de drumuri la Bucuresti, pentru imbunatatirea calitatii imaginii.

Si partidul l-a sprijinit. Aici s-au dat in folosinta doua blocuri si se preconizeaza construirea altora intr-un viitor apropiat. Jocul ANL in Baia Mare s-a dat intre PSD si Anghel si nu ne inchipuim ca primariile din Sighet sau Targu Lapus ar avea specialisti mai buni in a face proiecte decat cei din Primaria Baia Mare.

Singurul criteriu pentru care nu avem acum blocuri ANL este acela ca Anghel nu a acceptat sa treaca de partea partidului-Stat. Rusinos este faptul ca in timpul campaniei Anghel a fost atacat de adversari ca "nu a adus ANL-uri in oras". In timp ce vinovati sunt tocmai cei care-l contesta. Din acest duel au avut de pierdut doar tinerii baimareni (care nu-s ai Romaniei?).