Documentul "Programul incasarilor si platilor - decembrie 2003", reprezinta un bilant economic al combinatului, aferent lunii decembrie 2003. Documentul, semnat de oficiali din combinat, contine doua date mai mult decit interesante.

Una din ele face referire la disponibilitatile din conturi, din aportul de capital pe care rusii s-au angajat ca-l aduc in combinat. Este vorba de 78,376 miliarde lei, suma care reprezinta 40% din banii incasati cash de combinat, in decembrie 2003. Cealalta data interesanta face referire la plati efectuate pentru "avans conform contract SMR-1 MECHEL".

Valoarea acestui contract este de 74,185 miliarde lei.

Mechel, beneficiara banilor, este tocmai societatea care detine pachetul majoritar de actiuni la ISCT, respectiv 81%. Mechel face parte, la rindul ei, din grupul Conares Trading (Elvatia), care are capital majoritar rusesc.

Cu alte cuvinte, rusii au bagat bani incombinat, asa cum s-au angajat, dar ii scot pe alta parte, sub forma achitarii unor contracte de "consultanta economica". Astfel, ei investesc doar pe hirtie, practic banii provenind tot din interiorul combinatului.

Rusii au nevoie de combinatele romanesti

Investitiile rusesti in combinatele din Romania nu sunt deloc intimplatoare. Pentru ca este vorba de patrunderea produselor rusesti pe piata Uniunii Europene, cu ajutorul combinatelor romanesti, controlate in marea lor majoritate de state apartind fostei CSI.

Logica e destul de simpla. In loc sa exporte produsele siderurgice in Uniunea Europeana si sa plateasca taxe vamale consistente, impuse de Comunitatea Europeana, rusii vor exporta, la preturi scazute, materia prima din Romania.

In acest caz, taxele vamale vor fi mult mai mici, comparativ cu taxele care ar fi trebuit platite in cazul in care s-ar fi exportat lingouri de otel sau produse finite, direct din Uniunea Europeana.

Din materia prima, combinatul din Cimpia Turzii va realiza produsele finite, care vor fi exportate pe piata europeana, la preturi mult mai mari decit cele platite pentru importul de minereu.

Cheia acestei afaceri este faptul ca unitatile siderurgice exportatoare, cum este si cazul combinatului din Cimpia Turzii, sunt persoane juridice romane si, conform protocoalelor incheiate cu Uniunea Europeana, nu vor plati taxe vamale pentru vinzarile pe piata comuna.

In plus, rusii au impus controlu pe tot ceea ce inseamna "vinzari", prin intermediul sucursalei din Cimpia Turzii a Mechel Trading Romania SRL, infiintata in 20 aprilie 2004. Conform unor surse, produsele ISCT se vind prin sucursala din Cimpia Turzii a lui Mechel, care incaseaza majoritatea profitului rezultat.

Tranzactie de 27 de milioane euro, platita cu 2,5 milioane euro

Conares Trading a cumparat ISCT in martie 2003. Valoarea tranzactiei s-a cifrat la 27 milioane euro, pentru un pachet de actiuni de 73%.

Dar, pretul real al pachetului de actiuni a fost de 2,5 milioane euro, la care s-a adaugat cel pentru pachetul rezultat in urma conversiei datoriilor la furnizorii de utilitati, investitii tehnologice de 16,5 milioane euro, investitiile de mediu - 3,3 milioane euro, capitalul circulant - 3,7 milioane euro si datoriile bugetare de 1 milion euro.

In momentul preluarii combinatului, rusii s-au obligat ca vor investi intre 5 si 7 milioane euro. La un an dupa ce combinatul a fost vindut rusilor, AVAS a anuntat ca a primit actiuni in contul unor datorii ale combinatului la bugetul de stat, in valoare de 12,1 miliarde lei.