Iarna la Orsova poate fi o proba dura pentru orice om. Daca pe timpul verii nu te-ai ingrijit sa iti construiesti o soba si sa te aprovizionezi cu lemne din belsug, cu siguranta ca in curand vei incepe sa ai probleme. De la inceputul lui noiembrie, aproape toate blocurile din Orsova incep sa “fumeze”.

Pentru ca orasul nu este racordat la incalzirea centralizata, oamenii se descurca cum pot pe timp de iarna. Singurul bloc in care nu se prea zaresc cosuri de fum este cel pe care orsovenii il numesc “California”.

Blocul “California” e renumit in tot orasul. Cele 90 de familii care locuiesc aici nu vor avea prea curand parte de o viata mai buna. Numit in mod ironic “California”, in acest imobil locuiesc cei mai saraci oameni ai Orsovei.

Blocul are un grad atat de mare de degradare incat este un adevarat pericol chiar si pentru cei care locuiesc in el. Aproape 300 de persone isi duc aici traiul zilnic, fara apa, curent, caldura, WC sau alte facilitati.

Majoritatea celor care locuiesc aici sunt beneficiari ai ajutoarelor sociale date de primarie sau au retributii de someri. Cei mai multi insa traiesc fie din alocatia copiilor, fie din putinii bani pe care cu greu reusesc sa-i obtina din munca prestata la diversi particulari.

Putini sunt cei care ar fi realizat ca poluarea Dunarii, de acum doua saptamani, cu deseuri si vegetatie uscata poate fi un noroc orb. Cei din “California” au sesizat foarte repede acest lucru.

Apele Cernei, umflate de viituri, au adus cu ele gramezi de resturi lemnoase, pe care echipele de muncitori ale RA Apele Romane le-au tras la mal si apoi le-au depozitat pe faleza. Locuitorii din “California” au vazut stivele de lemne ca pe o mana cereasca.

Fara sa stie, ei au dat o mare mana de ajutor muncitorilor, scutindu-i pe acestia de multe drumuri. In cateva zile “californienii” au carat de pe faleza tot ce insemna rest lemnos. In urma lor, pe faleza au ramas doar materialele plastice, pe care societatea angajata pentru a curati zona le va duce la o halda din apropiere.

Desi oamenii se multumesc doar cu lemnele luate de pe faleza, administratia locala crede ca efortul acestora de ecologizare a unui fluviu international nu are prea mare importanta pe plan local.

“Cu lemnele astea o sa oducem un pic mai bine la iarna. Ne incalzim cu ele. Noi suntem saraci, nu avem bani. Daca uscam lemnele, putem sa le si vindem. Douazeci de mii sacul, ca nu sunt lemne d-ale bune. Le vindem, mai facem si noi un ban, ca sa cumparam ceva mai bun de mancare” ne marturiseste un barbat. “sa nu-mi dati numele doamna… ca poate se supara domn` primar si ne scoate afara.”

Administratia locala spune ca a incercat de multe ori sa reabiliteze zona, dar fara sanse de reusita. Ioan Vesa , fostul primar al Orsovei, a incercat de cateva ori sa aduca blocul la un nivel la care sa se poata trai decent. Nu a avut mari sorti de izbanda pentru ca tot ceea ce s-a investit si adus nou a disparut peste noapte.

Dupa spusele primarului Constantin Negulescu, Orsova este unicul municipiu din Romania care nu are incalzire centralizata. Toti cei care locuiesc la bloc trebuie sa isi faca in fiecare toamna o provizie serioasa de lemne, pentru ca municipiul, un oras aflat intre fluviu si munte, are o clima foarte rece, cu vant taios si aspru, precipitatii abundente si ger de crapa pietrele.