Baile Herculane este una din statiunile montane de prestigiu ale Romaniei. Este una din putinele statiuni balneoclimaterice romanesti in care gradul de ocupare al hotelurilor este in permanenta de 89-90%. Calitatea serviciilor, dar si salbaticia peisajelor, au facut ca multi turisti sa aleaga Baile Herculane ca loc de petrecere si relaxare.

Daca in tot timpul anului, turistii vin mai mult la tratament, in perioada verii sau a sarbatorilor de iarna, foarte multi tineri dornici de aventura vin sa isi petreaca timpul liber la Baile Herculane.

Vestite pe timp de iarna sunt “caditele” cu apa fierbinte. Intr-un peisaj feeric, in care tot pamantul din jur este acoperit de zapada, iar la cativa metri Cerna curge tumultuos, turistii se cufunda in apa fierbinte ce izvoraste din adancul muntelui.

Este perioada in care orasul imbraca haine de sarbatoare, iar strazile se inunda in lumina si coruri de colindatori.

Lucrurile nu sunt insa la fel de frumoase daca te hotarasti sa parasesti orasul si sa te aventurezi pe munte. Desi este un oras cu veche traditie turistica, Baile Herculane nu are inca o echipa Salvamont in adevaratul sens al cuvantului. Din vechea echipa au mai ramas doar doi oameni care cunosc muntele.

Acestora li s-au alaturat alti sase alpinisti amatori, iar totul se face pe baza de voluntariat. Conditiile sunt extrem de dure dar oamenii nu se plang de asta.

“In lipsa echipamentului, de multe ori facem improvizatii. Interventiile in caz de urgenta sunt greu de facut. Vrem sa facem o echipa de baieti tineri, sa ii trimitem la scoala, sa fie legitimati. Ca din toti cei care am fost, acuma am ramas numai eu si Bebe, care suntem mai vechi si cunoastem” spune Ion Capra.

Un alt membru al echipei spune: “asta vara trei tineri s-au aventurat pe munte fara sa isi ia ceea ce era necesar pentru escalada. S-a intamplat ca cei trei sa se prabuseasca in gol si noi sa fim nevoiti sa mergem dupa ei. Cel care ne-a anuntat aproape ca isi pierduse ratiunea si nu a mai stiut sa ne spuna unde se afla prietenii lui.

I-am gasit intr-un final, dupa lungi cautari, si am scos pe unul din tinerii care atarna deasupra prapastiei. Pentru ca am intarziat prea mult in cautari, pe drumul de intoarcere ne-a prins noaptea. Si atunci, cum nu aveam lanterne in dotare, ne-am dat jos camasile si cateva tricouri si am improvizat torte ca sa ne luminam drumul.

Baiatul a fost coborat in siguranta si l-am predat ambulantei care astepta la poalele muntelui.”

Echipa de salvamontisti din Baile Herculane se straduie de multi ani sa primeasca fonduri pentru echipamente. Pentru a echipa cu tot ce trebuie un singur om, sunt necesare aproape 250 de milioane de lei.

Cativa consilieri nu vad rostul unei asemenea echipe si s-au multumit sa voteze o hotarare prin care toate societatile comerciale care au profil turistic, sa cotizeze cu suma de 20 000 lei/turist ca finantare a echipei Salvamont. Fondurile adunate sunt foarte mici, iar Salvamontistii nu pot face dotarile de rigoare.

“Ii avertizam pe tinerii dornici de aventura pe munte sa se gandeasca de doua ori inainte de a porni la drum. Sa isi ia tot ce au nevoie si sa treaca sa ne intrebe despre traseele accesibile. De asemeni, sa nu se abata de la traseele marcate sub nici o forma. S-ar putea ca noi sa ajungem cu greu acolo unde ei se afla, iar orice intarziere a noastra s-ar putea sa ii coste viata”