Consemnand "artificiile financiare" la care recurg unii pentru a castiga cat mai facil sume importante de bani, astazi e momentul dezvaluirii unui caz in care e implicat un fost campion mondial.

Un caz de inselaciune care s-a soldat cu un proces penal, si care ii are in prim-plan pe Ioan Moser (fost handbalist in nationala Romaniei si antrenor al unei echipe din Germania), Ioan Miron (cunoscut investitor local), Daniel Bujor (cetatean american de origine romana) si reprezentanti ai Directiei Finantelor Publice Maramures!

In urma cu 15 ani, Daniel Bujor a parasit tara si s-a stabilit in SUA. La sfarsitul anilor ‘90, s-a decis sa revina in Maramures si sa investeasca intr-o afacere din domeniul turistic. Cineva de la Camera de Comert si Industrie i-a indicat zona Ocna Sugatag.

Intamplarea a facut ca Ioan Moser, fost handbalist al nationalei Romaniei in anii ’60, dublu campion mondial, avand dubla cetatenie romano-germana (cu numele din pasaport Hans Moser), implicat in derularea unor afaceri pe plan local, sa il contacteze pe Bujor si sa ii propuna o alta afacere, afirmand ca turismul "nu merge".

Moser a sugerat crearea in comun a unei baze sportive pentru un club privat pentru elite, sustinand ca are afaceri in domeniul tamplariei PVC. Pana la derularea propunerii, Moser i-a propus lui Bujor sa-i devina asociat in producerea acestui tip de tamplarie, solicitand 90.000 dolari (jumatate din capitalul financiar estimat de Moser pentru aceasta afacere).

Moser a ales si locatia: o hala din Ocna Sugatag, utilata pentru producerea de PVC. Inainte de a sesiza faptul ca Moser incearca sa ajunga doar la portofelul sau, Bujor i-a dat acestuia 34.000 euro si a cumparat hala respectiva cu 16.000 dolari, desi imobilul se afla in litigiu (!).

Ulterior, Bujor s-a constituit parte civila, l-a actionat in judecata pe fostul handbalist si a castigat, instanta stabilind ca Moser trebuie sa ii achite 50.000 euro. Pentru faptele sale, Ioan Moser s-a ales si cu un dosar penal. Procurorii au decis ca acesta se face vinovat de fals, uz de fals si inselaciune.

Cum a "disparut" hala?

Pentru a intelege mai bine firul intortocheat al acestei afaceri, ne vom intoarce la vremurile cand Moser a debutat ca om de afaceri in Ocna Sugatag. Totul se invarte in jurul halei din Ocna, care a facut obiectul unui contract de asociere intre firmele SC MIDOMO SRL si SC TRUST MIRON.

In 1995, s-a incheiat contractul prin care TRUST MIRON (firma cunoscutului om de afaceri Ioan Miron) punea la dispozitie hala respectiva (cu o suprafata de 504 metri patrati), in scopul producerii de tamplarie PVC si alte materiale plastice.

Urma ca MIDOMO (administrata de Ioan Moser) sa amenajeze si sa doteze hala cu tehnologia si utilajele necesare productiei, ceea ce s-a si intamplat (intre 1995-1999). Tot in acea perioada, MIDOMO s-a dovedit un agent economic rau-platnic si a acumulat datorii catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP).

Astfel ca in 1998, DGFP a instituit un sechestru imobiliar pe o hala vecina, in suprafata de 360 mp, construita pe stalpi metalici demontabili, avand certitudinea (!) ca apartine firmei MIDOMO.

Insa dupa un an, aceasta a fost demontata de Ioan Miron, proprietarul acesteia, si transportata in Baia Mare! Ceva mai tarziu (in 1999), reprezentantii DGFP au luat in considerare varianta executarii silite a societatii (datoria lui Moser inca nu era achitata) si s-au deplasat in Ocna Sugatag pentru a evalua hala. La fata locului, surpriza.

Hala disparuse! Cum relatiile dintre Miron si Moser nu erau dintre cele mai bune, ambii profitand de pozitia si banii celuilalt, Moser a pretins ca hala ramasa este a sa (fapt dovedit de inscrierea acesteia in contabilitatea firmei MIDOMO). Prin aceasta inregistrare, Moser a incalcat legea, pentru ca hala era proprietatea firmei TRUST MIRON.

Ulterior Moser a negat ca a inregistrat hala in contabilitate, dar este contrazis de mai multe acte, printre care si un raport intocmit de o societate de evaluare contabila. Organele financiare l-au considerat proprietar pe Moser si au pus sechestru asigurator pe hala.

Hala era a lui Miron!

Intre timp, Moser incepuse tratativele de asociere cu Daniel Bujor, venit din SUA cu intentia de a investi in Romania. "Bujor cauta o afacere in turism. Am ajuns la Ocna si am intrat in tratative cu Moser. Urma ca Bujor sa puna 90.000 de dolari. Atat inainte, cat si dupa asociere, el i-a dat bani lui Moser.

Cei doi s-au asociat in cadrul firmei Moser-Bujor Invest Group SRL, avand ca principal obiect de activitate producerea de material plastic. Moser i-a sugerat lui Bujor sa cumpere hala respectiva pentru ca era scoasa la licitatie din cauza unor probleme. El incerca sa isi recupereze prin Daniel hala pierduta in urma asocierii cu Miron.

A avut loc licitatia si hala a fost achizitionata de Bujor la pretul de 321 milioane lei (16.000 dolari atunci). Ulterior, am dorit sa inscriem hala in Cartea Funciara, dar am gasit ca aceasta nu se putea instraina si ca bunul era grevat de sarcini. De fapt, mai multi creditori de-ai firmei MIDOMO o urmareau.

Ciudat este ca pe procesul verbal de vanzare, intocmit de cei de la DGFP, apare urmatoarea afirmatie: . Uitati aici semnatura lui Tiberiu Antal, directorul adjunct al institutiei. Nu ii acuz, dar ei trebuiau sa stie de situatia juridica a bunului", a declarat reprezentantul legal al lui Daniel Bujor in Romania.

"Pile" in Guvernul PSD!

Intre Moser si Bujor s-au semnat, ulterior asocierii, mai multe contracte. Bujor i-a inchiriat lui Moser hala si i-a dat cu imprumut (si garantie imobiliara) sume importante de bani, cu diferite scadente.

Din corespondenta celor doi (Bujor fiind mai mult plecat in SUA) reiese faptul ca Moser nu a putut onora obligatiile asumate in contracte si i-a cerut lui Bujor pasuiri, afirmand ca va apela la sprijinul unor membri ai Guvernului (!) pentru a face rost de bani. "Nu o sa pot achita si nu o sa ma pot tine de promisiune ca primiti banii in 1 ianuarie 2001.

Eu o sa am niste discutii cu oameni de baza din Guvern in ianuarie, de unde s-ar putea sa primesc niste imprumuturi convenabile", i-a scris Moser lui Bujor, in decembrie 2000.

De fapt, Moser nu s-a putut achita de nici una din obligatiile asumate prin contractul de asociere cu Bujor, care prevedea achizitionarea halei (cumparata in final de Bujor), punerea in functiune a unei noi linii de curent, achizitionarea unui autoturism si a unui autocamion, punerea la dispozitia lui Bujor a unor echipamente tehnologice libere de sarcini...

Moser falit?

Sesizand reaua-credinta a lui Moser, Bujor i-a cerut acestuia semnarea unui angajament de restituire a sumei, in rate lunare, incepand cu iulie 2002. Numai ca Bujor nu a primit nici un leu, mai mult, s-a vazut nevoit sa predea hala pe care o cumparase, pentru ca nu Moser era proprietarul, ci Miron.

In luna iunie 2001, DGFP a decis restituirea sumei de 321 milioane lei catre Bujor, insa fara dobanda legala. Bujor nu s-a lasat intimidat si a cerut, asa cum era firesc, diferenta de bani dintre pret si dobanda, care ajunsese la 265 milioane lei. Si DGFP a achitat tot. In tot acest paienjenis de "tepe", "tepari" si "tepuiti" s-au iscat cateva procese.

Daniel Bujor a apelat la serviciile unui avocat si, din nefericire pentru el, nu a dat peste cei care ar fi putut sa-l ajute. A fost indrumat spre Ioan Blajan care a luat onorariul (substantial!), dar a uitat sa isi "onoreze" obligatiile catre client. Purtat de la Ana la Caiafa, Bujor era cat pe ce sa iasa din termenul de trei ani prevazut de lege pentru a cere recuperarea creantelor.

Totusi, in ultimul ceas, s-a deschis un proces civil pe care l-a castigat. In luna februarie a acestui an, Judecatoria Sighetu Marmatiei a admis cererea formulata de Daniel Bujor si l-a obligat pe Ioan Moser la plata sumei de 50.000 dolari in termen de doua saptamani, cu o dobanda legala de 15% pe an, incepand cu ianuarie 2001 (scadenta initiala a lui Moser).

Hotararea a ramas definitiva, dar Moser nici ca se sinchiseste sa achite banii, desfasurand in continuare afaceri private sub protectia firmelor fiului sau din Germania. Desi la sfarsitul anului 2002, Moser figura cu un teren de 0,76 ha si doua case in Ocna Sugatag, acum acestea sunt trecute pe numele soacrei sale. Deci, ia banii de unde nu-s.

Penal!

Mai mult decat atat, DGFP si Daniel Bujor au inaintat plangeri penale impotriva lui Ioan Moser, pentru savarsirea mai multor infractiuni.

Din ancheta desfasurata de organele de cercetare penala reiese faptul ca Moser a incercat sa se sustraga urmaririi penale, afirmand ca el nu a inregistrat in contabilitate hala respectiva, desi este contrazis tocmai de procesul verbal incheiat de el si de expertiza contabila.

Procurorii au constatat ca hala nu a apartinut niciodata lui Moser si ca ea fusese proprietatea lui Miron, asa ca nu putea constitui o garantie pentru firma MIDOMO. Nici macar lui Bujor nu i-a spus acest lucru.

In final, fostul handbalist Ioan-Hans Moser a fost gasit vinovat de infractiunea de fals la Legea contabilitatii, uz de fals si inselaciune (prevazute in Codul Penal) si procurorii l-au trimis in judecata. Primul termen este fixat la 29 noiembrie, la Judecatoria Sighetu Marmatiei. Vom reveni.

"Legile" fostului campion mondial

Escrocheriile lui Ioan Moser nu se limiteaza doar la hala propriu-zisa. Intrati in diferite "combinatii", atat el, cat si Miron, au acumulat multe datorii. Din aceasta cauza marea parte a utilajelor halei se afla in litigiu, inca inainte de inceperea afacerii cu Bujor. Desi s-a pus sechestru asigurator pe mai multe utilaje, Moser a nesocotit legea si a incalcat-o cu buna stiinta.

Un exemplu elocvent este cel al unui utilaj (masina de debitat profile PVC in doua capete), asupra caruia a fost aplicat un sechestru asigurator in prima parte a anului 2002, de catre organele de politie. Din respectivul proces verbal reiese ca utilajul nu se poate instraina sau deteriora, ci trebuie pastrat.

Totusi, Ioan Moser instraineaza utilajul (prin contract de vanzare cumparare) in iulie 2002, lui Codrut Cucui din Sighetu Marmatiei. Si acesta nu a fost singurul caz cand Moser a incalcat legea, in ceea ce priveste utilajele sechestrate ale firmei MIDOMO.

Au vandut altceva!

"Am scris pe procesul verbal ca bunul nu este grevat de sarcini pentru ca ne-am bazat pe expertiza financiara. La data respectiva (8 mai 2000, n.red.), hala nu figura in Cartea Funciara (CF). Imobilul a aparut pe numele lui Ioan Miron ulterior vanzarii, in niste imprejurari pe care nu mi le explic. El nu avea autorizatie de constructie a halei, de urbanism si nici nu o putea intabula.

A obtinut ulterior o autorizatie de la Primaria Sighet, in baza careia si-a notat hala in CF. Nu stiu cum a inscris hala, e un mister. Nu vreau sa spun mai multe. Apoi, tot el ne-a dat in judecata pentru ca i-am vandut bunul. La randul sau, Bujor ne-a cerut dobanda legala pentru cele 321 milioane si am platit. In replica, i-am facut denunt penal lui Moser pentru ca ne-a indus in eroare.

El zice ca nu a declarat ca hala e a sa, dar noi l-am pus sa semneze, ca o masura de siguranta. Si recunoaste. Asa ca ii cerem instantei sa-l puna sa plateasca el diferenta de dobanda lui Bujor. Pe de alta parte, de la MIDOMO mai avem de recuperat datorii de 900 milioane lei, pentru sume care nu le-a platit la stat", afirma Tiberiu Antal, director adjunct al DGFP Maramures.

Din informatiile pe care le detinem rezulta ca in Cartea Funciara apar la adresa din Ocna Sugatag mai multe constructii, inca din 1994, printre care si hala cu pricina. In momentul in care DGFP a vandut hala (august 2000), in Cartea Funciara Ioan Moser apare ca proprietar al unui grajd, birou, atelier tamplarie, casuta cazare si o hala.

Astfel, teoria sutinuta de Antal pica, reprezentantii DGFP fiind raspunzatori de faptul ca nu au verificat actele de Carte Funciara si au vandut un bun apartinand altuia. Scuzele ca au fost prinsi la mijloc nu tin.

Cine este Moser?

Ioan Moser are dubla cetatenie, romano-germana, iar in pasaportul nemtesc apare cu prenumele de Hans. Este un fost handbalist, component al echipei nationale de handbal, din perioada de aur a handbalului romanesc.

A castigat titlul de campion mondial alaturi de Nationala la handbal in 7, la turneele finale din RFG (1961 - cand Romania a invins in finala Germania) si din Cehoslovacia (1964 - dupa o finala in care Romania a invins Suedia). Dupa campionatul mondial din Cehoslovacia, Moser (pe atunci avea 25 de ani) a fost cel mai prolific marcator, cu 33 de reusite, in 6 partide.

Cel poreclit "Hantzi" a jucat in campionatul intern la Timisoara si Dinamo Bucuresti (cu care a castigat campionatul si Cupa Campionilor), dupa care, la sfarsitul anilor ‘60, s-a mutat in Germania. Acolo a antrenat o echipa de handbal masculin din liga a doua masculin (din orasul Grunsburg).

Declara ca este un apropiat al presedintelui Ion Iliescu, al premierului Adrian Nastase si a fost vazut in compania ministrului Apararii, Ioan Mircea Pascu, cu care a stat la aceeasi masa intr-un local din Ocna Sugatag. In discutiile de afaceri vehiculeaza des aceste nume si se foloseste de