Sfantul Andrei este, conform credintelor populare, patronul lupilor si prin urmare ziua sa este inchinata acestor animale. In popor, se spune ca este singura zi din an in care lupul isi vede coada, iar Sfantul Andrei le “meneste” acestora prada de peste an.

Noaptea ajunului de San`Andrei este considerata drept una din cele mai malefice nopti ale intregului an. Este noaptea in care strigoii umbla pe pamant, se razboiesc intre ei pentru suprematie si apoi ataca oamenii.

Din aceasta cauza, la sate se organizeaza sezatori si se “pazeste usturoiul”. Fete si flacai, vegheati cu strasnicie de batranii satului, se strang in casa unui gospodar si pana dimineata se mananca, se bea si se petrece (cu cumpatare totusi pentru ca oamenii inca sunt in post) in jurul unor funii de usturoi. Usturoiul pazit in acest fel se pastreaza pana primavara, pentru un alt ritual magic.

Fetele care nu s-au maritat in acel an incep sa coaca “turta de Andrei”. Sub indumarea unei femei mai in varsta si cu experienta, “fetele aduc cu gura, apa neinceputa de la izvor. Apoi, cu o coaja de nuca, se pun in masuri egale apa, sare si faina.

Fetele isi framanta turtele pe care le coc pe vatra si apoi le mananca. Batranii spun ca, peste noapte, fiecare fata il viseaza pe viitorul sot venind sa ii dea apa sa-si ogoaie setea”, spune naica Floarea din Podeni. “Si eu am facut la fel cand eram fata, si ce-am visat aia am luat”

O alta metoda pe care fetele o folosesc in a-si afla ursitul este cea a paielor de grau.

Naica Floarea povesteste: “Fetele merg in sura si ia 40 de paie de grau, in numar cu sot, pe care le descanta in felul urmator: 40 de fire de grau, eu voi durmi si voi hodini, dar ma rog la Dumnezeu, sa-mi trimita ingerul meu, sa vad ursitorul si viitorul". Apoi pun paiele sub perna, isi fac cruce si se culca.

Dimineata se trezesc si mai intai se uita la o icoana ca sa nu “piara” visul. Desi sunt intrebate de toata lumea ce au visat, fetele nu au voie sa povesteasca visul pana seara, pentru ca urmeaza ziua de Sfantul Andrei, cand practicile magice vor continua.