Alegerile generale sunt deja istorie. Nu au ramas decat rezultatele si numeroase boacane cu care membrii comisiilor electorale ne-au obisnuit deja. O zi, cat patru ani, pentru ca ce ati votat azi, vom avea patru, cinci ani, incolo.

Cu lanterna la vot

Inca de la orele dimnetii, Selimbarul si o parte din satele apartinatoare comunei au ramas fara energie electrica. Fara lumina in cabina de vot, multi pensionari si-au carat cu ei ajutoare, astfel incat, in mai multe randuri, pe sub perdelele cabinelor de vot se puteau vedea alegatori cu „patru picioare".

Printre cei mai hotarati alegatori din Selimbar s-a dovedit un barbat trecut de 45 de ani care, satul de orbecaiala din cabina de vot, a iesit cu stampila si buletinele, indreptandu-se hotarat catre una din ferestrele caminului cultural, unde a fost amenajata sectia de votare.

„Pai, daca nu vad inauntru, cum de nu pot sa votez la lumina? Uite acolo, unde nu ma vede nimeni. Nu ma lasati?", s-a burzuluit omul cu pricina. Nemultumirea i-a fost linistita doar de lumina unei lanterne adusa de unul din membrii comisiei de supraveghere a alegerilor.

Intunericul din sectia de votare de la Selimbar a fost curmat inainte ca puhoiul credinciosilor sa iasa din biserici, astfel ca, in jurul orei 11, lucrurile au recapatat lumina electrica.

Primarul-magnet

Una dintre cele mai controversate situatii din campania electorala de la sate este cea din Carta, unde primarul pesedist Cristian Magheru a profitat de faptul ca sectia de votare se afla in sediul Primariei.

Astfel, Cristian Magheru si-a lasat usa larg deschisa la biroul sau – aflat chiar vizavi de usa sectiei de votare –, cautand astfel sa acroseze diferiti alegatori din drumul lor catre sectie, sustin reprezentantii Asociatiei Pro Democratia. „Eu nu fac nici un fel de campanie electorala.

Oamenii vin la mine sa ma intrebe cum sa voteze si eu le arat", a spus primarul Magheru. Acesta a declarat ca oamenii nu au cerut ajutorul membrilor comisiei de supraveghere – asa cum prevede legea - deoarece „oamenii nu au incredere in astia".

„In sectia de votare eu am intrat o singura data, ma jur, cand am mers sa votez si eu. Iar daca la mine vine cineva sa ma intrebe, sigur nu e din Alianta. Daca vreti, stam afara si va spun despre toti cum voteaza, ca eu ii cunosc", a spus Magheru.

Pentru faptul ca purta, pe sub scurta de piele, o alta haina cu insemnele PSD, primarul Magheru a gasit de cuviinta sa dea o replica „spirituala". „Pai, daca nu am cu ce sa ma imbrac, ce sa port? Sa stau sa inghet?".

De altfel, primarul s-a aratat destul de agitat in jurul sectiei de votare, bazandu-se pe adresa numarul 7847 emisa de Prefectura Sibiu, care cerea primarilor si viceprimarilor sa asigure, in ziua alegerilor, prezenta permanenta la institutia pe care o reprezinta.

Iar cum sectia de votare era in aceeasi cladire cu primaria, lucrurile s-au cam „incalecat". Aceeasi situatie s-a intamplat si la Arpasu de Jos, unde primarul a fost vazut discutand cu mai multe persoane inainte ca acestea sa intre la vot, in sectia aflata intr-un birou alaturat celui al primarului PSD.

Ochelari pentru babute

Premiul pentru cea mai originala idee legala ar trebui acordat femeilor din comisia sectiei de votare din Racovita. Prevazatoare, acestea s-au gandit ca o sa dea piept cu o serie intreaga de persoane in varsta, care isi vor fi uitat ochelarii acasa.

Pentru a evita situatia in care intra doua persoane in cabina de vot – una care sa voteze si una care sa arate unde sa voteze –, au adus cu ele o serie intreaga de ochelari. Astfel, inainte de a intra in cabina, batranicile fara vedere incercau mai multe perechi de ochelari, pentru a o descoperi pe cea mai potrivita.

La iesirea din cabine, in afara de stampila de vot, batranicile cu pricina lasau la comisiei si perechea de ochelari de care s-au folosit pe sub naframele imbrobodite. „Doamnele din comisie au avut aceasta idee, care a prins foarte bine. Au fost mai multe persoane care au cerut ochelari.

Acesta este primul scrutin la care venim cu ochelari de acasa si cred ca la fel vom proceda si de acum incolo", a spus Georgeta Camciuc, presedinta comisiei de la Racovita.

Cioaba, amendat

Regele Cioaba s-a ales duminica cu o amenda de 10 milioane de lei, deoarece a fost surprins de catre jurnalisti facand campanie electorala pro PSD.

Insotit de mai multi rromi care formau un alai, cu stegulete in mana si incadrati de doua masini care purtau insemne electorale, acestia s-au indreptat spre sectiile de votare 2, 3 si 4 din Turnisor.

Jurnalistii au anuntat Biroul Electoral Judetean si politia, Cioaba insa s-a aratat surprins de acest lucru. „Eu nu am stiut ca nu este voie sa facem campanie electorala in ziua votului. Nu ne-am ganit ca este ilegal ca altfel nu faceam asa ceva", s-a scuzat Cioaba.

Politistii nu au tinut cont de nestiinta acestora si dupa ce au intocmit un proces verbal, l-au amendat. „Cioaba si un colaborator al sau, au fost sanctionati. Fiecare a primit cate o amenda de 10 milioane de lei.

Faptul ca nu au stiut nu ii face nevinovati", a declarat comisar Merisor Ceranu, purtator de cuvant al IPJ Sibiu.

Cindrea, napadit de emotii

Ioan Cindrea a votat dimineata, in jurul orelor 9, si desi nu s-a trezit cu noaptea in cap ca sa isi exprime simpatia politica, acesta a fost confuz in fata comisiei de vot, nu din cauza nesomnului, ci probabil din cauza emotiilor ca nu se voteaza decat o data la patru ani.

Nerabdator sa intre mai repede in posesia buletinelor de vot, Cindrea a scos cartea de alegator si a inmanat-o unui membru al comisiei, uitand ca anul acesta se voteaza doar cu cartea de identitate sau, in cazuri speciale, cu pasaportul. Dupa ce i s-a atras atentia, s-a aratat nedumerit, insa apoi s-a indreptat resemnat, spre cabina.

Mediasul ilegal

Consilierul local Medias din partea Aliantei PNL-PD, Gheorghe Roman a sesizat ca in seara de dinaintea votului, reprezentanti ai PSD imparteau pantofi in zonele defavorizate ale orasului.

La sectia de votare nr. 125, reprezentantul PNL, a sesizat ca stampila de vot se imprima si pe paginile invecinate, existand premise de anulare a buletinelor de vot.

Consilierul Judetean, Valentin Seiceanu, a sesizat si el nereguli grave la Brateiu. La ora 18 din ziua premergatoare votarii, membrii comisiei de supervizare a votului in frunte cu presedintele si vicepresedintele au inceput sa stampileze buletinele de vot, folosind stampila de constrol.

Conform legii, acestea trebuiau facute in dimineata zilei de 28 noiembrie. Au fost stampilate 800 de buletine pentru presedinte si 400 pentru Senat. Delegatul Aliantei a sesizat neregula si a solicitat stoparea procesului de stampilare, iar buletinele in cauza au fost introduse in dulap si incuiate.

Mai grav este ca la plecarea din sectie, aceasta trebuia sigilata, fara a fi nimeni inauntru. In interior a ramas insa politistul care avea o cheie de acces, incalcandu-se astfel prevederile legii privind accesul in sectie.

Delegatul Aliantei, Gheorghe Moldovan a semnalat neregulile constatate la BEJ, iar contestatia a fost admisa de presedintele acesteia. Acelasi consilier judetean, a constatat ca in localitatea Buzd a fost delegat de Pro Democratia fratele primaritei PSD, din Brateiu, lucru interzis de lege.

Tot din partea aceleiasi asociatii a fost delegata nepoata primaritei. Deoarece Pro Democratia nu a recunoscut gradul de rudenie, la sesizarea consilierului Seiceanu, cei de la ProDemocratia au retras in dimineata zilei de 28 noiembrie acreditarile celor doua persoane necompatibile cu statutul lor.

Bottesch la un pas de anulare

La sectia de votare 33 de la Liceul de Arta, membrii comisiei au facut o greseala care era cat pe ce sa duca la anularea tuturor voturilor, printre care si cel al presedintelui Consiliului Judetean, Martin Bottesch.

Membrii comisiei au stampilat buletinele de vot pe prima pagina si nu pe ultima, asa cum este prevazut in lege. Biroul Electoral Judetean a considerat insa ca aceasta greseala nu poate provoca anularea voturilor. „Nu este prevazuta nici o sanctiune in lege pentru o asemenea greseala. Voturile nu puteau fi anulate.

Toti membrii Biroului Electoral Judetean am considerat ca aceste voturi pot fi considerate valabile", a apreciat loctiitoarea presedintelui BEJ, judecatoarea Daniela Luca.

Fluturasi pentru Nastase

Pentru a vedea daca cei care voteaza stiu oarecum regulile acestui joc electoral, am testat vigilenta politistilor care supravegheau sectiile de votare. Ne-am gandit sa impartim fluturasi cu poza lui Adrian Nastase, la aproximativ 100 de metri de sectia 294 din Nocrich. Nu am fost impiedicati in acest demers de nimeni.

Oamenii au intrat in cabine cu poza lui Nastase in mana. La oficiul de votare 211, din Altina, la fel. Fluturasii s-au dat ca painea calda. Surpriza a constituit-o insa satul Benesti, unde politistii responsabili cu supravegherea, lipseau cu desavarsire, desi legea interzice absenta amandurora concomitent.

Astfel ca, minipliantele cu actualul prim ministru au putut fi distribuite chiar in fata sectiei de votare 212.

Dupa ce redactorii au testat corectitudinea responsabililor oficiali, acestia au fost „fortati" de codul deontologic sa-l scoata afara pe presedintele sectiei 212 si sa-l atentioneze pentru afisele electorale expuse la mai putin de 50 de metri de locul in care satenii votau.

Politist la televizor

Nici la Agnita lucrurile nu au stat prea bine, avand in vedere ca strazile orasului erau aproape pustii, fapt din care rezulta o dezamagitor de mica prezenta la vot. Si aici regulile electorale sunt incalcate, pentru ca peste drum de sectie si in imprejurimile acesteia mai toate magazinele aveau lipite pe geamuri postere electorale.

Presedinta sectiei 147, Doina Balaban a tinut sa precizeze: „In legatura cu afisul de peste drum, noi am luat legatura cu presedintele asociatiei vanatoresti din Agnita, in incinta careia se afla afisul, insa nu l-am gasit caci este sezon de vanatoare.

Si ce sa fac, doar nu era sa-i sparg geamul", s-a scuzat femeia. La nici 200 de metri de respectiva sectie, flutura legat de primarie si de o cladire de peste strada un banner cu iz pesedist.

Referitor la acesta, Doina Balaban arunca pisica moarta in gradina primarului spunand ca acesta a fost de acord cu existenta lui si in ziua alegerilor.

La sectia de votare 148, am inceput sa distribuim pe Nastase, pe aripi de fluturasi electorali in timp ce bravul agent de politie se culturaliza, la caldurica, in fata televizorului.

Cafea pentru alegatori din Talmaciu

Inca de dimineata primarul orasului Talmaciu, Constantin Barbu, urmat indeaproape de consilierii PSD au venit la primarie pentru a discuta problemele ostii, care nu mai puteau fi amanate, pana dupa ziua alegerilor.

Astfel s-au adunat la o cafea si o tigara pe care o imparteau cu alegatorii matinali, asta pentru a le deschide ochii in momentul in care pun stampila.

De asemenea, partidele curioase si-au urmarit oamenii desemnati in comisia de supraveghere a alegerilor si i-au chemat pe rand pentru a da raportul, periodic, tot din doua in doua ore.

Din bunatatea care il caracterizeaza, primarul Constantin Barbu a facut un cadou oamenilor din comisiile de votare si le-a asigurat cate o chifla din bugetul propriu, pe langa produsele primite de la Prefectura Sibiu. „Faptul ca am impartit cafea la alegatori este o minciuna.

Daca am baut noi cafea si am fumat cate o tigara asta nu inseamna ca am impartit la altii. Sunt pure speculatii, noi am incheiat campania electorala acum 48 de ore, legal. Ne-am adunat la primarie ca in fiecare zi pentru ca avem de rezolvat problemele celor care ne-au ales.

Inca nu am verificat starea lucrurilor la celelalte sectii, dar o sa am grija ca totul sa decurga normal. O sa le aducem la cei din comisie niste chifle din partea noastra, nu din partea PSD. E mult pana deseara", a declarat Constantin Barbu, primarul orasului Talmaciu.

Campanie electorala la Boita

Nici Boita nu a fost cuminte la capitolul alegeri. Transformata in comuna de doar sapte luni, cu un primar independent, fost presedinte PSD Boita, si un viceprimar PSD, alegerile s-au situat sub egida campaniei electorale intre votanti.

Cu toate ca legea privind desfasurarea alegerilor generale stipuleaza clar ca pe o raza de 500 de metrii de sectia de votare nu trebuie sa existe afise electorale, in Boita legea a fost incalcata si la intrarea in singura sectie de votare din primarie, de o parte si de alta a usii, tronau afise cu

Nastase si Basescu. De ce nu au fost ele date jos ? „Eu i-am zis presedintelui comisiei sa le dam jos, dar el a zis ca a vazut la televizor ca nu e nevoie. M-am supus, ele este presedinte si stie mai bine", a declarat Nicolae Mohor, primarul comunei Boita.

„Noua ne-au spus la sedinta pe care am avut-o la Avrig ca nu avem voie cu insigne si cu banderole in sectia de votare, dar de faptul ca pe o raza de 500 de metrii nu avem voie cu afise electorale, nu am stiut.

Nu i-am spus domnului primar ca am vazut acest lucru la televizor", a sustinut Ilie Brad, presedintele sectiei de votare si secretar al primariei Boita.

In timpul desfasurarii alegerilor, viceprimarul si un consilier, ambii membrii PSD stateau in fata sectiei de votare si salutau prietenosi lumea care trecea pe drum imbiindu-i la vot.

Politistul face legea

La sectia numarul 78 din Sibiu, politistul de la intrare a fost deosebit de „amabil", in sensul ca reporterii ZIARULUI au avut parte de un mic scandal pentru ca si-au „permis" sa intre in incinta sectiei fara a cere permisiunea acestuia.

In cadrul aceleiasi sectii, un cetatean a iesit sub ochii nostri din cabina de vot, plangandu-se ca nu vede fara ajutorul ochelarilor. Fara sa stea deloc pe ganduri, unul din membrii comisiei i-a replicat scurt: „Ia si dumneata un om de pe aici in cabina, sa te ajute sa pui stampilele".

In momentul in care ne-a vazut reactia, de evidenta mirare, acelasi membru al comisiei a incercat sa repare pe cat posibil gafa, si l-a trimis pe alegator acasa dupa ochelarii buclucasi, cu promisiunea ca-i va pune deoparte, pana la intoarcere, buletinul de identitate si pe cele de vot.