Electoratul PRM, potrivit scorului obtinut la recent incheiatele alegeri parlamentare, este cea mai importanta veriga din lupta prezidentiala care se da intre candidatul Aliantei Dreptate Adevar PNL - PD, Traian Basescu, si actualul premier al Romaniei, Adrian Nastase, candidatul Uniunii PSD + PUR si, mai nou, al UDMR.

Cotati la 10-15%, alegatorii fideli ai lui Corneliu Vadim Tudor ar putea transa decisiv batalia si stabili numele viitorului presedinte al Romaniei.

Doar ca in conditiile unui comportament politic indecis(sau peseudo-indecis) al liderului PRM, electorii traditionali ai Romaniei Mari ar putea avea o reactie de boicot al turului doi al alegerilor prezidentiale, dupa cum recomanda insusi C.V. Tudor. Ceea ce ar insemna ca numele viitorului presedinte s-ar cunoaste inca de pe acum.

Totusi, desi pana acum au stat in expectativa, liderii PRM, dar si sustinatorii formatiunii cu puternica ascendenta nationalista ar putea sa-si schimbe rapid optiunea, in lumina noii evolutii de pe scena politica romaneasca, si anume negocierile dintre liderii PSD si cei ai UDMR pentru formarea noului Guvern, in conditiile in care social-democratii vor face intr-adevar viitorul Executiv. De asemenea, un alt cui al lui Pepelea pentru stavilirea victoriei lui Nastase - tinand cont de noile coordonate -, respectiv transarea alegerilor prezidentiale in favoarea copresedintelui Aliantei D.A., este si aripa peuneristilor din PSD, care nu a reactionat pana acum, dar ar putea-o face sugerand electoratului sau un vot anti-PSD.

Visul lui Marko - vicepremier

Asezarea liderilor PSD si a celor ai UDMR la masa tratativelor in vederea negocierii viitoarei configuratii a Guvernului nu mai surprinde pe nimeni.

Si asta pentru ca, desi nu au fost cooptati formal in ultimii patru ani la guvernare, liderii Uniunii au fost parteneri seriosi ai guvernantilor, prin sustinerea fatisa a tututor proiectelor acestora, bineinteles contra "cost" - respectarea solicitarilor maghiare din protocoalele incheiate cu Puterea(Liceul Bolyai sa redevina colegiu reformat in limba maghiara, locuri separate pentru etnicii maghiari la UMF, Statuia Libertatii la Arad, functii in administratia publica locala etc.).

Inca de saptamana trecuta cand opozitia se agita si striga "hotii" si "alegerile au fost fraudate", liderii PSD si UDMR s-au intalnit pentru a negocia functiile publice pe care reprezentantii minoritatii maghiare le ravnesc in viitorul Guvern.

Una din runde s-a consumat chiar la Targu Mures, in timpul escalei electorale a premierului in judetele din Ardeal, alese strategic pentru ca aici a pierdut cel mai mult in primul tur.

Au urmat noi reuniuni, in care UDMR, aflat in pozitia negociatorului care isi permite sa ceara mult, a pretins un post de vicepremier, din cele patru prognozate a exista in noul Guvern, post care ar urma sa fie ocupat de Marko Bela, liderul UDMR si senator al formatiunii dupa alegerile din 28 noiembrie.

De asemenea, UDMR mai vizeaza functia de ministru a trei ministere - Sanatate, Transporturi si chiar al Economiei, precum si cat mai multe functii de secretar de stat. Acestea intr-o prima faza.

Ministeriabilii Muresului

Cum nucleul central al UDMR este format din liderii Uniunii din judetul Mures, o eventuala atragere a formatiunii minoritari la guvernare ne-ar favoriza teoretic. Practic, am mai avut secretari de stat din judet -Borbely Laszlo - 1997-2000, MLPTL, spre exemplu, fara ca judetul nostru sa fie prioritar in agenda guvernamentala.

Totusi, in perspectiva intrarii la guvernare, este important sa vedem cine ar putea fotoliile negociate de UDMR in viitorul cabinet.

Astfel, in urma declararii de catre liderii PSD(fara a fi o decizie finala) drept strategice a Ministerelor Transporturilor - pentru care se incalzea Borbely Laszlo(si secretar de stat, e bine), respectiv Economiei, post solicitat pentru Winkler Iuliu, UDMR le-ar putea primi, la masa tratativelor, pe cele ale Educatiei, Culturii sau Sanatatii, ultimul insa considerat de catre Marko neprioritar. Astfel, daca nu ii va iesi pasenta cu functia de vicepremier, pe care ar urma sa o imparta si cu PUR-ul Codrut Seres, lui Marko Bela ii va surade si cea de ministru al Culturii.

De asemenea ministru al Sanatatii ar putea sa ajunga Benedek Imre, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Spitalul Clinic de Urgenta Targu Mures. Ar fi o recompensa pentru consilierul judetean care a fost "faultat" in competitia pentru fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean Mures, respectiv a ratat la mustata mandatul de deputat.

Ramane, in schimb, un mister ce politician al UDMR ar putea prelua fraiele Ministerului Educatiei. De aceea, acest minister ramane incert. In schimb, UDMR nu ar refuza Ministerul Integrarii rezervat, se pare, senatorului Frunda Gyorgy.

De asemenea, tot din UDMR Mures, ar putea fi desemnati viitorii secretari de stat - Departamentul pentru Relatii Interetnice, respectiv Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, dar si ambasadorii care ne-ar reprezenta in urmatorii patru ani.

Alianta contra naturii

Desi ieri delegatiile UDMR (Marko Bela, Borbely Laszlo, Frunda Gyorgy si Kelemen Atilla), respectiv cea a PSD s-au intalnit la Bucuresti problema impartirii portofoliilor guvernamentale nu a fost, cel putin potrivit declaratiilor principalilor actori, decisiv.

Mai ales ca, in asteptarea celui de-al doilea tur prezidential, o hotarare finala ar dauna premierului Nastase. Iar PSD si UDMR au pierdut din vedere, se pare, un aspect important: reprezentantii PUNR care au fost atrasi de social - democrati si s-au aflat pe locuri potential eligibile pe listele PSD.

Ar fi o alianta contra naturii, in conditiile in care doctrina peunerista s-a axat in ultimii 14 ani contracararii expansiunii UDMR si a pretentiilor comunitatii maghiare. De asemenea, PUNR ar putea emite pretentii, prin varful de lance muresean - Lazar Ladariu, la cel putin un post de secretar de stat, in Ministerul Culturii, spre exemplu.

Iar atunci negocierile bipartite PSD - UDMR ar intra in impas. Iar in varianta, cea mai probabila de altfel, ca PUNR va fi dat la o parte, Adrian Nastase va pierde voturile nationalistilor romani.

Oricum joaca, premierul va fi vaduvit de voturi importante in turul doi, sa fi castigat deja Traian Basescu?