Asa cum am mai subliniat SNGN Romgaz va investi in anul 2005 suma de 300 de milioane de dolari, adica dublul celei mai mari investitii de pana acum si care a fost atins in anul 2004. Ca principale capitole de investitii, Romgaz are in vedere cateva capitole principale carora li se va acorda o atentie deosebita din punct de vedere financiar.

Este vorba de lucrari de cercetare geologica pentru descoperirea de noi resurse de gaze naturale, lucrari de foraj si punere in productie de sonde noi, dezvoltarea capacitatii de inmagazinare, lucrari de protectie a mediului inconjurator, retehnologizari si modernizare a echipamentelor si instalatiilor si nu in ultimul rand dotari si utilaje independente.

Este important de mentionat si aportul sucursalelor, unde pe locurile fruntase se afla Sucursala Medias si Targu Mures, fara a se putea face o distinctie clara intre ele mai ales ca, Sucursala Medias are foarte multe statii de gaz pe teritoriul judetului Mures.

Spre exemplu pot fi amintite aici statiile de la Tigmandru si Filitelnic, printre cele mai mari din zona transilvana. In ultimii ani, odata cu rambursarea creditelor, Romgaz a avut o ascensiune remarcabila in ce priveste investitiile privind lucrarile de foraj si cele de cercetare geologica pentru descoperirea de noi resurse.

Prin cheltuielile privind protectia mediului inconjurator s-a reusit reducerea riscului de poluare a solului, a apelor subterane si de suprafata. De asemenea s-a reusit o reducere semnificativa a emisiilor in atmosfera.

Investitii cerute de UE

Aceste investitii sunt cerute si de directivele Uniunii Europene, care prevad masuri foarte drastice in ce priveste respectarea normelor de mediu sau reinoirea echipamentelor la standardele cerute pe plan mondial. Este vorba de acest proces continu de calitate a gazelor.

Dublarea bugetului pe anul 2005 a fost posibila, datorita faptului ca investitia poate fi suportata din fonduri proprii. Romgaz a avut in ultima vreme venituri considerabile, mai ales ca piata gazelor din Romania a cunoscut o ascensiune in ultima vreme.

A crescut numarul consumatorilor eligibili, care platesc la termenele stabilite, toti acesti factori ducand pana la urma la posibilitatea societatii de a face o investitie record pe anul viitor, lucru care-l claseaza pe locul I in Romania, distinctie acordata si de catre Camera de Comert si Industrie Bucuresti.

E foarte important sa atragem cat mai multi investitori si parteneri puternici pentru noi investitii si asocieri.

Gratian Rusu, director Sucursala Romgaz Targu Mures

Fondurile alocate proiectelor privind descoperirea de noi resurse de gaze naturale, asigurarea productiei, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare, au reprezentat si vor reprezenta investitii prioritare pentru Romgaz.

Gheorghe Radu, director Directia de dezvoltare

As dori sa subliniez faptul ca, investitia de 300 de milioane de dolari pe anul 2005 este facuta din fonduri proprii, un lucru deosebit de important si in ce priveste dezvoltarea societatii.

Dan Stefanescu, director Sucursala Romgaz Medias