Negresti-Certeze-Borsa, axa drogurilor din nordul tarii

Conform datelor oficiale ale Politiei, "moartea alba" a lovit Romania abia dupa izbucnirea razboiului din fosta Iugoslavie, cand traseul european al stupefiantelor a fost schimbat pe ruta balcanica, urmand ca aceste activitati ilegale sa fie desfasurate prin tranzitarea tarii noastre. Neoficial, cunoscatorii afirma ca in Romania se consuma droguri, mai ales de dupa Revolutie.

Practic, in 14 ani, tara noastra a trecut de la traficare la activitati de depozitare a stupefiantelor, de comercializare si de consum.

Organele abilitate sustin ca nu se poate vorbi de un consum de droguri in randul cetatenilor romani, desi au fost inregistrate cazuri in care tinerii au fost atrasi spre astfel de fapte.

Conform unui studiu comun al Ministerului de Interne, Ministerului Sanatatii si Centrului de Studii si Cercetari pentru Probleme de Tineret, varsta medie a consumatorilor de droguri a scazut in ultimii doi ani de la 25-30 de ani la 15 ani.

Alarmant este faptul ca multi dintre tinerii toxicomani se inscriu din start in categoria "greilor", acelasi studiu indicand o trecere, intr-un timp relativ scurt, de la consumul de droguri usoare - cannabis, marijuana - la consumul de droguri tari (heroina si drogurile de sinteza).

Foarte grav este si faptul ca metodele folosite pentru procurarea unei linii se inscriu tot in categoria faptelor penale, adica furt, prostitutie etc. Pentru a atrage atentia asupra fenomenului, GAZETA va prezinta marturiile unor participanti activi sau pasivi la fenomenul "mortii albe".

Din motive lesne de inteles, vom proteja identitatea acestor persoane, dar putem proba autenticitatea declaratiilor lor.

Politia stie?!

Am plecat de la un "fapt divers". La o intalnire cu directorii scolilor maramuresene, un ofiter de politie a afirmat ca in acest an au fost cateva cazuri de consum de droguri in randul elevilor. S-a mai spus ca au fost gasite culturi de cannabis (in ghivece). Politistul nu a vrut sa dea nume "pentru a nu ajunge in presa cazurile respective".

Acelasi rationament idiot de a "proteja imaginea unor copii ce savarsesc infractiuni", in cazul de fata consum de droguri. Ca de obicei, se uita ca aceste cazuri (chiar si unul sa fie) se multiplica prin "puterea exemplului". Elevii de liceu sunt la varsta la care pot fi usor tentati sa incerce "o iarba, o priza" pentru a dovedi ca sunt "barbati".

Pe de alta parte, sunt cei care au bani, iar drogurile sunt o chestie de "bon ton". In timpul documentarii am constatat (din pacate nu putem dovedi "ca la Politie") ca in Baia Mare majoritatea cluburilor si discotecilor reprezinta zone de consum. Ceea ce inseamna ca avem drogatii nostri, dar si traficantii de rigoare - altfel spus, o "piata de desfacere".

Am incercat sa luam legatura cu politistul semnatar al declaratiei de mai sus. Dupa doua saptamani de incercari esuate am renuntat. Insa de la sefii sai am aflat ca "nu se pune problema unui consum constant de droguri la noi. A fost un caz, cu un copil care a plantat o samanta intr-un ghiveci si au purtat ghiveciul ala pe la mai multi. Sa se laude. Deci, nu este cultura sau ceva iesit in comun.

Se fac cercetari", ne-a declarat unul din sefii IJP Maramures. Informatiile noastre nu coincid cu cele ale Politiei. Un loc in care se consumau droguri era localul Baraj-Firiza, pe vremea cand era condus de Teofil Luca.

Se vorbeste ca in zona Casei de Cultura a Sindicatelor poti gasi fel si fel de "prafuri, tablete, tigari" (pot fi si "falsi dealeri" ce vand tablete de paracetamol, dar pot fi si adevarati traficanti, prea multi ne-au declarat acest lucru - practic nu este scoala unde sa nu auzi ce usor poti face rost de "o tigara").

Zona preferata este cea a scolilor din centru, unde sunt si cei mai multi copii cu bani.

Marturia unui consumator

"Nu stiu cum e acum, dar cat eram eu licean, gaseai aproape orice. In momentul in care cunosti pe cineva, nu-i asa de greu. Dar tigari de exemplu, tot gasesti. Recent, am cumparat niste tigari (marijuana, n.red.) de foarte buna calitate cu 150.000 lei. Politia stie. Tot timpul gaseau pe cate cineva drogat la razii. Tot timpul duceau pe cate cineva la sectie, dar toti aveau pilele lor si ieseau.

Mai stiau si patronii inainte sa fie o razie. De exemplu, intr-o seara la o discoteca din Baia Mare n-au prins pe nimeni cu droguri, desi aveau. Cred ca era anuntat dinainte. Altfel era imposibil sa nu-i prinda. Acolo se consuma si cred ca se mai consuma mult… Sunt pedepsiti doar cei ce sunt gasiti cu droguri. Daca era consumata deja… Si nu prea intrai cu marfa in club sau in discoteca.

Aveam o ascunzatoare in zona sau pur si simplu le inghiti in caz de razie sau le arunci repede in toaleta. Dar se vede cine-i drogat. Se comporta foarte normal la prima vedere, dar daca ii arati, de exemplu, un deget, incepe sa rada. Si iti dai seama ca nu-i beat, nu miroase a alcool. Desi nu se prea feresc. Unii nici nu mai merg la toaleta sa ia doza. Consuma direct in bar.

Nu o data am vazut asta. Iti trebuie un pic de atentie si iti dai seama. Odata am asistat la un caz ciudat. Eram la un club in voga din oras si o fata a facut o criza. Prietenii ii dadeau palme, un italian a cumparat vreo trei sticle de apa sa o stropeasca, si nu bause… Drogurile de mare risc sunt scumpe, isi permit sa consume doar cei cu bani. Si iarasi trebuie sa cunosti pe cineva care vinde.

Senzatie? Te simti foarte bine. Isi face efectul cam in zece minute si tine in jur de o jumatate de ora, o ora - in functie de calitate. Daca bei si o bere ti-e foarte rau dupa aceea. Pot fi si reactii adverse. Daca te-ai panicat, de exemplu, te calmezi foarte greu. Dar se pot intampla nenorociri in caz de supradozaj.

Eram la o cabana, acu’ vreo 2-3 ani, de Revelion, si o persoana s-a aruncat de la etajul I si a cazut in cap. La chefuri din astea, dupa ce te-ai drogat, se practica tot felul de orgii. Sexul extrem sau in grup e regula. Plus ca pot sa va dau nume de celebritati care nu se feresc sa mai ia cate o doza", a spus A.V., o persoana "din sistem".

Filierele nordului

Daca vorbim de retele de traficanti, din declaratiile "de pe la colturi" am aflat ca poluri ale traficului de droguri din nordul tarii sunt zonele Borsa (de importanta secundara) si Negresti-Certeze (de prima mana). "Cele mai multe persoane care vand fac parte din doua filiere: Borsa si Negresti si aduc marfa din strainatate sau duc acolo. Au fost arestati destui.

Ce sa va mai spun, la vama n-au probleme, au vamesii lor. Foarte multi trec vama, dar dau cam 30-40 de euro si… Borsenii aduc prin Ucraina, astialalti de prin Afganistan, Pakistan. Au oamenii lor aici, nu stiu cati au mai ramas din ei, dar acum vreo doi ani aveau multi. Acum se consuma mai mult acasa, si cel mai des Ketamina, e mai ieftina.

Am vazut o singura data o linie de cocaina si o tigara stropita cu heroina, erau aduse din Bucuresti. Consumatorii fideli de droguri de mare risc sunt copiii de bani gata, fura de acasa bani sau vand diverse lucruri. Fac parte din lumea buna. Heroina e mai scumpa, in jur de 1.000.000 de lei, si nu prea gasesti.

Un drog mai nou e Speed, iti da impresia ca te misti foarte repede dar, de fapt, tu abia mergi", ne-a spus G.P, un cunoscator al fenomenului. "Numai cei care stiu pot cumpara. Astia (cei care vand, n.red.) se feresc foarte tare, nu-i stie multa lume. Nu stiu cat costa o tigara, in jur de 200.000 de lei. Vin in pauza in fata scolii si fumeaza. Cei care stiu merg la ei.

Daca merge cineva care nu-i stie, nu-i da nimic, se face ca nu stie despre ce e vorba. Vin aici asa, la vrajeala. Am auzit si eu ca se cumpara si l-am vazut pe unul fumand. Si l-am auzit pe unul vorbind de senzatii, de nu stiu ce si m-a intrebat daca vreau. I-am spus ca nu. Profesorii nu stiu, nici directorul. Si in discoteci gasesti. Si multi se lauda ca s-au drogat.

Nu prea ai cum sa-i recunosti pe traficanti, nu vin in fiecare zi si is imbracati normal, ca si niste prunci dintr-astia, ca sa nu atraga atentia", ne-a spus L.S., un licean din Baia Mare.

Un numar nealocat

Printr-o hotarare guvernamentala s-a decis infiintarea Agentiei Nationale Antidrog. "Agentia stabileste conceptia de ansamblu si asigura coordonarea unitara, pe baza unei strategii nationale, a luptei impotriva traficului si consumului ilicit de droguri, desfasurata de catre autoritatile competente, de alte institutii ale statului si de organizatii neguvernamentale…", scrie in art. 2 al Hotararii.

In doi ani, noua agentie s-a dovedit a fi un simplu moft birocratic guvernamental, cu activitate doar pe hartie. In Maramures s-a pornit de la ideea ca nu exista probleme deosebite, iar rezultatele au fost pe masura. In cei doi ani de presupusa existenta, Centru Antidrog din Baia Mare s-a mutat de la o policlinica la alta.

Pana in urma cu cateva luni, Centrul ocupa trei din incaperile Policlinicii nr. 2. Ocupa este impropriu spus, fiindca nu gaseai niciodata pe nimeni. Centrul din Baia Mare are sase voluntari permanenti, care isi desfasoara activitatea fiecare la institutia de care apartine.

Fiindca nu exista personal platit, timp de cateva luni centrul a insemnat doar un robot la care eventualii toxicomani, care ar fi vrut sa renunte, ar fi trebuit sa lase mesaj. In ideea ca cineva, candva il va asculta. Acum nici macar robotul nu mai este, iar in Maramures, acel 934, asa-zisa linie fierbinte, este doar un numar... nealocat.

"Am primit un spatiu din partea Consiliului Local si speram sa reusim sa-l reamenajam, iar din luna ianuarie sa functioneze. S-a facut un proiect, asteptam sa se materializeze. Nu se poate asa peste noapte", a spus secretarul Centrului. Doar ca noaptea s-a facut zi, au trecut saptamani, luni si se incheie si anul, iar Centrul este tot in reorganizare.

Departamentul de Investigatii continua documentarea in acest caz, asa ca vom reveni. In schimb, asteptam ca politia sa-si revizuiasca intre timp declaratiile "prin invaluire", sa accepte evidenta si sa actioneze pentru stoparea fenomenului.

"Se consuma, sigur!"

La Spitalul de Psihiatrie Baia Mare, cei cu astfel de probleme nu sunt o prezenta obisnuita. "Nu vin la noi, se duc direct la Cluj. Eu am vazut aici trei cazuri, tratate nu la noi, ci la vecinii nostri. Eu, personal, nu pot sa afirm ca sunt consumatori, de auzit am auzit, ca in unele tablouri clinice banuim ca ar fi si un consum de droguri este altceva. Confirmat nu am avut nici un caz.

In schimb, pot spune ca se consuma, in mod sigur. Unii nu au ajuns la dependenta care sa ridice probleme sociale ori economice, altii se adreseaza Clujului. Tot din zvonistica mai pot spune ca un focar de consum ar fi spre Negresti-Certeze, acolo sunt multi care lucreaza in strainatate.

Pot sa va mai spun ca cei care au probleme, evita Spitalul, cum e al nostru (declaratii etc.), si prefera, probabil, sa se prezinte la Urgente, ar depasi momentul respectiv si ar continua consumul", a declarat Iuliu Cordea, Spitalul de Psihiatrie.

Traficantul din Sapanta

Cel mai recent caz de trafic de droguri este cel al lui Ioan Gheorghe Pop, care a fost trimis in judecata pentru trafic de droguri de mare risc, trecerea ilegala a frontierei si intrare-iesire din alte state, in acelasi mod. Organele de urmarire penala au monitorizat actiunile acestuia pe o perioada de 2 luni, timp in care i s-au interceptat convorbirile telefonice.

S-a stabilit ca, dupa plecarea ilegala in Olanda, Pop a procurat si a trimis in Romania 1.004 pastile de Ecstasy (drog de mare risc) in vederea comercializarii, valorand "la negru" circa 12.000 de euro. Drogurile au fost trimise parintilor sai din Sapanta si au fost gasite asupra persoanelor ce urmau sa le vanda.

Drogurile de mare risc

  • Amfetaminele "trezesc" corpul, dand o senzatie de energie si incredere in sine, dar nelinistea si iritabilitatea devin predominante. Dozele mari de amfetamine pot provoca accese de panica, iar corpul ar putea avea nevoie de cateva zile pentru a-si reveni complet.



  • Cocaina sau "zapada", aceasta se amesteca adeseori cu o pudra alba inerta, cum ar fi acidul boric sau bicarbonatul de sodiu. Pulberea de cocaina poate fi prizata, iar daca se prezinta sub forma lichida, se injecteaza intravenos. Efectele cocainei asupra psihicului includ in mod obisnuit paranoia, delirul de persecutie, halucinatiile vizuale, auditive si tactile, cresterea numarului de acte irationale, nervozitatea, neincrederea, depresia si lipsa motivationala.



  • Opiul este un produs natural care se extrage din capsulele de mac care nu au ajuns la maturitate, majoritatea opiului produs in lume transformandu-se in morfina, codeina si heroina.



  • Heroina este un stupefiant semisintetic, extras din morfina. Efectele heroinei constau in diminuarea generala a activitatii respiratorii si cardiovasculare, diminuarea acuitatilor vizuale precum si intr-o estompare a reflexelor. Prin supradozare poate duce la o severa depresie respiratorie, produce inconstienta si coma si duce, de multe ori, la moarte, prin stop respirator.



  • L.S.D.este un drog halucinogen care actioneaza asupra sistemului nervos central, producand modificari ale dispozitiei si perceptiei, mergand pana la iluzii senzoriale si chiar halucinatii. Efectul se poate intinde pana la pierderea contactului real si la schizofrenie.



  • Ecstasy, cunoscut si sub denumirea de E, sau X.T.C provoaca asa-numita "calatorie E", descrisa de catre consumatori in termenii cei mai favorabili: modifica perceptia - in special a muzicii, confera o senzatie de fericire, armonie si afectiune. Acest drog provoaca leziuni pe creier, iar terminatiile nervoase se atrofiaza.