Pe 17 decembrie. Atunci ar trebui, teoretic, ca PRAKTIKER Bacau sa-si deschida portile.

Desi reprezentantii firmei spun ca acest lucru se va realiza fara nici o problema, constructorii se arata nemultumiti de faptul ca nu au incasat bani chiar din septembrie, motiv pentru care au lansat ipoteza ca vor boicota deschiderea oficiala.

Constructiile la hipermarket nu sunt inca finalizate, motiv pentru care se va lucra si dupa ce magazinul isi va deschide portile.

In cazul afacerii PRAKTIKER Romania, in varful listei se afla Tiriac, prin Banca Comerciala Ion Tiriac.

Fostul sportiv, acum potent om de afaceri, a preluat de la firma germana PRAKTIKER posibilitatea de a introduce acest lant comercial si in Romania, prin firma SC IMOBILIA LEASE SRL Bucuresti, proprietara a cladirilor si a terenurilor pe care se construiesc hipermarketuri PRAKTIKER.

La inceputul anului 2004 au fost initiate eforturile si la nivel de Bacau, concretizate prin debutul lucrarilor de constructie a halelor pe un teren din comuna Nicolae Balcescu, in luna septembrie. Problema s-a ivit inca de la inceput, dupa cum ne-a explicat David Cublesan, reprezentant al IMOBILIA LEASE.

Au existat probleme cu “caderea sistemului Sechelariu”, cand toti reprezentantii institutiilor de unde trebuiau obtinute autorizari (mediu, pompieri, inspectia sanitara etc.) le solicitau ragaz: “Discutam dupa ce castigam alegerile”.

Astfel, desi amplasamentul s-a gasit la inceputul verii, doar in prima luna a toamnei s-au demarat lucrarile.

Sistemul

Pentru a planta la Bacau un magazin PRAKTIKER, SC IMOBILIA LEASE da in antrepriza executia catre SC ICSIM SA, unde actionar majoritar este Dan Petrescu. Aceasta firma, la randul ei, subcontracteaza parti din lucrare catre mai multe firme din Bacau.

Astfel incat de constructie s-au ocupat SC BACON SRL, SC ROMBET SA, SC CONBAC SA (firma la care este actionar si viceprimarul Slic) – care a dat o lucrare si catre SC ECOR, SC ELCO SA, SC MARSTE etc. De asemenea, de o anume bucata din lucrare s-a ocupat chiar firma subcontractanta, SC ICSIM.

“In total, in lucrare au fost angrenate aproximativ 40 de firme”, spune Cublesan.

Graba strica treaba

Nemtii au dorit ca hala de la Bacau sa fie inaugurata destul de repede. Acest lucru poate fi, pana la urma, o chestiune de imagine: o firma mare, cu un cuvant greu pe piata hipermarketurilor, este asemenea voinicului din poveste, care uimeste prin dezvoltare.

Pentru aceasta, s-a decis ca ridicarea halelor sa se faca in doar 3 luni, pentru ca in a treia saptamana a lunii decembrie sa se taie panglica festiva. Conform declaratiilor reprezentantului IMOBILIA LEASE, timpul ar fi fost mai lung, incepand cu luna iunie, iar pe beneficiar nu il intereseaza ca s-a lucrat mai putin.

Totusi, pana la ora redactarii materialului, firmele care distribuie utilitati nu au semnat contracte cu prestatorii de servicii. Drept urmare, se pare ca la data la care se dorea deschiderea oficiala PRAKTIKER nu va avea energie electrica, gaz sau apa curenta, motiv suficient pentru ca treaba sa nu mearga bine.

Acest lucru pare a fi o “pila” pusa de constructorii nemultumiti de faptul ca nu si-au primit banii, unii dintre ei avand rude prin administratia Bacaului.

Unde-s banii?

Conform unor surse demne de toata increderea, implicate in aceasta afacere, Banca Comerciala Ion Tiriac ar fi livrat 40 de miliarde in conturile SC IMOBILIA LEASE care, la randul ei, trebuia sa imparta aproximativ 32 de miliarde catre constructorii bacauani. Acest lucru insa nu s-a intamplat.

Faptul ca banii s-au pierdut undeva pe traseu poate insemna fie ca banii au fost virati intr-un cont in banca pentru a face “pui” (timp de o luna, la 40 de miliarde s-ar putea castiga o dobanda de 1 miliard de lei), fie ca acesti bani au fost folositi pentru a se face alte plati.

Prima varianta este des utilizata de patronii firmelor care vor sa faca un ban in plus, fara un efort sustinut in aceasta directie.

Cublesan respinge insa aceste ipoteze: “Pana cand lucrarea nu este predata de SC ICSIM catre IMOBILIA LEASE pe baza de receptie supravegheata de un reprezentant al Inspectoratului pentru Siguranta in Constructii, nu se va livra ultima transa de bani. Pana acum, s-au virat in conturile constructorului mai multe transe.

La cum merg lucrurile, transa finala nu va fi data inainte de lansarea oficiala”, declara Cublesan. Aici insa situatia este cat se poate de complicata.

Lansarea oficiala a fost anuntata, s-au trimis invitatii, s-a facut taraboi, ceea ce inseamna ca PRAKTIKER a preluat hipermarketul de la Bacau, asa cu probleme cum este. Apoi, SC ICSIM, antreprenorul general, a preluat lucrarile, pe baza de receptie, de la constructorii bacauani.

Deci, receptia nu s-a facut decat intre ICSIM si IMOBILIA LEASE, desi beneficiarul, adica IMOBILIA LEASE, a primit banii de la Banca Tiriac. “Problema este la IMOBILIA LEASE. Ei au primit banii, dar nu vor sa-i dea mai departe, catre ICSIM. Normal, poti sa invoci o gramada de motive ca sa nu faci ultimele plati.

Dar sunt lucrari care trebuiesc decontate inca din septembrie. Nu e vorba numai de ultima transa ”, ne-a explicat unul dintre constructori. Aceasta situatie nu a putut fi explicata de catre un reprezentant al SC ICSIM, deoarece directorul Cornea a fost prins telefonic doar din sedinte in sedinte.

Inca din septembrie de cand s-au inceput lucrarile, in fiecare luna fiecare firma a facut mai multe situatii de lucrari pe care le-a inaintat antreprenorului general. ICSIM, prin seful de santier, a acceptat sa faca platile, motiv pentru care firmele au emis facturi. Unele au fost onorate, dar altele au ramas in stand-by.

Probleme

Neonorarea facturilor poate aduce la faliment pe constructorii care nu sunt suficient de bine ancorati pe piata. Chiar si pentru cei cu putere economica perioada mare care a trecut de la termenul pentru incasarea banilor duce la o puternica destabilizare financiara.

Asta, pentru ca fiecare firma are diverse contracte cu alte firme, prin care a luat, cu plata la termen, adica pe datorie, pe romaneste spus, diverse produse necesare actului de constructie: ciment, balast, cabluri etc.

Asa ca se ajunge la urmatorul cerc vicios: constructorii someaza ICSIM, ICSIM cere de la IMOBILIA LEASE, in timp ce furnizorii inrosesc telefoanele directorilor firmelor de constructii.

Pentru ca firmele de constructii sa poata onora platile catre furnizori, ar fi necesar ca acestia sa deschida o linie de imprumut, asta in cazul in care nu au lichiditati. Iar majoritatea nu au bani.

Daca s-ar imprumuta in banci sau ar mari credite deja existente: “as fi eliminat de la diverse licitatii, pentru ca nu pot prezenta o bonitate financiara. Asa ca tot prin jurul falimentului ma invart.

Cu cat se intarzie mai tare plata, cu atat risc sa raspund chiar in instanta pentru neonorarea datoriilor catre furnizori”, ne-a explicat unul dintre constructori. Apoi, se mai poate ajunge in alta incurcatura: incidenta de plata.

Bun bazat ca trebuie sa primeasca bani, constructorul emite ordine la termen sau cecuri catre alte firme cu care are relatii comerciale. Odata ajunse la banca, daca in cont nu sunt bani, banca sesizeaza politia. In aceasta situatie, oamenii legii dau verdictul: cecuri fara acoperire.

Mesterii au intrat in silenzio stampa

Desi situatia creata in jurul PRAKTIKER nu este deloc una convenabila, constructorii refuza sa vorbeasca. Iar acest lucru este explicabil, avand in vedere ca Tiriac va construi in zona si alte puncte comerciale si nimeni nu are interes sa se strice la mate cu o adevarata mina de aur. Primul a fost METRO.

Acum – PRAKTIKER. Urmeaza Mercedes, Carrefour etc. La fiecare dintre aceste viitoare constructii fiecare firma spera sa participe si sa primeasca, la randu-i, o anumita suma de bani. De aceea, fiecare dintre cei intervievati a refuzat sa colaboreze, desi au fost darnici in amanunte avand protectia anonimatului.

Afacerea din jurul hipermarketurilor

Goana dupa pamant. Asa s-ar caracteriza noul hobby al sefilor comunelor din jurul Bacaului. Cei mai aprigi sunt, totusi, primarul si secretarul din Nicolae Balcescu. Ei au declansat un concurs tacit de cumparare a bucatilor de teren.

Se spune ca loviturile sunt date mai ales in sezonul rece, cand populatia din rural nu are asigurat un profit din lucrarile agricole. Cine are bafta, cumpara bucati compacte de teren la tara, in vecinatatea orasului, si posteaza oferta pe listele agentiilor de profil.

De aici si pana la aparitia cumparatorului nu este decat un pas. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat clientul va fi mai potent financiar. Apoi se mai obtin bani din ceva: terenul odata cumparat trebuie scos din circuitul agricol, iar constructia are nevoie de o droaie de autorizari.

De obicei, firmele mari isi gasesc pe cineva in sistem, in cadrul primariei de care apartine terenul folosit, care isi va lua asupra lui sarcina de a face cartile. Si pentru ca trage sfori, acel cineva va beneficia de binecunoscuta “favoare” materiala. O alta afacere din jurul hipermarketurilor de renume este antrepriza.

O firma de constructii primeste o lucrare mare, pe care o imparte altor firme. De la fiecare firma castiga un procent de 5% din valoarea lucrarii efectuate, muncind efectiv foarte putin: este necesar doar sa supravegheze modul de desfasurare a lucrarilor.

Constructorii s-au gandit la un sabotaj: sa blocheze magazinul la lansare, cu muncitori si masini de mare tonaj. “Sa o faca. Doar PRAKTIKER are un target de un miliard pe zi. Poate nu vand atat. Dar noi recuperam de la constructorii care fac asta!”, spune reprezentantul firmei antreprenoare.