Inca de vineri, 17 decembrie, cei 24 membri ai comisiei de examinare au intrat in incinta Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), fara a mai avea voie sa paraseasca incinta, pana la terminarea examenului de rezidentiat ce se va desfasura abia duminica, 19 decembrie 2004.

Motivul pentru care membrii comisiei sunt nevoiti sa se reuneasca cu doua zile inainte de examen, sunt "cauzate" de pregatirea intrebarilor de rezidentiat.

Spre deosebire de anul trecut, cand studentii stiau in proportie de 100 la suta intrebarile, anul acesta doar 40 la suta din grile au fost publicate pe site-ul www.rezidentiat.ro, restul de 60 la suta fiind alcatuite de membrii comisiei. "In calculator se vor introduce toate intrebarile, cele publicate, dar si cele facute de membrii comisiei. Tot calculatorul va fi cel care va alege cele 200 de intrebari si va amesteca ordinea acestora, astfel ca sa se obtina patru variante.

Testele vor fi de tip grila si vor fi corectate tot prin intermediul calculatorului. Nu este necesara nici macar acoperirea identitatii candidatilor (nume, prenume), pentru ca, factorul uman lipseste. Prin scanare se va corecta grila si rezultatul acesteia, se va asocia cu numarul matricol de inscriere a candidatului.

De multe ori se intampla ca, din cauza emotiei, candidatul sa nu inlocuiasca corect testele si, de aceea, se scriu numele pe foile de examinare pentru ca sa putem reverifica. Candidatul afla rezultatul dupa o ora de la examinare", a spus prof. dr. Virgil Gliga, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF.

Cei 75 de candidati inscrisi la rezidentiat vor intra in sala de examinare la orele 8-8,30, iar timpul alocat pentru rezolvarea grilelor este de patru ore. Candidatii vor fi promovati daca obtin minimum 50% din punctajul maxim posibil, in limita numarului de locuri publicate la grupa respectiva de specializare.

Trei zile fara contact cu exteriorulIn ceea ce priveste comisia de rezidentiat, aceasta este condusa de prof. dr. Nagy Ors, numit sef de comisie dupa autorecuzarea prof. dr. Constantin Copotoiu, in urma cu doua luni.

Din comisie mai fac parte Clara Branzaniuc, directorul Directiei de Sanatate Mures, ca reprezentant al Ministerului Sanatatii si decana Facultatii de Farmacie, Maria Dogaru.

Din pacate, componenta integrala a comisiei nu ne-a fost divulgata, din motive de securitate, pentru ca, dupa cum afirma unele persoane din cadrul UMF, "ni s-a comunicat sa nu facem o mediatizare a examenului, sa nu apara probleme. Oricum, acest examen trebuie privit ca o problema de securitate.

Nu cred ca ar putea sa-i intereseze pe cei care nu sunt implicati, un examen de specializare." Masurile de securitate care au fost luate sunt de-a dreptul impresionante. Membrii comisiei au intrat in incinta facultatii vineri dimineata, la ora sapte, si nu o vor parasi decat duminica seara. Au fost aduse paturi pliante, de la Apararea Civila.

Membrii comisiei nu au voie sa aiba asupra lor telefoane mobile, iar telefoanele fixe vor fi supravegheate. Incinta centrala a cladirii UMF, acolo unde sunt "cazati" membri comisiei, este sigilata, iar geamurile sunt acoperite cu hartie pentru a elimina orice contact cu exteriorul.

Membrii comisiei nu pot sa paraseasca incinta UMF decat in cazuri de urgenta, exceptionale.75 pe 30 de locuriDin cei 75 de studenti inscrisi la rezidentiat, majoritatea sunt din alte localitati din tara. Multi dintre ei au ales sa vina abia in dimineata concursului in Targu Mures, iar altii si-au gasit un loc in camine.

Cei 75 de candidati vor concura pentru 30 de locuri, cu diverse specializari, in cadrul disciplinei de farmacie. In aceste zile studentii sunt pe ultima suta de metri si se pregatesc intens pentru acest examen. Daca anul trecut, Clujul a fost cel care a gazduit rezidentiatul, anul acesta centrul universitar din Targu Mures, a fost ales pentru aceasta "competitie".

Initial, concursul de rezidentiat pentru medicina, medicina dentara si farmacie era prevazut a se desfasura la 14 noiembrie. In 22 septembrie, Ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan, a luat in discutie varianta amanarii examenului de rezidentiat, din cauza ca doi dintre rectorii care faceau parte din Comisie, prof. dr.

Constantin Copotoiu (rectorul UMF Targu Mures) si prof. dr. Marius Raica (rector UMF Timisoara) s-au recuzat. In 29 septembrie s-a anuntat ca noua data pentru concurs este 19 decembrie, nominalizand totodata si inlocuitorii. Astfel prof. Dr.

Nagy Ors Stefan, care, de altfel, este si vicepresedintele Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, a fost numit in locul dr. Copotoiu. Anul trecut, la UMF Targu Mures, s-a organizat concursul de rezidentiat pentru specialitatea Medicina de laborator.