Ana Cazacu este cea care centreaza si da cu capul. Este sefa si la POBAC SA, si la SC Wooltop SRL. Ultima e firma ei. Cealalta este o societate pe actiuni. Cu datorii uriase catre Stat. Pentru ca banii datorati catre bugetul Romaniei trebuiau recuperati, SC POBAC SA a fost data pe mana AVAB, transformata ulterior in AVAS. Cei de la AVAS aveau obligatia sa vegheze ca banii sa fie recuperati.

In principiu, datoriile POBAC puteau fi stinse prin valorificarea cladirilor si a utilajelor. Acum, in schimb, Statul poate da linistit din buze. Nu mai are ce vinde, pentru ca a avut Cazacu grija.

La limita legii, directorul Cazacu a reusit sa ne mai traga un sut in fund. Cu datorii de miliarde grele la bugetul de Stat, directorul general de la unul dintre ultimii supravietuitori din industria usoara reuseste, printr-o smecherie, sa ne lase pe noi, contribuabilii, cu ochii in soare.

Ana Cazacu, directorul de la POBAC SA, a conceput un puisor – SC Wooltop SRL. Acesta serveste unor interese materiale cat se poate de perverse: tot ce e rau ramane la POBAC, in timp ce bunatatile se duc in conturile firmei directorului Cazacu. La capitolul "rau" poate fi incadrata si datoria catre statul roman, in valoare de aproximativ 500 de miliarde de lei.

Bunatatile sunt, in primul rand, cladirile. Oricat de greu i-ar merge unei intreprinderi, vanzand sau chiar inchiriind o parte dintre acestea, societatea in cauza poate incasa niste bani frumosi, fara sa se epuizeze muncind. De aceea, a fost necesar ca directorul Cazacu sa le treaca pe firma ei personala.

Cum a ramas falit POBAC

SC Wooltop SRL a fost creata prin divizarea POBAC SA. Smecherie clocita de Cazacu si prezentata Adunarii Generale a Actionarilor drept o idee extraordinara, o strafulgerare de inteligenta, rezultatul noptilor nedormite pentru a scoate societatea bacauana din datorii. Pentru a o salva de la moarte. In momentul nasterii capusei, intre POBAC si Wooltop se incheie un protocol de predare-primire.

Acum se intalnesc cei doi "negociatori": Cazacu, pentru POBAC si administratorul lui Cazacu, Corina Manolescu, cea care reprezinta interesele administratorului unic Ana Cazacu. Adica se intalnesc Cazacu si interesele lui Cazacu.

Conform actului constitutiv al SC Wooltop SRL, unde asociat unic era Ana Cazacu, se preia un activ in valoare totala de 31,688 miliarde de lei. Protocolul de predare-primire se incheie pe 30.07.2003. Conform acestui act, Wooltop SRL preia de la POBAC SA inclusiv cladiri, terenuri, constructii speciale, masini si utilaje de lucru.

In acest fel, Cazacu devine stapana, in numele Wooltop, pe Caminul de Nefamilisti de pe strada Nicu Enea, pe cladirea de la poarta intreprinderii, pe vechea Sectie de Efilosare din cartierul Izvoare, pe vechea Sectie a POBAC din cartierul Gheraiesti si pe alte spatii din incinta POBAC SA.

De asemenea, puiutul de muls bani creat de sefa POBAC SA preia si contractele incheiate de POBAC SA care, desi nu aduc bani cate datorii face intreprinderea, erau, oricum, o bula de oxigen. Bunurile preluate sunt spatii deja inchiriate si aducatoare de venituri. Exemple:

• Contract (nr.3170 din 2002) intre POBAC si TERMLOC, prin care ultimul sta in spatiile primei societati contra unui pret de 1,6 dolari/mp. Total suprafata: 192 mp.

• Contract cu Geroma Fashion, nr.8322, din 2001, 2.932 mp a 2 euro/mp si 150 mp a 0,9 euro/mp pe luna.

• Contract 5031 pe 2001, cu Lugano Confezioni, 865 mp la 2,3 euro/mp pe luna.

• Contract 2081 pe 2003, cu Altfel SRL, 576 mp cu 3 dolari/mp pe luna si 354 mp cu 2,5 dolari/mp pe luna.

Ilegalitati a la Cazacu

Problema este ca actul parafat pentru ca toate cladirile de mai sus sa treaca de la POBAC SA la Wooltop este pasibil de a fi anulat, fiind fals. Altfel nu se poate spune despre un act semnat de cineva care nu avea drept de semnatura.

In momentul in care Cazacu scoate pe piata firma Wooltop SRL spune, in actul constitutiv al firmei Wooltop SRL, ca orice operatie care implica firma in tranzactii mai mari de 100 de milioane poate fi facuta numai cu semnatura ei. Restul se pot face sub semnatura administratorului Corina Manolache. Adica orice suma mai mica de 100 de milioane de lei.

In momentul in care se face trecerea cladirilor mentionate de pe numele POBAC SA pe Wooltop, in dreptul societatii bacauane de stofe apare semnatura si stampila lui Cazacu. Dar in dreptul societatii Wooltop nu semneaza de primire aceeasi Cazacu, asa cum ar fi fost normal conform actului aditional, avand in vedere faptul ca doar ea poate semna pentru o suma de aproape 32 de miliarde.

Nu Cazacu semneaza. Ci administratorul Manolache. Conform legilor statului, actul emis la notariat (desi notarul pleaca de la prezumtia ca cel care aplica stampila are drept de semnatura) ar trebui anulat. In acest caz, AVAS nu ar ramane batand din buze, ci ar putea recupera o mica parte din datorii prin comercializarea acestor cladiri. Le poate vinde chiar catre Wooltop SRL.

Mai mult, administratorul care s-a pretat la a semna acolo unde nu are voie poate fi judecat si condamnat pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu. Nici Cazacu nu sta mai bine.

Conform Legii 31/1990 privind societatile comerciale, republicata: "(1) actionarul care, intr-o anumita operatiune are, fie personal, fie ca mandatar al unei alte persoane un interes contrar aceluia al societatii, va trebui sa se abtina de la deliberarile privind acea operatiune.

(2) Actionarul care contravine acestei dispozitii este raspunzator de daunele produse societatii, daca, fara votul sau, nu s-ar fi obtinut majoritatea ceruta". Deci, Cazacu trebuia sa se abtina de la vot si nu avea voie sa semneze. Dar a semnat din partea POBAC SA intr-o operatiune in care a avut interes.

Aceste lucruri trebuie vazute si de cenzori, care erau obligati sa vegheze la respectarea legalitatii in cadrul POBAC SA. "Art.79: Asociatul care, intr-o operatiune determinata are, pe cont propriu sau pe contul altuia, interese contrare acelora ale societatii nu poate lua parte la nici o deliberare sau decizie privind aceasta operatiune.

(2) asociatul care contravine dispozitiilor alineatului 1 este raspunzator de daunele cauzate societatii daca fara votul sau nu s-ar fi obtinut majoritatea ceruta". Pe romaneste spus, trecerea cladirilor si a terenurilor de la POBAC SA la Wooltop SRL este o manevra ilegala, fata de care trebuiau sa se sesizeze cenzorii intreprinderii de stofe.

In instanta

Daca restul cladirilor nu ridicau semne de intrebare cu privire la modul in care puteau fi mulse de bani, Caminul de Nefamilisti pe care il avea POBAC este cel care a blagoslovit-o pe Ana Cazacu cu un proces. Chiriasii au realizat ca exista o lege care le apara drepturile si sunt decisi sa nu se lase calcati in picioare.

Imediat ce a preluat Caminul de Nefamilisti de la societatea unde era director, Cazacu a purces la marirea chiriei de la 800.000 de lei la 1.800.000, in favoarea societatii unde era unic asociat. In doar 9 luni. Astfel, cele 37 de familii care locuiesc aici s-au vazut puse in situatia de a plati pentru o maghernita scorojita un pret de lux sau de a-si lua talpasita.

Conform contractului de inchiriere, in cazul in care aceasta cladire este instrainata, primii care o pot cumpara sunt chiriasii. Mutata de la POBAC SA la Wooltop SRL, cladirea a fost, de fapt, instrainata, iar chiriasii nu au fost intrebati daca vor sau nu sa cumpere bomba ecologica ce le tine loc de casa.

Cum Cazacu este sefa si intr-o parte si in cealalta, locuitorii Caminului i-au solicitat sa le vanda garsonierele. Desi o garsoniera a fost evaluata la pretul de 1.100 de euro, pentru a fi trecute in portofoliul firmei Wooltop SRL, adica a aceleiasi Cazacu. Cand s-a pus problema sa vanda chiriasilor, Ana Cazacu s-a aratat dispusa, dar a inaintat un cu totul alt pret: 400 de milioane de lei.

Adica de 10 ori mai mult. Procesul a fost intentat de chiriasi in luna septembrie. De atunci si pana la aceasta ora au avut loc 5 termene.

Traseu de 5 stele

Urcusul pe scara ierarhica a inginerului Ana Cazacu este oarecum intortocheat. Pensionarea fostului director al POBAC a gasit-o pe postura de sefa a sectiei de tesatorie, de unde a sarit, cu arme si munitii, in fotoliul de director general. De pe aceasta functie a reusit sa-si termine vila din zona garii si sa-si schimbe masina Audi pe o Skoda ultimul tip.

Ascensiunea se pare ca nu este chiar intamplatoare. Doamna industriei usoare a fost cel putin impinsa de la spate. Coincidenta sau nu, sotul sau a fost director la ROMTELECOM Bacau si din aceasta functie a stiut sa ajute pe cine trebuie.

Marturie stau declaratiile soferilor de la filiala bacauana a companiei telefonice, care isi amintesc cum transportau in statiunea Slanic Moldova, la Vila Florilor, facuta pentru ROMTELECOM din banii tarii (atunci compania nu era inca privatizata), diverse mamici de ministri si secretari de stat. Din PSD. In aceeasi vila ar fi avut loc suficiente chiolhanuri sub aripa trandafirilor.

Multi sustin ca aici ar fi fost tinute diverse sedinte ale conducatorilor din mandatul precedent. Legatura nu este vizibila decat pentru cei care nu vor sa aiba ochi de vazut. Un alt semn de intrebare se ridica vizavi de relatia Anei Cazacu cu conducerea bacauana a Bancii Comerciale Romane.

Cazacu le-a spus angajatilor care stau cu chirie in Caminul de Nefamilisti ca le poate rezolva sa primeasca imprumut de la BCR, chiar daca salariul lor nu poate garanta creditul. Singura conditie ar fi fost ca directorul sa nu-i dea afara pana nu achita datoriile. Cazacu a refuzat aceasta varianta.