Combinatul de Utilaj Greu (CUG) Cluj va fi lansat la vanzare din nou marti, pe bucati, de catre lichidatorul desemnat de AVAS, Lichidator Grup Iasi. Pentru platforma industriala pretul de pornire a licitatiei depaseste o mie de miliarde de lei.

Conducerea CUG explica pretul printr-o evaluare independenta a activelor, insa reprezentantii lichidatorului recunosc ca evaluarea a fost facuta de ei. Pana ieri nu a fost depusa nici o oferta concreta.

Lichidator Grup nu a primit deocamdata nici o oferta de cumparare la nici unul dintre cele trei termene de licitatie, aceasta si din cauza pretului exagerat de mare, de 1.195.265.408.517 de lei stabilit pentru platforma industriala a CUG.

In total marti vor fi vandute 13 active, insa de departe cea mai bine cotata este platforma industriala, pe care se gasesc o otelarie electrica, o hala de forja usoara si o alta de forja grea, o turnatorie de otel si o alta de fonta, o modelarie de lemn si doua hale metalice, conform publicatiei de vanzare. Licitatia de vanzare a platformei industriale a mai fost programata si amanata de doua ori luna trecuta, din lipsa de oferte, mai intai in 5 decembrie si apoi in 22 decembrie. La nici unul dintre cele doua termene nu s-a prezentat nici un ofertant.

De altfel, nici la acest al treilea termen legal al licitatiei nu fusese depus pana ieri nici un dosar de ofertare pentru platforma industriala. Conform directorului CUG Cluj, Marinela Chelu, motivul pentru care lichidatorii au stabilit acest pret de pornire a licitatiei este faptul ca „CUG este o avere".

Pretul a fost stabilit de un evaluator independent contractat de lichidatorul CUG stabilit de AVAS, insa reprezentantul Lichidator Grup SA Iasi pentru CUG Cluj, Robert Mitruta, nu a precizat care este motivul pentru care pretul de pornire a licitatie a fost stabilit la un cuantum atat de ridicat.

„Mi se pare un pret corect", a declarat totusi Mitruta precizand ca evaluarea activelor a fost facuta de Lichidator Grup beneficiind de serviciile unui consultant independent al carui nume nu a fost precizat.

Demn de remarcat insa este si faptul ca biroul de presa al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului nu este la curent cu aceasta operatiune. Unul dintre reprezentantii pentru presa ai AVAS, Razvan Vasilescu, a negat ieri ca activele CUG vor fi scoase din nou la vanzare.

Fara oferte

Dupa ce la primul termen, amanat, de organizare a licitatiei nu a fost depusa nici o oferta serioasa, CUG a ajuns sa fie vanduta pe bucati, platforma industriala fiind prima vizata.

Au fost scoase insa la licitatie si alte active CUG mai marunte, cantina intreprinderii, caminul de nefamilisti, cateva terenuri libere si doua cabane, la Baisoara si Mariselu, cu un pret de pornire la cele din urma de 16 miliarde si respectiv 770 de milioane de lei.

Deocamdata, potrivit directorului CUG Cluj, exista oferte doar pentru cateva bunuri independente, in vreme ce pentru platforma industriala nu a fost depusa nici o oferta.

Inainte de decizia de lichidare, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului a primit doua oferte serioase, este vorba de compania franceza Forges Mecaniques de la Loire in 8 decembrie 2003 si de Tubman Limited, care depusese oferta prin principala intreprindere detinuta in tara, Silcotub Zalau.

Ambele firme si-au retras insa ofertele inainte de organizarea unei licitatii si nu au cumparat nici un caiet de sarcini.

Explicand de ce licitatia pentru vanzarea platformei industriale a fost amanata din 22 decembrie pentru saptamana viitoare, directorul CUG a motivat ieri prin faptul ca a fost vorba de „considerente comerciale", mai precis de sarbatorile de iarna si nu de faptul ca nu a fost cumparat nici un caiet de sarcini.

Demn de precizat ca ultimii 80 de muncitori angajati ai CUG au fost disponibilizati recent beneficiind de plati compensatorii, iar investitorul care va cumpara activele CUG nu va fi obligat sa pastreze obiectul de activitate al intreprinderii si nu vor prelua nici datoriile fostei societati, conform listei de informatii referitoare la vanzarea de active CUG publicata pe site-ul intreprinderii.