De la inceputul acestei saptamini, dosarul lui Ammar Nanaa se afla la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. Reamintim ca patronul combinatului de fire si fibre sintetice Terom SA Iasi este cercetat pentru 20 de acuzatii grave, printre care spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals si abuz in serviciu.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au prelungit interdictia de parasire a tarii cu inca 30 de zile, atit in cazul lui Ammar Nanaa, cit si in cazul Vioricai Zlate, directorul adjunct al Terom. Sirianul acuzat de legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida, condusa de Osama ben Laden, va fi reprezentat in fata magistratilor de cunoscutul avocat Antonie Iorgovan.

Dosarul controversatului patron sirian Ammar Nanaa a ajuns in aceste zile la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) din Bucuresti, datorita acuzatiei privind presupuse legaturi ale acestuia cu organizatia condusa de Osama ben Laden.

La Iasi, sirianul a fost reprezentat in fata instantei de judecata de catre avocatii Narcis Giurgiu si Maria Aldea, dar in Capitala cel care si-a manifestat interesul de a-l apara a fost cunoscutul Antonie Iorgovan. Avocatul Narcis Giurgiu ne-a confirmat ieri ca dosarul respectiv a fost solicitat de magistratii din Capitala.

„Pentru Bucuresti, cel mai probabil domnul Nanaa il va avea ca aparator pe domnul Antonie Iorgovan. De altfel, domnul Iorgovan m-a si sunat pentru a cere date despre dosarul in care este anchetat clientul meu“, a declarat avocatul Giurgiu.

Judecatorii Tribunalului Municipiului Bucuresti le-au prelungit interdictia de parasire a tarii cu inca 30 de zile atit lui Ammar Nanna, cit si directorului adjunct de la Terom, Viorica Zlate.

Dupa cum ziarul nostru a mai relatat, patronul firmei Terom SA, sirianul Ammar Nanaa, este acuzat ca ar fi spalat bani care ar fi ajuns in conturile retelei Al-Qaida. Practic, milioane de dolari au fost virate intr-o banca cu sediul in Franta, care face parte dintr-un grup financiar aflat sub influenta familiei lui ben Laden.

Circuite economice suspecte

Raportul intocmit de expertii contabili arata ca patronul de la Terom SA ar fi pus la cale o serie de circuite economice suspecte intre societatea ieseana si o suita de firme fantoma prin intermediul carora s-au efectuat transferuri importante de bani, ulterior convertiti in valuta si scosi din tara.

Sapte rapoarte intermediare de expertiza judiciara contabila urmaresc atit traseul sumelor de bani, cit si legaturile suspecte pe care le-ar avea Ammar Nanaa, prin interpusi, cu Ziad Wazzan, titularul contului de la Societatea Bancara Araba SBA.

„Exista suspiciuni ca si prin intermediul contactelor lui Ammar Nanaa s-a finantat terorismul international si ca o parte din aceasta finantare ar proveni si din relatiile economice ale Terom SA cu un grup de firme fantoma din strainatate“, este mentionat in actul de sesizare intocmit de catre procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi.

In timp ce Ammar Nanaa are interdictie de a parasi teritoriul Romaniei, fratele acestuia, Hassan, a reusit anul trecut sa pacaleasca autoritatile, plecind in Siria. Autoritatile au inceput urmarirea penala impotriva celor doi arabi pentru 20 de infractiuni, printre care spalare de bani, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals si abuz in serviciu.

Cei doi frati sint cercetati pentru ca au folosit bunurile societatii comerciale Terom SA intr-un scop contrar intereselor acesteia, favorizind in acest fel alti parteneri de afaceri.

Cercetarile se desfasoara si asupra activitatii directorului adjunct de la Terom, Viorica Zlate, care, cu stiinta patronului Ammar Nanaa, ar fi completat si semnat in fals chitante si facturi prin intermediul carora s-au sustras sume importante de bani din bugetul SC Terom SA Iasi.

Atit Nanaa, cit si Zlate au respins in fata procurorilor toate acuzatiile.