Functionarii au picat Legea Pruteanu

de Mariana Zberianu     Jurnalul de est
Joi, 6 ianuarie 2005, 0:00


De aproape doua saptamini a intrat in vigoare Legea Pruteanu, cea care obliga romanii sa vorbeasca romaneste corect. Cel putin atunci cind este vorba de comunicate oficiale si de informatii cu caracter public. Primii care trebuie sa o puna in aplicare sint purtatorii de cuvint ai institutiilor publice, pentru ca ei sint cei care redacteaza informatiile de interes pentru populatie.

Pusi fata in fata cu legea, citiva s-au bilbiit, citiva nu au stiut ce e aia, in timp ce altii au declarat ca este aberant sa impui o lege a „bunului simt“.

In noiembrie 2004 a fost a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice. Dispozitiile acestui act normativ au intrat in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica pe data de 17 decembrie.

Conform prevederilor acestei legi, orice text scris sau vorbit in limba romana, avind caracter de interes public, trebuie sa fie corect din punct de vedere al proprietatii termenilor, precum si sub aspect gramatical, ortoepic, conform normelor academice in vigoare.

In sensul acestui act normativ, prin text cu caracter de interes public se intelege orice text care, in cadrul unor atributii de serviciu, este afisat, expus, difuzat sau rostit in locuri publice ori prin mijloace de informare in masa, avind ca scop aducerea la cunostinta publicului a unei denumiri, a unei informatii sau a unui mesaj cu continut direct ori indirect publicitar.

Printre cei care ar fi trebuit sa stie de existenta acestei legi se afla si purtatorii de cuvint ai institutiilor publice, intrucit acestia redacteaza si transmit zilnic informatii atit catre cetateni, cit si catre institutiile mass-media in vederea informarii populatiei.

„Am auzit de lege, dar nu stiu ce contine“

Din pacate, cei mai multi dintre ei habar nu au de existenta unui act normativ cu prevederi privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice. „Am auzit de aceasta lege, dar nu stiu ce contine“, ne-a declarat Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ Iasi.

La fel de nestiutor in privinta acestei legi este si Cornel Simighian, purtatorul de cuvint al Prefecturii, care intrebat fiind daca stie care sint prevederile Legii Pruteanu a cerut mai multe precizari. „Va rog sa-mi spuneti despre ce lege este vorba. Este o lege privind ce anume? Nu sint specialist si nu pot sa stiu ce prevad toate legile“, a spus Simighian.

Presa i-a scolit destul pe purtatorii de cuvint de la CJ si Prefectura

Imediat dupa ce au primit de la reporterul nostru informatii despre prevederile legii in cauza, cei doi purtatori de cuvint au inceput sa se disculpe de nestiinta lor. „Eu respect oricum toate regulile jurnalistice atunci cind redactez comunicatele de presa. Am lucrat in mass-media si stiu ce inseamna sa scrii un text corect din punct de vedere gramatical“, a incercat sa explice Sebastian Tataru.

La aceeasi scuza a apelat si Cornel Simighian, purtatorul de cuvint al Prefecturii. „Dupa 10 ani de presa nu se pune problema sa nu stiu sa redactez un text corect din punct de vedere gramatical. Le formulez corect din reflex“, a precizat Simighian.

Andrei Trofor, insa, purtatorul de cuvint al Primariei, desi stie de existenta legii si o aplica, refuza sa o accepte. „Niciodata nu m-au interesat legile care prevad chestiuni de bun simt, asa cum este si Legea Pruteanu. Ce era nevoie de o lege care sa cuprinda norme privind modul in care trebuie sa comunicam? Nu, nu cred, pentru ca inca din scoala primara invatam acest lucru.

Cu toate astea, trebuie sa va spun ca o aplic in fiecare zi, vorbind si scriind corect din punct de vedere gramatical“, a recunoscut Trofor. Spre deosebire de omologii sai de la Prefectura si CJ, Andrei Trofor se teme chiar si de sanctiunile pe care le-ar putea primi, chiar daca legea nu le prevede.

„Cea mai grava sanctiune pe care as putea sa o primesc ar fi rusinea pe care as simti-o daca m-as intilni cu fosta mea profesoara de limba romana din liceu si mi-ar atrage atentia ca mi-au scapat astfel de greseli“, a precizat Trofor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

111 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by