Doua baze aeriene militare apartinand Ministerului Apararii Nationale, in Campia Turzii (Cluj) si Boboc (Buzau), vor fi modernizate pentru nu mai putin de 24 de milioane de dolari. Aceasta este valoarea contractului incheiat de o echipacondusa de fostul ministru MApN Mircea Pascu cu o firma canadiana de furnizare a echipamentelor radar.

Firma canadiana Intelcan Ottawa a achizitionat deja echipamentul de la ITT Industries SUA pentru o suma de 16 milioane de dolari. Echipamentele vor fi livrate ministerului roman abia in toamna, potrivit contractului. Deocamdata insa nu se stie daca pana in 2007, cand contractul va fi finalizat, cele doua baze aeriene nu vor fi desfiintate pe modelul unei baze din apropierea Timisoarei.

Precedent desfiintat

Intelcan Ottawa a mai castigat contracte consistente cu statul roman in 1996 si in 1999. Alte trei aeroporturi militare au fost modernizate de aceeasi companie in 1999 ca urmare a unui contract incheiat cu MApN, in vreme ce in 1996 Intelcan a fost preferata pentru modernizarea Hidroelectrica.

Un aeroport militar a fost desfiintat dupa ce a fost modernizat de o alta firma ca urmare a unui contract consistent cu statul. Este vorba de aeroportul militar de la Gearmata, la cinci kilometri de Timisoara, care a fost desfiintat, potrivit unor surse apropiate forurilor de decizie, „pentru niste interese".

Bulibaseala la bazele aeriene

Contractul MApN cu Intelcan a fost incheiat in vederea alinierii bazelor militare la standardele NATO. Demn de mentionat este faptul ca la cele doua baze militare nu se cunoaste mare lucru despre contractul ai carui beneficiari sunt.

Astfel, seful departamentului de logistica de la baza militara Boboc, Stefan Popa, nu stia ieri nimic despre contract, ca de altfel multi dintre colegii de departament ai sai, in vreme ce la baza 71 aeriana Campia Turzii singurul care detine informatii despre contract este comandorul Gheorghe Matei.

„Noi suntem doar beneficiari, asa ca nu va putem furniza informatii din contract pentru ca nu le stim", a declarat Matei. Comandorul a subliniat totusi necesitatea ca aeroportul sa fie modernizat, avand in vedere ca suntem cu aparatura la nivelul anilor 1960". Totusi, Matei nu a putut avansa o data la care sa vina macar o echipa care sa vada situatia la fata locului.

„Probabil vor veni in perioada urmatoare", a declarat Matei, fara a putea preciza insa care va fi aceasta perioada. Contractul pentru cele doua echipamente radar a fost concesionat firmei canadiene Intelcan Technosystems.

Cele doua echipamente GCA-2000 vor fi livrate, in toamna acestui an, dupa ce contractul dintre ITT si Intelcan Technosystems a fost semnat in 16 noiembrie anul trecut, potrivit acordului intre cele doua firme. In schimb, contractul dintre Ministerul Apararii Nationale si Intelcan Ottawa a fost semnat cu o luna mai devreme.

Echipamentul, livrat in toamna

Instalarea echipamentelor radar va fi facuta de o subsidiara a ITT Industries, cu care Intelcan a incheiat un contract. Este vorba de Gilfillan Radar Group. Potrivit responsabilului ITT Industries de relatiile cu mass-media, Evelyn Teicher, echipamente similare au fost instalate in alte noua tari, intre care Statele Unite si Marea Britanie. Suma uriasa cu care au fost achizitionate cele doua aparate radar este scoasa in evidenta de un contract incheiat de aceeasi companie cu statul american.

Astfel, ITT Industries a anuntat in 22 decembrie parafarea unui alt contract, de data aceasta de 16 milioane de dolari, cu Marina SUA, pentru vanzarea mai multor sute de ochelari submersibili cu vedere nocturna. Contractul va fi finalizat in 2009, in vreme ce contractul cu statul roman va fi incheiat doi ani mai devreme.

ITT Industries a inregistrat un profit de aproximativ cinci milioane de dolari in 2003, de aproape cinci ori mai mic decat contractul incheiat intre MApN si Intelcan Technosystems.