Considerat unul dintre creatorii controversatei Agentii Nationale a Locuintelor, Borbely Laszlo, deputat UDMR si vicepresedinte executiv al formatiunii minoritatii maghiare, s-a reintors fara remuscari intr-un fotoliu mai important decat cel ocupat in perioada 1997-2000, cand a indeplinit functia de secretar de stat in MLPAT

(ca importanta, nu neaparat ca influenta).

Contestat de propriul electorat, actualul ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului este cunoscut nu doar ca unul dintre politicienii de Top 5 ai UDMR, dar si ca un versat sustinator al afaceristilor de nationalitate maghiara sau de "inspirat" cheltuitor de fonduri ale guvernului maghiar, prin intermediul fundatiei pe care o prezideaza inca din 1991, dr. Bernady Gyorgy.

Economist sub acoperire Targumuresean de origine, Borbely Laszlo s-a nascut acum 50 de ani, in 26 martie. Intre 1973-1977 a urmat cursurile Institutului de stiinte Economice din cadrul Universitatii Timisoara, iar dupa absolvire a fost repartizat la Republica Reghin, actuala Metalurgica.

Dupa un scurt popas (2 ani) in orasul viorilor s-a transferat la BJATM Targu Mures, de unde a plecat ca sef al biroului comercial la ICRA Targu Mures. Chiar daca ii displace sa-si aminteasca sau de cele mai multe ori neaga, Borbely Laszlo a fost acuzat in mai multe randuri ca una dintre atributiile sale la ICRA a fost cea de "spion" al lui Kiraly Karoly.

Decis sa paraseasca Romania, Revolutia i-a schimbat planurile, asa ca in ianuarie '90 isi face aparitia in forta la o sedinta a FSN, cand i-a facut campanie electorala unui fost sef al retelei alimentare pe Mures, Ceuca, care era o alta figura controversata a regimului comunist.

Prin aceasta manevra ajunge in structurile FSN, ca apoi sa fie numit secretar la nivel orasenesc al nou infiintatei Uniuni a maghiarilor. Pana la alegerea sa ca deputat nu a mai fost decat un pas.

Borbely Laszlo si-a pastrat mandatul de deputat in toate legislaturile, singura sincopa fiind atunci cand a fost desemnat secretar de stat in MLPAT, in timpul Guvernului condus de Victor Ciorbea.

De fapt, in 1996, deoarece activitatea sa ca reprezentant al UDMR in Parlamentul Romaniei nu a fost agreata de colegii de partid, nu a fost inclus pe lista eligibilor pentru parlamentarele din acel an. Din 2000 si-a reluat fotoliul din Camera Deputatilor, unde a indeplinit in recent incheiata legislatura functia de chestor, iar din septembrie 2001 pe cea de secretar.

In urma alegerilor din 28 noiembrie i-a fost reconfirmat mandatul de parlamentar. Carierist politic Inscrierea lui Borbely pe listele de deputati ale UDMR a fost si ramane o poveste controversata. Surse demne de incredere din UDMR ne-au confirmat ca doar printr-o minciuna, Borbely a fost promovat pe listele Uniunii.

El a declarat ca in 19 martie 1990, se afla la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, incercand sa tempereze elanul medicinistilor maghiari care militau pentru invatamant superior in limba materna. De fapt, la UMF, erau prezenti Verestoy Attila si Toffalvi Zoltan.

La vremea respectiva, Beres Andras afirma "sa plece Borbely la Bucuresti, sa ramana acasa oamenii care se pricep". De asemenea, in biografia politica a lui Borbely mai apare un episod de care vrea sa uite cu obstinatie.

In 1991, la rugamintea presedintelui de atunci al UDMR, Domokos Geza, ia apararea FSN la a 82-a Sesiune Interparlamentara Europeana. Atunci, a fost singurul parlamentar din opozitie care a fost de acord sa protejeze imaginea FSN, partid acuzat de incalcarea drepturilor omului.

Cum ramasese fara fotoliul caldut de deputat, iar in UDMR nu indeplinea nici o functie, i s-a fabricat una. Liderii UDMR, Marko Bela si Takacs Csaba, l-au numit in 5 minute, in 1998, vicepresedinte executiv al UDMR, functie care nu se regasea insa in statutul Uniunii.

Secretar de stat, hulit Cat priveste activitatea sa ca secretar de stat in MLPAT, Borbely a fost unul dintre promotorii si sustinatorii a doua proiecte de proportii, costisitoare si indelung contestate: alimentarea cu apa a satelor si constructia de locuinte sociale.

Finantate din surse externe, prin contractarea de catre Guvern a unui credit de 340 milioane de dolari, proiectele respective prezinta o serie de deficiente. La sate, alimentarea cu apa, in varianta cismele stradale, a dat gres deoarece volumul de apa consumat nu putea fi contorizat, iar absenta retelelor de canalizare a impiedicat introducerea apei in gospodarii.

De fapt, primariile locale trebuie sa suporte un efort investitional suplimentar pentru ca acest sistem sa devina functional. Cat despre construirea blocurilor de locuinte, situatia este la fel de dezastruoasa. In Targu Mures, un exemplu este blocul de locuinte de pe strada Burebista din cartierul Unirii, receptionat si inaugurat cu tot cu dotarile defectuoase.

De asemenea, in ultimii ani, numele lui Borbely a fost asociat in Tirgu Mures cu mai multe firme de constructii, pe care le-a ajutat sa incheie mai multe contracte cu statul. Este vorba de Izorep, detinuta de Illes Kalman, fost candidat pentru functia de senator in fieful lui Hrebenciuc si al PSD, Bacau.

Astfel Izorep a castigat licitatia pentru reabilitarea de scoli in judetul Mures, aproape tot ce s-a licitat, constructia unei sali de sport in Sovata, care sta sa se darame sau a sediului Vamii, lucrare la care Directia Vamilor a renuntat apoi.

Recent, firma York a castigat licitatia pentru reabilitarea patinoarului din Tirgu Mures, patronul acesteia fiind unul dintre prietenii lui Borbely. Gestionar de fonduri cu traseu necunoscut In prezent, Borbely Laszlo exercita si presedintia Fundatiei Bernady Gyorgy.

In legatura cu presedintia sa, de notorietate ramane cheltuirea a 21 de milioane de forinti, alocati de Guvernul maghiar pentru renovarea Casei Bernady. In aceeasi perioada s-a renovat si casa lui Borbely, de catre aceeasi firma, sustinuta de deputat, IZOREP.

Semn ca banii au sponsorizat nu doar UDMR si camarila din jurul potentatilor Uniunii, ci au servit in aceeasi masura bunastarii personale a acestora. In total, prin Fundatia Culturala dr. Bernady Gyorgy s-au derulat fonduri de 34,5 milioane de forinti, adica peste 3 miliarde de lei.

Cum comisiile de cenzori, respectiv de buget-finante ale UDMR nu au efectuat ani de-a randul nici un control, destinatia pe care au luat-o o anumita parte a banilor este dificil de stabilit. In Gallop, fara sa stie? Borbely Laszlo este actionar la firma Galopp SRL, cu un procent de 10%, societatea administrand un popas turistic.

Prezenta sa printre actionarii firmei (lideri marcanti ai UDMR, inclusiv ministrul MTCI, Nagy Zsolt, senatorul Takacs Csaba sau deputatul de Mures Kelemen Attila) nu ar reprezenta nici o problema daca Borbley Laszlo nu ar fi omis sa-si treaca in declaratia de interese, data la mijlocul lunii decembrie 2004, detinerea de parti sociale la Gallop.

Din trecutul sau mai indepartat, in ultima perioada lui Borbely i s-a amintit un alt episod facut uitat, si anume episodul „Neptun", in care a fost implicat si senatorul Frunda György.

In urma intalnirilor de la malul marii, datate inca din 1993 s-a stabilit o colaborare, care a functionat ca un ceas elvetian in ultimii 11 ani, intre cercurile de interese din PSD si UDMR.

Prin ungerea sa in functia de ministru delegat, dupa ce a sustinut in repetate randuri necesitatea constituirii unui Guvern al Uniunii PSD + PUR si al UDMR, actualul Guvern nu a facut decat sa-si piarda din credibilitate acceptand un personaj pentru care conteaza doar puterea, indiferent de la cine o primeste.