Regizorul s-a enervat si din 14 episoade a facut un film de doua ore avand la baza scrierile istoricului Rofai Erno. Filmul a mai rulat in Slovacia si Slovenia, iar acum se afla intr-un turneu prin Transilvania, prima vizionare avand loc in sala Universitatii Reformate din Cluj.

Urmeaza a fi difuzat si in Targu Mures, dar si in alte orase: Sfantu Gheorge, Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc si Odorheiu Secuiesc. Koltai Gabor spune ca produsul artistic creat de el, a fost foarte criticat de stanga socialista ce detine acum puterea in Ungaria. "Inca din 1990 a aparut ideea rediscutarii Tratatului de la Trianon, care pe parcurs s-a topit.

De ce nu s-a reluat aceasta idee? Persoanele care se ocupa de problematica Tratatului sunt considerate anarhiste si exista o spaima politica vizavi de discutarea acestei chestiuni in fata marelui public, deoarece anarhistii au tendinta de vorbi sincer si concret despre evenimentele de atunci"- a spus Gabor.

La Cluj, sute de maghiari s-au inghesuit sa vada filmul, considerat a fi destul de dur.Difuzarea peliculei la Targu Mures, nu pare deocamdata a panica pe nimeni. Chiar si deputatul PRM Adrian Moisoiu a spus ca mai intai este necesar a se vedea modul cum este abordata tema.

Parlamenntarul a promis ca se va interesa si, dupa ce va sti cu exactitate despre ce este vorba, va face mai multe declaratii.Deputatei PD, Lavinia Sandru, nu i-a disparut cu totul microbul de gazetar. "Sunt foarte curioasa sa vad filmul si dupa aceea sa ma pronunt, dar nu cred ca acesta ar trebui interzis.

Nu trebuie sa mai existe cenzura, fiecare trebuie sa vada in aceasta pelicula latura artistica"- a declarat vicepresedintele Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor.Nici Eugen Nicolaescu nu s-a pronuntat impotriva difuzarii peliculei.

Deputatul crede ca istoria poate fi rescrisa de artisti asa cum o vad ei, cu suficient subiectivism. Important este ca actul artistic, sa nu fie folosit in alte scopuri.In mod surprinzator, parerea deputatului Kelemen Attila, fata de acest film contrasteaza cu indulgenta celorlalti.

Parlamentarul maghiar spune ca nu cunoaste modul cum a fost realizat filmul, dar considera ca Trianonul trebuie tratat ca o chestiune istorica, care nu mai este de actualitate.Un alt parlamentar ungur, Kerekes Karoly, asteapta sa vada filmul pentru a se putea pronunta Deputatul considera insa ca Trianonul este un eveniment ce nu poate fi ignorat.

Tratatul de la Trianon nu a schimbat doar granitele unor state ci a starnit pasiuni politice si contradictorii. Revizionistii maghiari nu-si doresc altceva decat sa piara aceste granite, deoarece dupa ruperea Ungariei s-au trezit peste noapte cetateni ai altei tari.