Prin incercarea de a scoate PUR de la guvernare, presedintele Traian Basescu a incercat sa dea o lectie liderului liberal Dinu Patriciu, sustinatorul lui Voiculescu si partenerul sau de afaceri in domeniul petrolului. Prin retragerea umanistilor de la guvernare, petrolistul no.

1 al tarii ar putea pierde controlul asupra ministerelor conduse de formatiunea lui Dan Voiculescu, mai cu seama ca unul dintre cele mai grase ministere, cel al Economiei se afla, cel putin momentan si teoretic, in mainile umanistului Codrut Seres.

In acest sens, Patriciu stie ca atata vreme cat oamenii lui Voiculescu se vor afla la guvernare, parghiile puterii se vor afla in mainile sale. Nu ar fi de omis nici faptul ca, declaratia sefului statului cu privire la PUR a fost cauzata si de reactia mediului de afaceri din tara, care s-a aratat nemultumita de concentrarea economiei tarii in mainile umanistilor.

Declaratia presedintelui Traian Basescu privind necesitatea organizarii alegerilor anticipate in vederea eliminarii "solutiei imorale" numita PUR a atras dupa sine un cutremur politic in sanul noilor colegi de guvernare.

De altfel, Basescu si-a realizat, partial, obiectivul, intrucat umanistii au renuntat la pretentiile privind impunerea a cinci prefecti in unele judete ale tarii. Insa, in ciuda intentiilor initiale, oamenii liderului umanit, Dan Voiculescu, nu s-au retras de la guvernare.

Evident, motivele invocate de umanisti in acest sens, privind urmarirea "interesului national" e cel putin pervers.

In ciuda faptului ca pozitia liberalilor si mai cu seama a democratilor a fost aceea de sustinere a punctului de vedere exprimat de seful statului cu privire la noua constructie guvernamentala, umanistii si-au calcat din nou pe orgoliu, pentru a se servi in continuare din ciolanul puterii.

Asa cum se stie, cooptarea umanistilor in ecuatia guvernamentala s-a datorat necesitatii formarii unei majoritati parlamentare, fie ea chiar si fragila, in vederea validarii noului guvern.

Ar fi de altfel prea fortat sa se asocieze comportamentul politic manifestat cu precadere in ultima perioada de umanisti cu urmarirea interesului national, mai degraba a celui personal sau de grup. Insa mentinerea PUR la Palatul Victoria nu poate fi conceputa fara un suport venit din partea colegilor de guvernare, inclusiv al liberalilor.

In acest sens, conform informatiilor din interiorul celor doua formatiuni politice, PUR este sustinut la putere de nimeni altul decat de liderul liberal Dinu Patriciu, inamicul din PNL al presedintelui Traian Basescu, in acelasi timp partenerul de afaceri al liderului umanist in domeniul petrolului.

De altfel, cei doi capi politici, Patriciu si Voiculescu si-au propus, asa cum s-a aratat in paginile cotidianului nostru sa ajunga la putere, intr-o formula sau alta, ceea ce au si reusit, pentru inceput.

Mai mult, Patriciu are in vedere nu doar detinerea in mod indirect a unor posturi ministeriale prin oameni din gruparea liberala pe care o patroneaza, dar si impunerea in alte functii cheie, secretari de stat, subsecretari de stat, prefecti, subprefecti, sefi de servicii deconcertate.

Scopurile politice si financiare ale liderul PUR, Dan Voiculescu, si ale unuia dintre capii de decizie liberali, Dinu Patriciu, s-au intalnit deseori.

Pentru ca, asa cum s-a dovedit in repetate randuri, legatura dintre PSD si PNL pe de o parte, dar si dintre PNL si PUR (mentinuta si in perioada in care faceau parte din blocuri politice rivale) poarta numele de petrol, cea mai profitabila afacere din Romania, cu atat mai mult cu cat este sustinuta de pargii politice.

Si asta pentru ca, cei doi capi de decizie, liberalul Dinu Patriciu si umanistul Dan Voiculescu, au cunoscut succesul si sunetul banilor imbinand cu succes politica si afacerile cu petrol. Cei doi deruleaza impreuna o afacere de succes numita Petromidia, cea mai mare companie privata de petrol din tara.

Voiculescu distribuie petrolul lui Patriciu

Liderul umanist, Dan Voiculescu, prin compania la care este actionar majoritar, Grivco, distribuie aproximativ 30 la suta din produsele Rompetrol, detinuta de liberalul Dinu Patriciu, si si-a manifestat dorita de a-si extindere afacerilor sale in domeniu. Petrom si Rompetrol sunt cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca de petrol.

Inainte de castigarea licitatiei pentru Petrom, OMV detinea la Rompetrol un pachet de 25 la suta, iar Dan Voiculescu a fost mereu alaturi de Dinu Patriciu in razboiul mediatic pentru suprematia pe piata petrolului. Familia Voiculescu a decis sa-si diversifice afacerile, investind pe piata de capital (detine actiuni la Petromidia si Ana IMEP) aproximativ sase milioane de dolari.

De altfel, ar fi de subliniat faptul ca societatea Ana IMEP este patronata de nimeni altul decat de George Copos, ministrul de stat fara portofoliu pentru coordonarea activitatilor privind mediul de afaceri si IMM-urile.

Familia umanistului sustine in cadrul unei declaratii acordate revistei Capital ca s-a aflat in piata exact la momentul potrivit intrucat pachetul de actiuni la rafinaria Petromidia a fost cumparat in primele momente de tranzactionare.

Tranzactiile de atunci, in urma carora Voiculescu a cumparat actiuni la Rompetrol, au dat nastere, insa, unui intreg scandal, principala acuzatie fiind folosirea de informatii din interior pentru a specula actiunile. Informatii din interiorul companiei pe care, de altfel, nu le-ar fi putut afla decat cu acceptul bunului sau tovaras de afaceri, Dinu Patriciu.

Oricum, portofoliul detinut de familia Voiculescu la compania Petromidia valoreaza in prezent aproximativ 14 milioane de dolari. De altfel, Alianta intre Dan Voiculescu si Dinu Patriciu, principal actionar al rafinariei, merge dincolo de piata de capital.

O companie fondata cu participare egala importa titei pentru Petromidia si exporta produsele prelucrate, in timp ce, pentru Grivcorelf (companie de distributie de combustibil pentru avioane), contractul cu Rompetrol a fost inlocuit de o colaborare cu Petromidia. Finantistul nr. 1 al PNL, Dinu Patriciu, este cotat in topul Capital cu o avere intre 300-350 de milioane de dolari.

Pentru presedintele grupului Rompetrol, anul 2003 a insemnat restructurarea capacitatilor de productie si realizarea sistemului logistic regional, care sa-i permita sa-si distribuie produsele in zona Balcanilor.

Pasuita pentru sapte ani de datoriile istorice sub guvernarea PSD, rafinaria Petromidia ii aduce liberalului venituri consistente, iar listarea ei la bursa a insemnat castiguri semnificative.

Toate drumurile politice duc la petrol

De cele mai multe ori, interesele financiare ale celor doi politicieni au atins acelasi obiectiv, fara insa sa se fi limitat doar la Petromidia. Astfel, cei doi camarazi de afaceri au incercat in anul 2000, in urma crearii unei companii straine cu sediul in Cipru sa preia fosta companie de stat petroliera, Petrom, obiectiv esuat, insa.

Pentru ca, asa cum am aratat, interesele politice sunt de cele mai multe ori alimentate cu sume consistente de bani, cei doi lideri politici, umanistul Voiculescu si liberalul Patriciu ne-au demonstrat, ca politica poate fi transformata intr-o profitabila afacere de familie.

Si acum interesul celor doi politicieni este acelasi, sa se mentina la putere prin impunerea in puncte cheie oameni de incredere, controlabili.

De altfel, ar fi de remarcat faptul ca majoritatea umanistilor aflati in prezent in Cabinetul Tariceanu au avut sau au legaturi de afaceri cu liderul umanit, sau au fost simpli angajati la una dintre societatile patronate de Dan Voiculescu sau familia sa.

Sa nu uitam ca, liderul umanist si-a mai trasat recent o noua tinta pe taramul afacerilor, mai exact preluarea companiei Petrom Service, in ciuda rezistentei sustinute a actionariatului majoritar reprezentat de sindicalistii de la Petrom.

In tot acest demers, liderul umanist este sustinut din umbra de liberalul Dinu Patriciu care ar servi la randul sau o felie din cea mai mare societate romaneasca specializata in repararea utilajelor din domeniu.

Contactat telefonic de "Buna ziua, ARDEAL, liderul liberal Dinu Patriciu a refuzat sa se pronunte cu privire la oportunitatea retragerii PUR de la guvernare. "Nu fac declaratii politice, asa cum bine stiti. Nu ma intereseaza jocul politic", a declarat cu nonsalanta Patriciu.