Inaintea premiului obtinut in Indonezia Andrea Kereki a dovedit ca este un copil deosebit, constiincios si a avut rezultate foarte bune la invatatura si la celelate materii. A participat si la concursuri de geografie sau limba romana, fiind cunoscuta pentru istetimea sa.

La doar 14 ani, eleva in clasa a VIII-a, recunoaste ca acest rezultat i-a schimbat putin modul de a gandi si ca a invatat sa aleaga lucrurile importante. Cu modestie si o sclipire speciala in ochi ne-a povestit ca de mica era curioasa din fire si se intreba "de ce asta e asa si nu invers".

Pasiunea pentru fizica a descoperit-o in clasa a VI-a, iar rezultatele au inceput sa apara din clasa a VII-a. "Andrea este un copil deosebit si este foarte constiincioasa. Daca isi pune ceva in gand munceste mult si cu seriozitate, dand dovada de un caracter puternic", ne-a confirmat si profesoara care s-a ocupat de ea, Angela Mare.

Multa munca, bucurie enormaPregatirile pentru Olimpiada Internationala au fost intense. Pana a ajunge la acest vis, totul a decurs conform unui desfasurator obisnuit. Faza locala a olimpiadei de fizica a gasit-o pe primul loc, nici la faza judeteana nimeni n-a reusit sa o intreaca.

Locul trei obtinut la faza nationala, i-a adus calificarea la faza internationala a olimpiadei. A fost sprijinita sa aiba acces la laboratoare dotate cu echipamente complexe, pe care care nu le avea in scoala.

A invatat si notiuni de fizica sau matematica de liceu, iar pregatirea centralizata impreuna cu profesoara Angela Mare a durat doua luni. Teorie, combinata cu probleme si multe aplicatii practice, cate 4 ore pe zi. Aceasta a fost reteta care s-a dovedit castigatoare. La concurs Andreea a trecut prin trei probe: biologie, fizica si chimie.

Dupa indentificarea si explicarea componentelor unui fruct oriental, determinarea vitezei de producere a gazului produs de respectivul fruct si studiul reactiei gazului cu diversi hidroxizi, Andrea a asteptat rezultatul. Medalia de bronz obtinuta de ea, este un motiv de mandrie la nivel local. "Am fost foarte fericita.

Mi-am schimbat putin perspectiva de a trai si am invatat sa aleg lucrurile importante", ne-a marturisit Andreea Kereki. A avut ocazia sa viziteze Amsterdamul si sa petreaca la intoarcere o zi in Singapore. Din delegatie au mai facut parte cinci elevi din tara, patru dintre ei obtinand medalii de argint.

Andreea a rama impresionata de frumusetea Oceanului, a palmierilor si a plajelor, dar si de caldura oamenilor, foarte deschisi si prietenosi. Peste o saptamana, paradisul avea sa aduca durere si spaima apocaliptica. Ea se intorsese insa, familia ingrijorata la plecarea ei, au rasuflat usurata cu mandrie si fericire.

"Este o performanta extraordinara, ultima medalie internationala fiind obtinuta de Emanuel Stoica in anul 2000. Era elev al colegiului Papiu si a obtinut medalia la Olimpiada de matematica desfasurata in Hong Kong.

Andrea este o fetita excelenta, care invata foarte bine si la celelalte materii, ar fi putut participa si la alte olimpiade", ne-a declarat inspectorul scolar general, Stefan Somesan.Premiul Ministerului nu exista. Inca? Andreea Kereki se bucura de medalia ei.

Pozele ramase amintire a unui vis implinit sunt tinute cu multa grija intr-un album, pe care pana si directiunea scolii l-a vazut abia ieri. In noiembrie Ministerul Educatiei se lauda ca a suplimentat premiile pentru olimpicii cu rezultate. Cuantumul premiului acordat pentru un loc trei la o olipiada internationala este de 40 de milioane de lei.

La Targu Mures nu a ajuns, insa, nici un leu. Ordinul respectiv era pentru olimpiadele desfasuate in vara, iar cum acest concurs a fost decalat s-ar parea ca a fost uitat de reprezentantii MEC. In plus, a fost prima olimpiada organizata pentru copiii sub 15 ani.

Oare tocmai de aceea acesti copii nu merita premiati? Tot conform ordinului ministerial, aceleasi sume de bani trebuie acordate profesorilor care ii pregatesc pe copii dar si scolilor din care acestia provin. Premiul este asteptat acum de la noua administratie. "Concursul a primul pentru juniori si, fiind si decalat pana in decembrie, a prins exact perioada de schimbare.

Eu cred ca ministerul va gasi o cale sa-i premieze si pe acesti copii. Oricum, vom incerca si la nivel local sa gasim o modalitate de a o premia pe fetita. Inspectoratul Scolar Judetean nu are prevazute in buget sume pentru astfel de activitati", ne-a mai declarat Stefan Somesan."Nu stiam de astfel de premii, ceea ce-mi spuneti este o noutate pentru mine.

Ar fi bine pentru fetita, pentru mine este destula satisfactia unui astfel de rezultat", a declarat profesoara Angela Mare, ceea care s-a ocupat de pregatirea fetitei.