Reprezentantii Ligii Pro Europa de la Targu-Mures asteapta solutia CEDO in dosarul "Hadareni", solutionarea fiind amanata pana acum de doua ori la CEDO dupa ce rromii mureseni au trimis o avalansa de scrisori si au cerut magistratilor europeni sa ia in calcul depozitiile lor.

O altfel de asteptare a aceleiasi solutii traieste si seful PNA Mures, procurorul Marin Sandu, cel a carui ancheta este atacata de rromii care spun ca le-au fost incalcate drepturile fundamentale. Solutionarea pe cale amiabila la CEDO a dosarului "Notar" nu l-a implicat financiar pe procurorul PNA Mures, Marin Sandu, cele peste 40.

000 de euro fiind platite din buzunarul nostru. Solutia care se va da in aceasta primavara la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg in dosarul "Hadareni" ar putea provoca insa un adevarat seism intre procurori.

Surse din cadrul Ministerului Public spun ca in conditiile in care ancheta lui Sandu si a procurorului Liviu Moica de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Targu-Muress-a efectuat inainte de intrarea in vigoare a legii privind actiunea in regres, procurorii ar putea scapa si in urma solutionarii acestei spete fara a plati din buzunar.

O solutie favorabila rromilor din Hadareni ar putea atrage insa dupa sine, spun aceleasi surse destituirea sefului PNA de la Mures.

Aceasta cu atat mai mult cu cat alte cateva dosare au ajuns pe masa judecatorilor europeni dupa ce, in ultimii doi ani, Marin Sandu si alti procurori au fost acuzati de folosirea unor metode de ancheta care incalcau flagrant drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Inca 12 birouri pentru apararea drepturilor omului In asteptarea solutiei in cazul "Hadareni" si datorita avalansei de sesizari inregistrata anul trecut privind incalcari ale drepturilor omului, Liga Pro Europa de la Targu-Mures a hotarat sa isi deschida inca 12 birouri de asistenta juridica.

Astfel, persoanele ale caror drepturi fundamentale au fost incalcate vor fi asistate gratuit de specialisti pregatiti de reprezentantii LPE. Precizam ca doar in 2004 la Biroul pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa din Targu-Mures, au fost inregistrate peste 350 de sesizari privind incalcarea drepturilor omului.

Reprezentantii Ligii spun ca cele mai frecvente incalcari ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului semnalate, au vizat dreptul la proprietate, dreptul la libera exprimare, dreptul la asociere, accesul la justitie si drepturile religioase.

Potrivit unei statistici a Ligii Pro Europa, marea majoritate a sesizarilor depuse de-a lungul timpului de cetateni si care s-au transformat in dosare asistate de specialistii ligii, au fost solutionate pe plan local, insa o parte dintre acestea au ajuns la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.