Programul „work and travel“ este creat si garantat de Departamentul de Stat al Statelor Unite. In Romania, una dintre firmele acreditate este American Experience, cu sedii in Constanta, Cluj Napoca, Bucuresti, Timisoara, Oradea, Targu Mures, Iasi si Sibiu.

Care sunt conditiile pentru a fi admis in program, dar si multe alte detalii, ne-au fost dezvaluite de directorul general al firmei, Mihai Paun

- Faceti o scurta prezentare a firmei „American Experience“.

- Oferim tinerilor din Romania ocazia de a capata experienta printr-o varietate de programe bazate pe schimb cultural si calatorii in Statele Unite, si nu numai. American Experience le pune la dispozitie tinerilor un program intercultural plin de recompense.

Pe langa dezvoltarea personala determinata de experientele traite intr-un alt mediu de cultura si de civilizatie, ei se intorc in Romania cu un bagaj de cunostinte foarte bogat, cu alte perspective asupra proiectelor pe care vor sa le duca la bun sfarsit in tara.

- Unul dintre programele de baza ale firmei este „work and travel“. Ce inseamna de fapt acest program?

- Sunt programe de schimb de lucru reglementate de guvernul SUA, administrate de sectia de Probleme Educationale si Culturale a Departamentului de Stat SUA, care permit studentilor sa lucreze pe o perioada determinata pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Principiul de functionare al programului: „work and travel“ este creat de Departamentul de Stat al Statelor Unite. Acest departament acrediteaza un numar de organizatii americane care pot deveni „sponsor“ de viza pentru aceste programe.

- Cate astfel de organizatii sunt in prezent?

- In prezent, sunt 42 de astfel de organizatii, dintre care conteaza de fapt ca numar de locuri (vize) disponibile doar 5-6. Organizatiile din Statele Unite au in fiecare tara parteneri locali, prin intermediul carora isi desfasoara procesul de recrutare.

American Experience este partenera cu trei dintre acestea: Alliance Abroad Group, SMG (un conglomerat format din sase organizatii) si Cultural Homestay International.

- Cate persoane estimati ca vor pleca prin firma dumneavoastra in 2005?

- Anticipam o cota de piata de 10%, ceea ce inseamna ca vom trimite 400-500 de studenti prin acest program. Pozitia pe piata este buna, tinand cont de concurenta in acest segment, unde sunt peste 30 de organizatii acreditate.

- Ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care aleg programul „work and travel“ ?

- Programul se adreseaza studentilor la zi, cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, inscrisi la facultati de stat sau particulare, acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, care poseda un nivel mediu sau avansat de conoastere a limbii engleze si sunt dispusi sa lucreze in domeniul industriei turismului si al serviciilor.

- Care sunt particularitatile si avantajele unui astfel de program?

- Acest program este destinat studentilor carora li se ofera oportunitatea de a-si petrece o vacanta de vara inedita in Statele Unite, prin programul „work and travel”. Acestia pot experimenta si cunoaste cultura americana dintr-o ipostaza diferita fata de cea a unui simplu turist.

Motivele pentru a lucra in SUA sunt diverse, insa cele mai importante includ posibilitatea unei experiente internationale de lucru intr-un mediu cultural diferit.

- Care este perioada minima si maxima pentru o vacanta in USA prin programul „work and travel“?

- Perioada de desfasurare a acestui program corespunde cu perioada vacantei de vara a studentului si difera de la o universitate la alta.

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti detine o lista a datelor de incepere si incheiere a vacantei scolare la majoritatea universitatilor din Romania si va elibera viza pe perioada corespunzatoare.

- In ce domenii de activitate vor lucra cei care au ales acest program?

- Majoritatea participantilor in programele noastre vor lucra in industria turismului si a cea a serviciilor. Participantii vor avea de ales dintr-o arie foarte vasta de posturi in cadrul hotelurilor, restaurantelor, parcurilor de distractii, fast-food-uri, si exemplele pot continua.

- Care sunt atu-urile firmei American Experience?

- Cel mai bun raport pret/servicii. Acest lucru nu inseamna ca noi practicam preturi mari, ci dimpotriva. Din informatiile mele, suntem undeva in partea de jos a mediei preturilor.

- Exista si alte oferte ale firmei pe care o conduceti?

- Oferim o diversitate de programe educationale pentru elevi, studenti si tineri. Astfel, daca ai absolvit facultatea si vrei sa castigi experienta si bani intr-o companie americana, ai sansa sa participi la programul de pregatire profesionala in Statele Unite - „Career Training”.

Obiectivul acestui program este sa iti ofere posibilitatea de a te pregati in domeniul tau de specializare sau de a te perfectiona in profesia aleasa. Programul poate incepe in orice perioada a anului si dureaza intre 6 si 18 luni.

- Prin American Experience se pot derula si programe de studiu pentru elevi si studenti?

- Alte doua programe Year Program si Semester Program ofera posibilitatea elevilor de liceu sa urmeze, pe parcursul unui an scolar sau al unui semestru, cursurile oferite de catre o institutie acreditata, de invatamant liceal, din Statele Unite.

Perioada petrecuta de elevi in Statele Unite reprezinta o experienta educationala foarte interesanta. Elevii vor avea posibilitatea sa studieze un an scolar intr-un mediu nou, perfectionandu-si cunostintele de limba engleza si traind experienta unui an petrecut intr-o familie de americani.

Pe langa programele de schimb cu Statele Unite, American Experience ofera programe de lucru pentru tineri si in Anglia, Australia si Franta, indiferent daca acestia sunt sau nu studenti.