Meningitele acute sunt boli infectioase grave, cauzate de diversi agenti patogeni (cum ar fi bacteriile, virusii, fungii sau parazitii), care determina inflamatia membranelor ce invelesc creierul si maduva spinarii.

Ele constituie cele mai frecvente si mai importante infectii ale sistemului nervos central, prin riscul de evolutie spre deces sau de vindecare cu urmari importante. Totusi, in sezonul rece, cele mai intalnite sunt meningitele purulente. Agentii microbieni cel mai des intalniti in determinarea meningitelor purulente sunt: meningococul, pneumococul si Haemophilus influenzae.

Printre factorii care favorizeaza aparitia acestor imbolnaviri, sunt, pe langa sezonul rece, oboseala, alcoolismul (care scad rezistenta generala a organismului), infectiile respiratorii virale si conditiile igienico-sanitare precare.

Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav cu diverse forme de manifestare clinica si de purtatorii asimptomatici (cei care poarta microbul fara a prezenta semne ale bolilor).

Transmiterea infectiei se realizeaza fie direct, prin picaturile de saliva eliminate in timpul tusei, stranutului, vorbirii, fie indirect, prin intermediul obiectelor recent contaminate.

Meningitele purulente au, de obicei, un debut brusc, caracterizat prin febra, eventual frisoane, dureri de cap intense, persistente, redoarea cefei (imposibilitatea de a tine capul cu barbia in piept), alterarea rapida a starii generale, greata, varsaturi, fotofobie (necesitatea de a inchide ochii in prezenta luminii).

Copiii pot prezenta un strigat plangator, numit "tipatul meningitic", iar la sugari fontanelele bombeaza. Uneori, se pot asocia semne de afectare a creierului (encefalita): neliniste, stare de agitatie, dezorientare in timp si spatiu, tulburari de memorie, care se agraveaza rapid, putand duce la coma si deces.

La aparitia primelor semne de boala, adresati-va medicului pentru o diagnosticare corecta si un tratament adecvat!Pentru prevenirea meningitelor purulente trebuie luate masuri de crestere a rezistentei organismului printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, miscarea in aer liber, evitarea aglomeratiilor si a expunerilor la umezeala si frig,

respectarea regulilor de igiena personala si colectiva. Ca masura specifica de profilaxie exista vaccinuri antimeningococice, antipneumococice, antihaemophilus influenzae, care nu sunt cuprinse insa in planul national de vaccinare.